От както съществува автомобилът и скоростта му на предвижване надвишава тази на един велосипед, например, колата, такава каквато я познаваме, се е превърнала в един от основните причинители на смърт по Земята. И докато Германската колоездачна федерация е отправила искане да се поставят външни въздушни възглавници на возиланта, за да се предпазват пешеходци и колоездачи, то сигурността на пасажерите вътре в автомобила е все още малка, когато опре до екстремни ситуации.

Volvo, един от големите производители на леки и тежкотоварни автомобили, има цел пред себе си, която трябва да бъде изпълнена до 2020. Компанията иска да разработи кола, толкова сигурна, благодарение на която огромен процент от ставащите катастрофи да бъдат предотвратени. Крайната цел, най-общо казано, е броня, наблъскана с всевъзможни прибори за следене на пътя и пътната ситуация. Благодарение на тях и подходящ бордови компютър в ситуации, в които много шофьори буквално се вцепеняват, колата сама поема контрола и завивайки и спирайки успява да предотврати пътно-транспортно произшествие.

Всъщност, идеята не е никак нова, дори в момента серийно се предлагат коли с датчици, следящи разстоянието до предния автомобил. Проблемът е, че те далеч не са съвършени и тяхното наличие е по-скоро фигуративно. От новата система се очаква в най-лошия случай да може да намалява скоростта на колата с 15 километра в час, което би дало по-големи шансове за оцеляване. По този начин, новата система в комбинация с по-здрави шасита, повече въздушни възглавници от вътре и от вън, би дала началото на колата на бъдещето: нечуплив автомобил.

Шведската компания далеч не е единствената, която се стреми към подобряване на сигурността или както Клас Тингвал ( Claes Tingvall), главен администратор по пътната сигурноста в Швеция, го нарича: най-голямата революция в автомобилостроенето след измисляно на предпазния колан. Пътят безспорно е много дълъг, но компании като Volvo, която в специална анкета е провъзгласена за най-сигурната кола на територията на Съединените щати, автомобилът, която ще ни предпазва на пътя съвсем не изглежда като нещо невъзможно.

Тагове: