Volvo Cars спечели престижната награда Paul Pietsch на знаменитото германско списание Auto Motor und Sport. Шведската компания, която е собственост на Ford, е отличена за иновативната си система за безопасност City Safety.

Новата технология работи на лазарен принцип и предотвратява сблъсъци при ниска скорост, характерни за градския трафик. Системата работи и през деня, и през нощта, като може да предотврати напълно предстоящ сблъсък при скорост до 20 км/ч или да намали в максимална степен последствията при удар до 30 км/ч.

Технологията на Volvo вече беше представена във Volvo S60 Concept на изложението в Детройт в началото на годината. Президентът на Volvo Car Corporation - Стефан Одел, получи наградата на специално организирана церемония в германския град Щутгарт. Очаква се тя да намали драстично инцидентите с хората по улиците.

Наградата Paul Pietsch датира от 1989 г. Тя се връчва за иновативни технологии в автомобилната индустрия. Изискването е нововъведението да е изпитано и да е в серийно производство. Редакторите на Auto Motor und Sport и още 21 техни международни партньора са жури на церемонията, което връчва и парична премия в размер на 12 500 евро. Volvo Cars ще използват паричните средства, за да насърчат в съзнанието на децата чувството за безопасност.

Шведската компания ще работи в партньорство с екип от специалисти от фондация Безопасност на движението. Съвместно те ще разработят проект, според който системно ще се изнасят лекции на тема сигурност и безопасност в началните училища в Германия.

Тагове: