Експерти предупреждават, че потребителите на Kaspersky Antivirus е възможно да са били следени в интернет от години. Пробивът в системата е открит от германския журналист Роналд Айкенберг, който установява, че антивирусната програма използва JavaScript код всеки път, когато влизате в сайт. Това се прави с цел проверка на сайта за зловреден софтуер.

JavaScript-ът се състои от генериран уникален ID номер, който е еднакъв за всички сайтове, в който влизате през една машина. Според Айкенберг това е много лоша идея, понеже други скриптове в сайта биха могли да прочетат целия HTML код на влизащия по всяко време. С други думи види ли Kaspersky ID-то, всеки може да ви проследи.

Айкенберг уведомява компанията за проблема, а те от своя страна потвърждават, че той съществува на всичките версии на антивирусната програма. Вече обаче е наличен ъпдейт, който го оправя. Затова, ако сте клиент на Kaspersky, уверете се, че ползвате последната версия на програмата. От самата компания призовават за спокойствие, понеже пробивът е много нишов, а шансът някой хакер да се е възползвал е малък поради сложността и ниската доходност на проблема.

Вижте още: Личният ви фотоапарат ли е следващата мишена на хакерите? (ВИДЕО)