Хакерските атаки с цел криптиране на съдържанието ви и искане на откуп след това все повече зачестяват. Персонални компютри, болници и дори правителства – никой не е в безопасност. А сега бе открито, че и друга технология може да пострада – професионални фотоапарати.

Check Point Software Technologies показаха как може дори от разстояние зловреден софтуер да бъде инсталиран на DSLR. Това става чрез стандартния Picture Transfer Protocol, понеже се ползва Wi-Fi. Ако веднъж хакерът придобие достъп до интернет мрежата ви, може да навреди на всяко ваше устройство, което я ползва.

Във видеото е показано как хакер може да криптира SD картата на Canon EOS 80D и да отнеме достъпа ви до съдържанието на нея. Специално фотоапаратите са много изкушаваща мишена, понеже повечето снимки на тях са със сантиментална стойност и не са нещо, от което хората биха се отказали лесно. Обикновено при такава атака хакерите искат сума, която да е значителна, но в същото време не толкова голяма, за да може хората да предпочетат да я платят и да се отърват от създаденото неудобство на момента.

От Check Point казват, че са открили този пробив в системите на Canon още през март и са започнали работа с компанията през май с цел отстраняването му. Миналата седмица от Canon излязоха с официално становище, което съветва собствениците на фотоапарат на марката да не използват публични Wi-Fi мрежи за прехвърляне на файлове, да изключват функциите за трансфер, когато не ги ползват, и да инсталират новият ъпдейт за сигурност. Макар че тестове са правени само на Canon, опасенията са, че другите производители са също толкова уязвими.

Ако сте намерили своя модел фотоапарат, но не ви се дава цялата заплата накуп за него, може да използвате А1 Кредитна карта. За условията относно придобиването ѝ може да проверите на следния адрес.

Вижте още: Вижте колко е лесно някой да променя съобщенията ви (ВИДЕО)