Снощи Apple представи следващата версия на операционна система за своя умен часовник Watch – watchOS 5. Компанията изглежда отново се е фокусирала над това да подобри както комуникационните, така и фитнес свойствата на устройството.

Ако сте състезателна личност, ще се зарадвате, защото с watchOS 5, ще можете да предизвиквате приятелите си на най-различни състезания. Apple Watch ще проследява вашите йога сесии, по време на които ще следи пулса ви, а докато се разхождате из планината освен сърдечния ритъм, ще можете да следите и темпото си. Бегачите също ще могат да се възползват от последната функция. И най-готиното, разбира се, за накрая – ако сте забравили да стартирате или прекратите тренировката си, часовникът сам ви предлага да го направите, а когато отчитането е започнало по-късно, устройството по своя преценка добавя допълнително време.

Притежателите на Apple Watch ще могат да комуникират по-лесно помежду си с функцията „Walkie talkie”. Вече горе-долу се досещате от името как работи. Натискате бутон отстрани на часовника, записвате и изпращате съобщението си. Получателят ще усети вибрация и ще чуе специфичен звук, а самата функция работи чрез Wi-Fi.

Колкото до Siri, вече няма да бъде необходимо да казвате „Hey, Siri” по сто пъти на ден. Само трябва да вдигнете ръката си и асистентът автоматично ще започне да се ослушва за команди. Siri претърпява и други подобрения. Ще показва по-добра информация, свързана със спортовете, картите и сърдечния ви ритъм. Също така ще разполага с преки пътища към приложения от трети страни.

Известията стават по-ефективни, така че на потребителя да му бъде по-лесно и да отговаря на съобщения, и да стига по-бързо до най-важните уведомления за него.

Най-накрая ще можете да сърфирате в интернет през часовника си. Като самите уебсайтове ще бъдат специално оптимизирани за малкия екран и сензорното управление на устройствата. Приложението Apple Podcast също ще бъде достъпно за Watch и също така ще можете да си пускате аудио на заден фон и да персонализирате своя контролен панел.

От Apple казаха, че новата версия watchOS 5 ще бъде пусната по-късно тази година за Series 1, Series 2 и Series 3, но няма да бъде съвместима с първото поколение на часовника, излязло през 2015 година.

Нов часовник не беше представен, но пък Apple не пропусна да се представи като либерална компания, подкрепяща правата на човека, и представи нова каишка в цветовете на Прайд-а.

Тагове: