Както се очакваше от WWDC, конференцията на Apple, насочена към разработчиците, започнахме да научаваме интересни неща за софтуера на компанията. Ето първия поглед към новата iOS 12.

Изпълнителният директор Тим Кук разказа от сцената, че клиентът е в центъра на всичко - и може би нищо не го илюстрира по-добре от актуализираната мобилна операционна система. Крейг Федериги, старши вицепрезидент по софтуера в Apple, отбеляза, че iOS 12 ще бъде поддържана от всичките тези устройства, на които iOS 11 работи - това все още е най-голямата гама от поддържани устройства, като дори имаше шеговито намигване към Android и бавното проникване на новите версии на операционната система на Google.

Съществено е, че големите печалби от производителността ще дойдат и до най-старите поддържани устройства - назад чак до iPhone 6 Plus, - които Федериги използваше, за да подчертае тези ползи от новата операционна система. Интересно е, че iOS 12 ще направи дори старите устройства по-бързи. Според Apple ни очаква 40% по-бързо стартиране на приложенията, 50% по-бързо показване на клавиатурата и до 70% по-бързо активиране на камерата.

iOS 12 засилва акцента и върху AR съдържанието с нов файлов формат на име USDZ. Той ви позволява да предоставяте AR изживявания в iOS и идва към куп приложения и услуги, като например Adobe, Autodesk и др. Приложението Measure е едно от новите допълнения за iOS 12, които се въртят около AR. То ви позволява да измервате 3D обекти в реалния свят. Приложението Photos също получава актуализация, сега с достъп до предложения за споделяне за хора, открити в снимката. След като споделите с приятели общите ви снимки, тяхното приложение Photos ще засече тези, които са подобни. Така могат да ви върнат снимките, които пък те са направили, за да допълните галерията си.

Другото голямо подобрение е насочено към FaceTime - приложението вече поддържа групов разговор с до 32-ма човека.

Apple все още не е обявила дата на пускане.

Ако сте сред потребителите, които харесват Animoji, имаме добри новини. Компанията обяви и промените, които iOS 12 ще донесе при симпатичния начин да се изразявате. Освен добавянето на нови герои (тиранозавър, дух, коала и тигър) технологията вече разпознава и изплезен език. От Apple добавят и новата функция Memoji. Тя наподобява познатата ни от Samsung AR Emoji, но има по-плавните движения, типични за Animoji. Тя позволява създаването на персонализирано Animoji, като имате възможност да променяте голяма част от него - от цвят на кожата, през множество прически, аксесоари и т.н.

iOS 12 има и възможност за групиране на уведомления и управляването им още на заключен екран чрез приплъзване. Потребителите на Android имат тези възможности от много време, но до този момент липсваха при iOS. Потребителите на iOS вече ще могат и да отговарят директно от самото уведомление, без да трябва да отварят приложението.

Screen Time е сред по-интересните нови възможности на iOS 12. Целта на приложението е да ви осигури по-добър баланс между свободното време и използването на смартфона. Приложението засича колко време използвате устройството, както и задълбочени детайли за времето, което прекарвате във всяко приложение. Програмите могат да бъдат разделени по категории, както и да разберете коя от всички ви изпраща най-много уведомления. Интересно е, че можете да си поставите общо време за ползване на Instagram например и когато то изтече, няма да можете да използвате програмата (разбира се, можете да спрете това).

Нормалното време на използването на смартфон е сериозна тема тази година, като Android P също ще ни помогне да регулираме времето, в което се ровим в телефона си.

От Apple разкриха и някои дребни подобрения в News, както и това, че CarPlay вече ще поддържа още две приложения за навигация - Google Maps и Waze.

Тагове: