Колко струва на един град да бъде домакин на технологичен фестивал и какво носи това за икономиката на страната?

Според последната голяма сделка в събитийната индустрията най-голямото в Европа събитие за технологии бе привлечено от общината на Лисабон с помощта на правителството на Португалия за крупната сума от 110 милиона евро, като ефектът му за икономиката на страната е изчислен на 300 милиона евро на събитие. Преди това то беше създадено и се случваше няколко поредни години в Дъблин, Ирландия, откъдето Лисабон го привлече с финансиране.

България до тази година също е домакин на един по-малък брат на това събитие, който преди 11 години стартира като една мечта на основателя му за създаване на предприемаческа екосистема и повече възможности за България – Webit.Festival.

Днес събитието е домакин на над 15 тематични конференции и изложение и е място, на което над 10 000 посетители от над 110 държави правят бизнес и сверяват часовниците си с последните технологии и бъдещето на индустриите. Сред над 400-те световни лектори са основатели на едни от най-големите и успешни компании в света, откриватели, изследователи, предприемачи, инвеститори, роботи, летящи хора, киборги и много знаменитости като Марк Кюбан (с 4.5 милиарда лично богатство). Всички те ще кацнат в София за Webit на 14 и 15 май тази година.

Фондация Webit ежегодно подпомага и стартъп екосистемата, като избира 200 (от над 4000 кандидатстващи) стартиращи компании от България, Европа и света и им предоставя възможност да имат щанд на събитието, безплатни билети, както и да представят проектите си пред топ инвеститори. А победителят в грандиозната церемония на „Игрите за предприемачи“, която се състои на втория ден Webit, си тръгва с чек за 200 000 евро от събитието.

И тази година на 14 и 15 май бъдещето на киберсигурността, образованието, градовете, медиите, маркетинга и рекламата, медицината, отбраната, парите и финансовите технологии, климатичните промени и човечеството във века на изкуствения интелект ще бъдат дискутирани от едни от най-големите умове на света в рамките на 15 събития под покрива на Webit във и пред НДК.

Докато подготвят единадесетото издание на форума, във Фондация Webit са и в процедура по избор на нова дестинация за изданието на събитието през 2020 година.

27 града от цяла Европа, сред които Амстердам, Париж, Лондон, Мадрид, Ротердам, Валенсия, Виена, Тел Авив, Брюксел, Будапеща и много други, се състезават да бъдат домакин на Webit.Festival Europe 2020.

От Фондация Webit отказват коментар относно условията, които се обсъждат с градовете кандидати. Според публично предоставена информация и оценка икономическият ефект за страната домакин на Webit възлиза на над 60 милиона на събитие.

Webit стана причина световните медии, сред които Форбс, Економист, Ал Джазира и много други, да заменят използваното в миналото определение за София като „столицата на най-бедната държава в ЕС“ с респектиращото – „София – дигитална столица“.

Къде ще отиде европейското издание на Webit през 2020, тепърва предстои да разберем, но през 2019 София отново е домакин на форума и билетите за тази година вече се изчерпват.

Ако желаете вие, семейството и колегите ви да бъдете сред посетителите на последното голямо издание на Webit в България и сред тези, които ще видят бъдещето с очите си и ще чуят съвети как да са успешни в него – купете билетите си още днес на webit.bg