Според ново проучване разпространението на Windows 11 е по-ниско дори от 20-годишния Windows XP. Проучването идва от IT компанията Lansweeper, която чрез собствените си софтуерни продукти сканира 10 милиона устройства с Windows този месец, за да определи коя ОС използват. Резултатите установиха, че само 1.44% от устройствата имат инсталиран Windows 11, което е по-малко от 1.71% за Windows XP. За разлика от тях Windows 10 поддържа доминиращ дял от 80.34%. И въпреки че говорим за едва 1.44%, трябва да се спомене, че това е напредък, защото при подобен тест през януари тази година компютрите с Windows 11 бяха едва 0.52%. От Lansweeper твърдят, че данните са получени от 20% корпоративни системи и други 80% от потребителски машини чрез допитване, извършено от техният продукт за мрежова сигурност на Fing. Други обаче оспорват тези тестове - миналия месец платформата за рекламиране на приложения AdDuplex установи, че използването на Windows 11 е на 19.4%, а хардуерното проучване на Steam от Valve изчислява, че използването на Windows 11 е достигнало 16.8%. Според официалните изявления всички данни от проучването са събрани „от обобщени, анонимни точки от данни“ със съгласието на потребителите.

Според специалистите една от причините, поради които приемането на Windows 11 е толкова ниско, са хардуерните изисквания за операционната система. Както знаем, безплатната надстройка на Windows 11 официално пристига само за компютри, които са на най-много четири до пет години. Машините също трябва да са вградени с функция за сигурност, наречена Trusted Platform Module (TPM), въпреки че можете да инсталирате Windows 11 ръчно на много неподдържани системи. Въпреки тази възможност от Microsoft не гарантират, че системите, които ръчно надграждат чрез хак на системния регистър, ще отговарят на условията за получаване на софтуерни актуализации, което потенциално може да изложи тези компютри на риск. Заради това много компании са принудени да закупят ново оборудване, докато други предпочитат да изчакат до 2025 г., докогато официално ще се поддръжка Windows 10.

В допълнение към бавния цикъл на надстройка от страна на софтуера Microsoft и нейните партньори също се борят със забавянето на продажбите на компютри. Последните данни, публикувани от Gartner и IDC, показват, че продажбите на компютри за първото тримесечие през 2022 г. са намалели в сравнение със същия период на предходната година. „Свидетели сме на известно забавяне както на образователния, така и на потребителския пазар, но всички показатели сочат, че търсенето на търговски компютри остава много силно“, добави IDC. „Също така вярваме, че потребителският пазар ще се повиши отново в близко бъдеще.“

Снимки: Unsplash

Виж още: Windows 11 приложение за достъп до Google Play Store се оказа малуер