Днес Xiaomi официално обяви наследника на своя Redmi Note 5 Pro. Шестата генерация е идентична в много отношения със своя предшественик, но някои от промените са видими с просто око. Например екранът има прорез, а предната камера вече е двойна - с което общият брой на камерите става 4.

С изключение на някои промени, на които ще обърнем специално внимание, спецификациите на Redmi Note 6 Pro остават същите. Дисплеят е 6.26 инча по диагонал в съотношение 19:9, като резолюцията му отново е Full HD+ (1080 x 2280 пиксела).

Задният панел също е метален и двойката камери е вертикално разположена. Споменавайки камерите, тяхната конфигурация (12 MP + 5 MP) е идентична с петата генерация, но сензорът на основната камера е нов. Блендата сега е f/1.9, а пикселите са с размер 1.4 микрона, което следва да подобри резултатите от нощна фотография.

Що се отнася до предната камера, основната е 20 MP-ова с бленда f/2.0 и към нея се присъединява 2 MP-ова камера, чиято роля е да подава информация за дълбочината на сцената.

Всичко останало по смартфона е същото като при Redmi Note 5 Pro, включително чипсетът Snapdragon 636, 4 GB RAM памет и 64 GB разширяемо място за данни. Много е вероятно Xiaomi да пусне вариант с 6 GB RAM и 128 GB пространство на по-късен етап.

Батерията остава със същия голям капацитет - 4000 mAh, както и операционната система - Android 8.1 Oreo с интерфейса MIUI. Естествено, функции от Redmi Note 5 Pro като разпознаване на сцената чрез изкуствен интелект, лицево отключване и снимки в портретен режим са запазени.

Относно цената - в момента Redmi Note 6 Pro се продава в Тайланд за еквивалента на около 215 щатски долара и предстои да навлезе в други пазари. Тепърва предстои да разберем дали българските оператори ще го предложат на изплащане с договор за мобилни услуги.