Как ви се струва идеята да погледнете нагоре към небето и да видите ято от птици роботи, кръжащо над главите ви? Звучи като мрачна сцена от сай-фай дистопия, но за жителите на региона Синдзян Уйгур в западен Китай това е ежедневие. И, уви, предназначението на крилатите роботи не е да бъдат украса. Повече от 30 военни и правителствени агенции ги използват, за да наблюдават хората. Регионът е известен с високата си концентрация на мюсюлмани, което го прави проблемен за властите поради потенциалното наличие на сепаратисти. Това предполага необичайно засилени мерки за сигурност и следене.

Кодовото име на програмата за дронове птици е "Гълъб" и начело на нея застава професор Сонг Бифенг от Северозападния политехнически университет в Ксиан. Професор Бифенг някога е участвал в разработката на стелт изтребителя J-20 и вече е получил специални заслуги от Народната армия за труда си над "Гълъб".

Отдалеч китайските дронове изглеждат доста реалистично, тъй като движението им имитира полет на птица. Вместо с ротори те летят с размах на криле. Разработката им е прелюдия към ново поколение дронове, вдъхновени от природата, които биха могли да избегнат засичане от хора или радарни системи. Според участник в програмата настоящото ято роботи имитират близо 90% от движенията на гълъба и летят изключително безшумно, което ги прави много трудни за засичане - включително от животни с особено чувствителен слух като овцете. Нещо повече - край роботите често могат да бъдат забелязани истински птици, летящи редом до тях.

При тегло от 200 грама и размах на крилете от около 50 см дроновете развиват скорост до 40 км/ч при максимален полет до 30 минути. Всяка от "птиците" е оборудвана с камера с висока резолюция и софтуерна стабилизация на изображението, GPS, система за управление на полета и връзка със сателит. Крилете им са задвижвани от електромотор и подлежат на леко деформиране при движение нагоре и надолу, което им помага да набират височина и да ускоряват.

Според професор Ли Йачао, изследовател в областта на военните радари, движението на крилата на "гълъбите" е толкова достоверно, че е в състояние да измами и най-чувствителните радарни системи. Той твърди, че дори новото поколение холографски радари, генериращи триизмерни изображения на летящи обекти, не гарантират засичането на дрон с полет, сходен с този на жива птица - особено ако е заобиколен от истинско ято. По негови думи технологията представлява "сериозна заплаха" за противовъздушната отбрана.

Макар и в напреднал стадий, птиците роботи са все още несъвършени. Те не могат да летят на дълги разстояния, да пазят курса си при силен вятър или да работят надеждно в условия на дъжд и сняг. Липсва им и механизъм против сблъсквания, което ги кара да се разбиват при нисък полет. Електронните им компоненти пък са уязвими на електромагнитни смущения.

Изследователите работят за преодоляването на тези проблеми и вярват, че с напредъка на технологиите за изкуствен интелект следващото поколение птици роботи ще е способно да лети в сложни формации и да взима независими решения във въздуха. Така дроновете имат потенциал дори да надминат природната интелигентност на живите си събратя.

По публикация на South China Morning Post.