Най вероятно имате поне няколко музикалните изпълнители, които обожавате - но бихте ли искали да звучите като тях? Е, това е нещо, което YouTube иска да ви помогне да направите с помощта на инструмент за изкуствен интелект, върху който работи. Компанията обаче се сблъсква с някои пречки.

Всички сме запознати с клонирането на гласове с помощта на изкуствен интелект. Идеята присъстваше широко във фантастичните филми, докато сега тя е реалност и виждаме някои сериозни ефекти (всички помним фалшивата песен на Drake и The Weeknd). Също така студиото CD Projekt Red използва изкуствен интелект, за да клонира гласа на един от починалите си озвучителни актьори.

Засега нямаме представа дали този инструмент ще се появи на бял свят. Източници, близки до въпроса, са съобщили на Bloomberg, че гигантът се е свързала с различни звукозаписни компании, за да обсъди инструмента. Източниците са предпочели да останат анонимни. Но и те споделят мнението, че това звучи като сериозна молба и засега нито един от лейбълите не е дал на YouTube палец нагоре и за това има основателна причина.

Трябва да помислим как отделните изпълнители приемат подобен сценарий. Ако сте изградили кариерата си на базата на гласа си, не бихте искали да се откажете от него, за да го използват всички. Изглежда обаче, че ако дадена музикална компания приеме предложението на YouTube, изпълнителите няма да имат думата по въпроса.

Във всеки случай с течение на времето ще чуем повече за тази функция.

Снимка: Unsplash

Виж още: Инфлуенсърите вече не са добре дошли в някои градове