Ново проучване, проведено в САЩ, показва, че забраната за използване на мобилни телефони в автомобила не намалява броя на катастрофите. Основен фактор за инцидентите на пътя се оказва разсеяността на шофьорите.

Изследването е проведено от Highway Loss Data Institute, организация с идеална цел, финансирана от автозастрахователи в САЩ. При работата си по проблема анализаторите са взели под внимание данните за пътните инциденти от Ню Йорк, Вашингтон, окръг Колумбия, Кънектикът и Калифорния преди и след въвеждането на забрана за използването на мобилни телефони. На практика броят на катастрофите не се е променил след вкарването в сила на санкции срещу говоренето по телефона и изпращането на SMS-и от автомобила. Популяризирането на хендс фрий устройствата също е неуспешно.

Заключението на Highway Loss Data Institute е, че разсеяността на водачите е причината за пътните инциденти. Търсенето на подходяща радиостанция или на любимата песен от диска, програмирането на GPS навигацията, похапването, търсенето на дребни, кавгите с партньора или с децата, дори заглеждането по преминаващите пешеходци са действия, които могат да доведат до катастрофа.

Тагове: