Собствениците на MacBook (заедно с компютри с Windows и Linux) вече могат да получат нова операционна система, но вероятно не е тази, която очаквахте – Windows 95 току-що възкръсна от мъртвите под формата на ново приложение.

Както съобщава уебсайтът Betanews, разработчикът на Slack Феликс Рийзеберг е направил работеща версия на Windows 95 като приложение Electron, използвайки JavaScript. И с най-новата версия можете да го стартирате на почти всеки компютър с Windows заедно с MacBook, работещи с macOS (включително тези с чип M1) и Linux устройства.

Приложението е подобрено, така че Windows 95 да работи и да изглежда по-добре на нов и различен хардуер. Налична е и ARM версия, което може да доведе до интересна ситуация, при която Windows 95 работи по-добре на ARM хардуер от Windows 10 или 11… може би.

Въпреки че е малко вероятно много хора наистина да искат да се откажат от модерна операционна система като предстоящата macOS Ventura за антична операционна система като Windows 95, за тези от нас, които са достатъчно възрастни, за да помнят оригиналната версия, приложението на Рийзеберг ни дава сравнително лесен начин да се насладим нашата носталгия по архаичен софтуер.

За много хора Windows 95 беше забележително издание и фактът, че много от новите функции, които донесе след Windows 3.1 като лентата на задачите и менюто Старт, все още могат да бъдат намерени в Windows 11 почти 30 години по-късно, е доказателство за това колко влиятелен беше тогава. Винаги ще си спомняме с трепет за Windows 95 като за първия сериозен компютър за мнозина – изживяване, което съвпадна с изживяването на златната ера на компютърните игри като Transport Tycoon, Theme Park, Theme Hospital, Doom II, Quake, Command and Conquer и други – да не говорим за емблематични игри, които бяха предварително инсталирани като Ski Free и Solitaire.

Така че определено ще има ентусиасти, които да опитат това. Тъй като това е приложение, то е доста лесно за инсталиране и го изпълнявате в рамките на текущата си операционна система, съответно не е нужно да се забърквате с операционни системи с двойно зареждане. Поддръжката на Linux също означава, че може да стартирате Windows 95 дори на вашия Steam Deck.

Снимка: Unsplash

Виж още: Windows 11 22H2 върви невероятно гладко на 12-годишен процесор на Intel 

 

Тагове: