2022 година може и да подмина масовите съкращения в Microsoft, но 2023 явно ще поправи това. По информация на Sky News гигантът ще съкрати около 5% от работната си сила. С повече от 220 000 служители в Microsoft това може да означава, че повече от 10 000 ще загубят работата си. 
Източник, запознат с плановете на Microsoft, сподели пред The Verge, че компанията вероятно ще обяви съкращения преди тримесечните си печалби следващата седмица.  

Твърди се, че съкращенията на работните места са „значително по-големи“ и те идват и в момент, в който компанията въведе нова политика за неограничен отпуск. Служителите на Microsoft, които имат неизползван баланс от ваканция, ще получат еднократно изплащане през април, а мениджърите ще могат да одобряват неограничено „Отсъствие по преценка“. 
Съкращенията също идват само седмици след като главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела предупреди, че предстоят две години на предизвикателства пред технологичната индустрия. В интервю за CNBC Надела призна, че Microsoft не е „имунизирана срещу глобалните промени“ и говори за необходимостта технологичните компании да бъдат ефективни. 
„Следващите две години вероятно ще бъдат най-предизвикателните“, каза Надела. „Имахме много ускорение по време на пандемията и има известно нормализиране на това търсене. И на всичкото отгоре в някои части на света има истинска рецесия.” 

Снимки: Unsplash

Виж още: Twitter играе на дребно: от неплатени наеми до продажби на потребителски профили на търг 

Тагове: