Докато Google, Microsoft и Amazon се появяват в новинарските заглавия заради хилядите освободени служители, Apple успява някак си да се промъкне и да избегне бурята от уволнения. Според нов доклад на The Wall Street Journal има три причини, поради които това е станало възможно.

 
На първо място Apple са били по-предпазливи, когато е ставало въпрос за разширяване - докато други технологични гиганти са увеличили броя на служителите си в диапазона между 57% до 100%, наемането на персонал от Apple е било по-сдържано. 
По време на пандемията компанията е била по-добре позиционирана, което е наложило по-плавен процес по наемане на служители. Докладът сочи, че от края на фискалната година през септември 2019 г. до септември 2022 г. работната сила на Apple е нараснала с около 20% - до приблизително 164 000 служители на пълен работен ден. За сравнение за същия период от време броят на служителите в Amazon се е удвоил, този на заетите в Microsoft е нараснал с 53%, Alphabet Inc. (майка на Google) е регистрирала 57% ръст на наетите на служители, а Meta са разбили рекордите с 94% нови служители.


Втората причина е, че Apple са успели да избегнат грешката, допусната от компании като Meta и Google: наемането на много персонал за проекти, които едва ли скоро ще донесат печалба. Огромната инвестиция на Meta в метавселената е най-очевидният пример за това. Разбира се - имаше два по-рискови проекта - Apple Headset и Apple Car, - но мащабът им беше много по-малък от технологичните конкуренти.

 
Според The Wall Street Journal Apple има тенденция да „работи щадящо“, харчейки по-малко за бонуси за служителите, отколкото други компании. В Apple Park например служителите сами плащат за обяда си в столовата за разлика от безплатната храна, предлагана в компании като Google. Последният аргумент може и да не е водещ - разходите за стимули са сравнително незначителни и всъщност могат да имат положително въздействие върху крайния резултат, като подпомагат набирането и задържането на персонал.  
Въпреки че не е изключено да има уволнени и в редиците на Apple, по-скоро компанията може да постигне сходни резултати, като просто не назначава нови служители на мястото на онези, които са решили да напуснат.

Снимки: Apple

Виж още: Задават се големи съкращения и в Microsoft 

Тагове: