Както разбрахме от анкетата ни, слушателите на подкастове в България определено не са мнозинство. Това обаче е медиум, който може да бъде информативен, забавен или просто пристрастяващ. Затова и ви предлагаме една кратка селекция от подкастове за начинаещи. В нея има едва три български подкаста, тъй като не само слушателите, но и създателите на такова съдържание тук са малко.

 

1) Serial

Serial не е просто поредният подкаст, а може би причината подкастовете отново да се върнат на дневен ред. В него журналистката Сара Кониг разказва за разследването на едно истинско убийство, което се е случило през 1999 г. Това вероятно ще е най-добрата криминална история, до която сте стигали напоследък, разказана в продължение на 12 епизода с различна продължителност, но не по-дълги от час. Тук разказът е жив, тъй като освен разказа на Кониг, чуваме и записи на телефонни разговори, полицейски разпити и интервюта. Първият сезон на Serial приключи през декември, така че можете да изслушате цялата история наведнъж.

 

2) Предприемачите

Българският подкаст "Предприемачите" се фокусира именно върху темата от заглавието си. Предприемачество, стартъпи, финансови теми и качествени коментари на случващото в сферата у нас. За съжаление последният излязъл епизод е от ноември, като няма сигнали дали може да очакваме завръщане на авторите му. Преди това подкастът излизаше по 2-3 пъти месечно, като епизодите му бяха с продължителност между час и два.

 

3) Gamers' Voiceshop

Всичко, което има общо с гейминга и видеоигрите, може да влезе във фокуса на Gamers' Voiceshop, познат и с абревиатурата GVS. В него автори от екипа на вече несъществуващото списание Gamers' Workshop си говорят за игри. В подкаста винаги има коментар на новини от индустрията, по-подробни коментари на новоизлезли игри, както и седмична тема. Тя може да варира от някоя по-важна игра, през коментар на хорър жанра например или задълбочена тема като българската банкова система. Продължителността е относителна и варира от малко над час до близо четири, а епизодите излизат по 2-3 пъти в месеца.

 

4) Nerds2Nerds

Nerds2Nerds е точно това, което предполага името му. Фокусът тук са технологии, наука и програмиране, като водещите Иван Ванков и Михаил Кочанов са програмисти, което си личи още в първата минута, в която си пуснете подкаста. Обикновено подкастът има две части, като първата залага на новини от света на технологиите, които водещите коментират усърдно. Втората част е фокусирана върху една тема, която обикновено включва много програмистка терминология. Епизодите и тук излизаха редовно доскоро, но няма нов от средата на декември. Продължителността и при Nerds2Nerds варира силно, но рядко е под един час.

 

5) Love + Radio

Концепцията нa Love + Radio е проста. Тук слушате интервюта с хора, за които е почти сигурно, че никога не сте чували. Сред интервюираните има мениджър на стриптийз клуб, който работи от дома си, черен мъж, който е станал приятел с Ку-клукс-клан, или случаен мъж, който се опитва да свали водещата, но вместо това тя си говори с него за случайните свалки на улицата, любовта и други неща. Това са разговори, които дават поглед върху живота на хора, с които вероятно никога не бихте се сблъскали иначе. Епизодите са по около 30 минути и излизат веднъж на две седмици.

 

6) 99% Invisible

Подкаст за дизайн не звучи особено вълнуващо, тъй като тази тема изисква визуален метод за комуникация. 99% Invisible обаче доказва, че това не е точно така. В него има епизоди за хаштага, електрическите мрежи и авариите им, звуците в спорта и IKEA и много други интересни теми. Всички са написани много приятно и са разказани с успокояващ и приятен за слушане глас, като всъщност използват доста иновативни методи за разказване. Епизодите са кратки, до половин час, и излизат всяка седмица.

 

7) Sound Opinions

Джим Дерогатис и Грег Кот са изявени музикални критици, които също така са и водещите на Sound Opinions. В него те обсъждат нова музика, новини от индустрията, правят ревюта на албуми и интервюта с музиканти, но крайната цел е разнищването на поп културата. Епизодите излизат всяка седмица и продължават около час.

Снимка: caribb // Flickr

Кои са вашите любими подкастове? Споделете в коментарите.

Вижте и кои са най-добрите приложения за слушане на подкастове.

Тагове: