В седмичната анкета на HiComm ви попитахме дали слушате подкастове и аудиокниги. Резултатите показаха, че повечето хора не са попадали никога на подобно съдържание, докато друга голяма част само е пробвала. Причините за това могат да са много, включително и липса на информация как точно да си намираме интересни подкастове, както и къде и с какво да ги слушаме.

А в това време в магазините за приложения тихо и кротко си съществува едно голямо разнообразие от приложения за слушане на “асинхронни радиопредавания”, както е дългото обяснение на думата подкаст.Те имат много общо - позволяват абонамент, теглене и слушане на избраното аудио, но в същото време се различават. Някои с нещо малко, други с нещо доста по-голямо. Затова и правим тази селекция на най-забележителните мобилни приложения, с които да започнете да слушате подкастове веднага. В следващите дни ще ви помогнем за запълване и на друг важен елемент, а именно запълване на приложенията с някои от най-интересните подкастове онлайн.

Pocket Casts 

Трудно е да изпъкнеш сред цяла компания приложения, които на практика правят едно и също нещо. Pocket Casts успява с перфектна комбинация от функционалност и дизайн. Естествено дизайнът прави първото впечатление и то е повече от добро, тъй като приложението е съобразено с платформата, на която го инсталирате. Android версията е с визия, подчинена на Material Design, докато в iOS ще видите дизайн, съобразен с предписанията на Apple. Това е подход, който прави силно впечатление не само сред подкаст приложенията, но и като цяло.

Освен с визията Pocket Casts изпъква и с функции, сред които са автоматичното сваляне на епизоди, филтрите, с които да си правите плейлисти, както и синхронизацията между платформите. Вероятно най-силният коз на приложението обаче са способностите му за откриване на нови подкастове, сред които има списъци с най-популярните и препоръчани подкастове. Освен това те са разделени по това, коя мрежа е източникът им, както и в категории. Всичко това обаче идва на малко висока цена - 4.99 лв. в Google Play и 3.99 евро в Apple App Store.

 

Изтеглете за Android, iOS.

 


 

Overcast

Подобно на първото му приложение Instapaper, Overcast на Марко Армент залага на семпъл дизайн и няколко ключови функции. Естествено тук са базовите неща - възможност за сваляне, търсене и абониране за подкастове, като бонусът е Twitter интеграция за препоръки. За съжаление тя е полезна само ако следвате други подкаст слушатели в социалната мрежа.

По-големите гордости на г-н Армент се отключват след in-app покупка. Това са функциите Smart Speed, която забързва моментите, в които има тишина в записа, и Voice Boost, която прави някаква магия с еквалайзера. Благодарение на нея дори аматьорски подкастове с по-лошо качество стават слушаеми, а речта на авторите им разбираема. Функциите можете да използвате и в безплатната версия, но с ограничение от 5 минути, след което трябва отново да ги включите ръчно. Има и функции за плейлисти, в които можете да добавите и епизоди от подкастове, за които не сте абонирани, като и тук пълната версия отключва по-добра функционалност. Едно от най-простите и леки приложения в този списък, но само за iOS, като г-н Армент изрично отбелязва, че няма намерение да разработва за Android.

 

Изтеглете за iOS.

 


 

PODCASTS!

PODCASTS! е сред малкото качествени претенденти за Windows Phone 8, който се издържа от реклами. Тях можете да премахнете срещу 4.99 USD, които отключват Pro версия. Без да блести с нищо специално във функционалностите си, приложението може би е най-доброто за мобилната платформа на Microsoft. Тук са очакваните базови функции, включително и история на слушанията и възможност за директен стрийм на подкастове, които не присъстват навсякъде.

Най-приятното за Windows потребителите му всъщност остава интеграцията с операционната система. Всичко, което свалите през PODCASTS!, се интегрира в Music + Video Hub, откъдето можете много лесно да пускате всеки подкаст, който сте си изтеглили.

 

Изтеглете за Windows Phone 8


 

Podcasts by Apple

За някои може би ще е изненада, но всъщност най-големият разпространител на подкастове в света е не кой да е, а Apple. iTunes има най-богата колекция от подкастове, като в мобилните територии на Купертино хегемонът се нарича Podcasts. Приложението идва предварително инсталирано с всяко iOS 8 устройство, което го прави може би най-добрия избор за първо приложение, поне за Apple потребителите. Перфектната синхронизация с iCloud и десктоп версиите на iTunes го прави логичен и удобен избор, особено ако синхронизирате телефона и компютъра си по-често.

Иначе единствената по-специална функция, която няма да намерите навсякъде другаде, са т.нар. Stations, което всъщност представляват плейлисти. Във всяко друго отношение приложението не блести с нищо особено. Само един съвет - не се заблуждавайте от категорията Top Charts в българския iTunes, тъй като това далеч не са най-интересните и слушани подкастове, които можете да намерите.

 

Изтеглете за iOS.


 

Downcast

 

Downcast също не е блестящ пример за иновация и нещо кой знае колко специално. Имате базовите функции, както и умни плейлисти, които можете да настройвате по разнообразни начини. Тук са и всички други методи за абониране, слушане и откриване на нови подкастове. Голямото удобство тук е интеграцията с iCloud, което позволява лесен синхрон между различните ви устройства, което всъщност се оказва важно.

Причината е, че основният коз на Downcast се оказва неговата десктоп версия. Тя е достъпна само за OS X устройства, като трябва да си я купите отделно от мобилното приложение. Удобството обаче е възможността да имате синхрон между десктоп машина и телефона си, което малко други приложения предлагат. Цената на мобилното приложение е 2.99 евро, което е напълно нормално. Десктоп версията обаче излиза соленичко, тъй като идва за 9.99 евро.

 

Изеглете за Mac, iOS.

 

Кое приложение е вашият избор? А какво сме изпуснали? Споделете в коментарите. 
Вижте още: 7 подкаста за начинаещи слушатели.


Снимка: Patrick Breitenbach // Flickr

Вижте: Deezer купи подкаст приложението Stitcher

http://hicomm.bg/softuer/syzdateljat-na-instapaper-raboti-po-podkast-prilojenie.html