Хипертонията, позната по-просто у нас като „високо кръвно“, все по-често е наричана тихия убиец. Това често оставащо скрито състояние придобива размера на световна здравна криза, причинила усложнения и преждевременна смърт на над 1.28 милиарда души в световен мащаб. При настоящите очаквания разпространението й да достигне 1.5 милиарда се усилва и натискът от различни страни за ранно осъзнаване и превенция на това заболяване. Притеснителен е и фактът, че разпространението й сред младите хора и хората на средна възраст нараства, докато мерките за откриване и превенция остават слаби.

Според проучване, проведено в края на миналата година от Huawei в няколко европейски държави, сред които България, българите като цяло най-често мерят кръвното си налягане (81% от запитаните над 500 респонденти са го мерили поне веднъж през последните 6 месеца), но същевременно са сред нациите, които смятат, че тази практика трябва да започне на по-късен възрастов етап. За съжаление високият стрес на работното място, високоенергийните диети, нарушенията в съня и заседналият начин на живот – все фактори, които засягат и по-младата част от населението, създават перфектна буря за ранно развитие на хипертонията. Така тя може да се зароди при хора, които външно изглеждат в идеално здраве и никога проактивно не биха отишли на лекар за профилактично измерване на кръвното налягане.

Част от лайфстайла на всяка възраст
За щастие напредъкът на съвременните технологии вече дава възможност за ранно откриване на подозрителни аномалии в кръвното налягане при хора, които ползват смарт часовници като част от здравословния си лайфстайл. Такъв часовник е HUAWEI WATCH D, който е лек, елегантен, притежава издръжлива батерия и останалите традиционни лайфстайл функции на смарт часовниците на Huawei. Имате измерване на пулс, наситеност на кръвта с кислород, спортни режими, анализ на качеството на съня, засичане на нивото на стрес и др. И същевременно този модел прави електрокардиограма и измерване на кръвното налягане.

Кръвното налягане се измерва директно на китката, с помощта на надуваема каишка и не изисква предварително калибриране. И въпреки че получените данни от електрокардиограмата и кръвното налягане не бива да са основа за поставяне на медицинска диагноза и по никакъв начин не заместват лекаря в живота ви, те могат да дадат ценна навременна сигнализация да го посетите. Редовното следене на показателите на сърдечносъдовата система, което става изключително лесно, удобно, бързо и паралелно с цялостната грижа за един по-активен и здравословен лайфстайл, помагат за ранно откриване на аритмии, които изискват по-специално внимание от страна на лекаря. Така драстично се повишава шансът за превенция и предотвратяване на скрито протичащи увреждания на органи и други заболявания.

Междувременно изграждането на здравословни навици за следене на параметри, като пулс, графика на съня, кислородно насищане, температура на кожата, тренировки, както и кръвно налягане и ЕКГ дават на потребителя шанс да взема информирани решения за начина си на живот, като повишаване на физическата активност, намаляване приема на натрий, подобряване на навиците за сън и други на базата на индивидуалните здравни данни.

Пътят на Huawei Watch D


Huawei работи съвместно с експерти в областта в посока лесно самостоятелно измерване на здравни параметри като кръвно налягане с помощта на HUAWEI WATCH D. За да разработи устройство за лесно, неинвазивно самостоятелно измерване, което да дава на потребителите ориентир за този здравен параметър при тях, компанията си партнира със специалисти по хемодинамика и използва физиологични модели на сърдечносъдовата система, машинно обучение с изкуствен интелект и големи масиви от данни. Освен това Huawei активно си сътрудничи и с доказани експерти от болници и университети от цял свят, включително и в Европа.

С тегло от само 40.9 г HUAWEI WATCH D постига едновременно технологичен пробив и преносимост. Неговият размер е шест пъти по-малък от традиционните уреди за измерване на кръвно налягане на китката. При това той има много повече функции както за тренировки, така и за проследяване на здравни параметри.

HUAWEI WATCH D използва минипомпа за по-коректно измерване на кръвното налягане навсякъде и по всяко време. Моделът поддържа и съставяне на електрокардиограма в движение като още една мярка за превенция на сърдечносъдови проблеми. Той е перфектно решение за всички заети хора от всички възрасти, за които удобството е от първостепенно значение.

Летни оферти
До 31.08. Watch D може да бъде намерен на промоционална цена от 739 лв., намалена от 799 лв., в търговската мрежа. Watch D се предлага и от мобилните оператори на атрактивна цена при покупка с тарифен план.

Снимки: Huawei