Смартфоните са най-личните, полезни и използвани устройства в съвременното ежедневие. Има и изключения, но обикновено купуваме телефон, който използваме две, а понякога и повече години, поради което трябва да бъдем внимателни при избора си. Това важи особено много за апарати на лизинг през мобилните оператори. Грешният избор може да означава, че оставаме с нещо, от което не сме доволни, и то за дълъг период. Разбира се, можем да го продадем и да рефинансираме в друг апарат, но това вече са допълнителни проблеми, които е хубаво да бъдат избягвани.

 

Едно нещо няма как да отречен на пазара днес – десетки модели, мобилен интернет, безброй приложения. Всичко това е чудесно, но прави избора още по-труден. Тук целта не е да се посочи един модел и да се каже: „Ето го. Той е!“ Идеята е по-скоро да се изгради някаква насока и обща идея за това, което можете да очаквате от пазара. Както всичко останало, и съветите са нещо относително, което силно зависи от личните предпочитания, но все пак – ето едно подходящо начало.

 

Какво трябва да обмислите

Покупката е важна, но тя е финалното действие, преди него има доста неща, върху които трябва да помислите. От една страна, ако в момента имате смартфон, вероятността да сте обвързани с договор към някой оператор е... голяма. Спирането на един подобен договор е скъпо, а и според правилата на операторите – напълно безсмислено (плащат се всички месечни такси, които остават до края на договора). Това е нормално, тъй като идеята на „договора“ е да задържи клиентите към даден оператор, за да не избягат към друг. От друга страна, може пък точно този оператор да ви допада твърде много и да не искате да го сменяте, може цялото семейство да ползвате услугите му или просто служебните ви карти да са към него. Най-добрият случай е изтичащият договор – правилното място в правилното време.

 

Оператори

Ексклузивните телефони са рядкост. Всички флагмани се предлагат и от трите ни оператора. Възможни са малки разлики (като случая с iPhone, който не се предлага от Vivacom или серията Nexus, която досега не е правила своята премиера в Globul), но като цяло картината е обща. Добре известен факт е, че нашите мобилни оператори са три. Те са си толкова от доста години, така че тук няма нищо ново. Когато говорим за смартфон, е много важно да обърнем специално внимание на абонаментните планове (това е, разбира се, ако решите, че ще вземете телефон с абонамент), които предлагат „неограничен“ мобилен интернет. Е, той си има ограничение, но не в мегабайтите, а в скоростта. Операторите предлагат определени мегабайти, които потребителят може да ползва на най-бърза скорост, а след тяхното изтичане – скоростта пада... прилично. Затова е важно да прецените за какво по-точно ще ви трябва този интернет. Има и вариант, в който не залагате на такъв абонамент, тъй като ще използвате телефона само с Wi-Fi, но според нас по този начин се губи голяма част от идеята, която е заложена в тези умни устройства (с постоянен интернет ще можете да използвате всичките приложения за безплатни текстови съобщения или разговори, което съвсем спокойно може да доведе до драстично намаляване на цялостната ви месечна сметка).

 

Да се върнем на операторите. Всички оператори предлагат абонаменти, които имат включен мобилен интернет. Има два типа предлагани минути – към същия оператор (on net) и национални минути (off net). Тук е важно да прецените към кой говорите най-много. Лошото е, че често използването на един оператор не може да удовлетвори всичките разговори и се стига до по-високи сметки или до нужда от използването на услугите на два от телекомите. Ако сте от хората, около които всички основни познати са на един оператор – вие сте късметлии и можете много по-лесно да си изберете абонамент.

 

 

В Globul можете да избирате между пакети Globul United и Globul Web&Talk. Ако сте фенове на Manchester United, първата група абонаменти ще ви допадне – предлагат се основно минути вътре в оператора и малко национални. Интернетът е неограничен. Включен е и безплатен достъп до „подбрано мобилно съдържание за Manchester United“. За да получите безплатни минути към Globul, но и към другите оператори, трябва да се спрете на пакет от 20.99 лв. (1000 мин в мрежата, 30 национални и 500 MB на максимално достижима скорост) или на 25.99 (2000 мин мрежата, 80 национални минути и 1000 MB). Web&Talk предлага само национални минути, които можете да използвате към всички оператори в България, но и към международна Зона 1 и Зона 2. Отново се спираме на средните пакети, които предлагат съответно 280 национални минути и 500 MB (20.99) и 350 национални минути и 700 MB (25.99).

 

 


 

 

Mtel предлага пакет Surf&Talk, който има основно on net минути. За 25.90 потребителят получава 1000 мин, 100 SMS и MMS в мрежата на Mtel, 30 национални минути и 512 MB интернет, а следващият пакет (34.90 лв.) е с 1000 мин, 200 SMS и MMS и 1 GB интернет. Mtel смарт е друга опция. За 24.90 ще получите неограничени разговори към 5 номера в мрежата на оператора, 200 национални минути (плюс още 100, ако подпишете двугодишен договор) и 750 MB мобилен интернет (плюс още 375 – отново при двугодишен говор). За 34.90 неограничените разговори към 5 номера се запазват, 400 национални минути (бонус 200 за 2 г.договор) и 1500 MB (бонус още 750 MB при 2 г. договор).

 

Vivacom има Net&Call. За 19.80 получавате 1500 мин и SMS в мрежата на оператора, 30 национални минути и 750 MB. Следващото ниво е 29.80 – 3600 мин и SMS в мрежата на Vivacom, 60 национални минути и 1500 MB интернет. Ако търсите повече национални минути, ще трябва да се насочите към пакети MegaCall или MaxiCall и към тях да добавите пакет за интернет. Тогава цената ще се увеличи. Ако се спрете на 300 MB, това ще добави 9.80 към фактурата ви, а 1500 MB се търгуват срещу 15.80 (от оператора предлагат и промоция за половин цена на тези пакети, но тя е само за определени месеци, въпреки че пише за „целия срок“, което е странно, но може ние да не сме го разбрали).

 

За да обобщим не толкова интересната част, която е концентрирана върху една неприятна за всеки дума – договор. Голяма роля играе това, на какъв оператор са близките ви роднини и приятели или колегите. Ясно е, че вече ползвате някои от операторите, и или сте доволни, или не. Всичките оператори обещават високи скорости и почти пълно покритие. Все още се намират места, където 3G обхватът се губи или е твърде слаб, но това се наблюдава при всички.

На следващата страница - мобилните операционни системи.

Мобилни платформи

В момента има три основни мобилни платформи – iOS (Apple), Android (Google) и Windows Phone (Microsoft). Първите две са много по-популярни, но Windows Phone отчита известен ръст и е на солидната трета позиция (особено след незавидната съдба на BlackBerry). Операционната система е изключително важна – все пак това е нещото, което ще използвате ежедневно. И трите системи са достатъчно разработени, за да предложат бърза и ефективна работа, което означава, че изборът няма да се базира основно върху бързината (естествено могат да се открият минимални разлики, ако бъдат търсени или ако се сравняват телефони от напълно различен клас), а по-скоро върху интерфейс, приложения и услуги.

 

iOS

Ще я откриете във всеки iPhone, iPad и iPod touch. Смятана е за една от най-лесните за използване и заучаване, но притежава и достатъчно мощ, за да задоволи и най-взискателните потребители. Много от най-новите и иновативни приложения обикновено се появяват първо за iOS. Платформата на Apple е отлично оптимизирана – от живот на батерията до цялостно представяне. Apple има сериозен контрол и изискване към приложенията, което ги прави добре разработени, но и близки като начин на използване. Интерфейсът на камерата е един от най-добрите, който можете да видите в смартфон.

 

Разбира се, не липсват и минуси. Основното е, че системата се използва само в устройства, разработени от Apple. Това е добре от гледна точка на оптимизацията, но ако не харесвате дизайна или размерите – нямате избор. Платформата не предлага много възможности за персонализиране – можете да промените тапетите, но всичко останало ще бъде като на останалите ползватели. Понякога се чака много време за прилични нововъведения – отне около четири години, преди да се появи мултитаскингът, а още се очакват новите начини за въвеждане на текст (swipe например).

 

 


 

Android

Операционната система отпразнува своята пета годишнина, а днес е притежава най-голям пазарен дял в смартфон сегмента. Рожбата на Google може да бъде открита на хиляди устройства – от малките смартфони до големите фаблети. С подобно постижение не може да се похвали никой производител – работа върху толкова различен хардуер. Ако търсите много екстри и опции за персонализация, Android е вашата система. Тя е създадена с идеята да можете да я настройвате според вашите вкусове. Дори и различните производители на хардуер го правят (Sense, TouchWiz). Не ви харесва виртуалната клавиатура? Свалете някоя друга от Google Play Store. Искате да виждате последните туитове на началния екран – просто инсталирайте уиджета. Трудно ще видите два телефона да изглеждат по един и същи начин.

 

Тъй като се разработва от Google, системата има силна интеграция на Gmail, Google Calendar, Google Contacts, Google+, Google Drive, Google Hangouts и Google Maps. Ако при iOS топ приложенията правят първо своя дебют, тук първо се появяват много от хардуерните екстри – от NFC технологията до диктуването на текст на телефона. Приложенията в Google Play Store се доближават като брой до тези iTunes App Store, но качеството на голяма част от тях е много по-ниско. Android е и по-зле оптимизираната система – смартфоните имат нужда от големи батерии, за да издържат ден (или малко повече), а апаратите в ниския клас са откровено бавни.

 

Windows Phone

Развитието на тази система е по-бавно. Windows Phone 8 най-накрая започна да предлага някои бази елементи, които липсваха доста време – мултитаскинг, бързо връщане към приложенията, заключване на автоматичната ориентация, но все още му липсват някои основни неща, като сносна нотификационна система. Windows Phone наподобява повече iOS, тъй като не подлежи на особено голяма персонализация и притежава по-затворена екосистема. Exchange услугата на Microsoft е голямо преимущество, тъй като лесно и бързо може да се синхронизира с вашите контакти, електронна поща и т.н. Windows Phone е изключително бърза система – независимо дали става въпрос за бюджетен телефон (Lumia 520) или флагмана Nokia Lumia 1020. Nokia е основният производител на смартфони с тази система, а ако не сте чули – Microsoft вече е собственик на този отдел. Телефоните на Nokia се отличават с висококачествена изработка, много добра камера и дисплеи. Повечето телефони предлагат и много добър живот на батерията. Windows Phone App Store е много далеч от останалите две системи, много от най-популярните приложения не са достъпни, а когато се появят, е спорно доколко отговарят на чаканото качество. Като цяло производителите обръщат много по-малко влияние на тази система.

 

 


 

Хардуер 

Ако вече сте избрали оператора и операционната система, идва ред и на хардуера (или производителя). Ако сте се спрели на iOS, изборът не е голям: можете да вземете iPhone 5s (64-битов процесор, биометричен сензор и хубава камера) или цветния iPhone 5c, но ще трябва да се задоволите с 4-инчов дисплей.

 

Голямо преимущество на Android е, че работи с множество производители, но една от основните линии, по които избирате (като изключим цената), е: компактен телефон или голям дисплей. Лошото е, че по-малките устройства често са лишени от бързия хардуер. Компромис са mini версиите, но те не могат да се определят като много евтини или много мощни. Топ хардуерът се намира във флагманите – HTC One, LG G2 и особено Samsung Galaxy Note 3. Лошото е, че те са доста големи, а и високи като цена. Устройствата с Android често изостават в качеството на камерата.

 

Смартфоните с Windows Phone се озовават някъде по средата – повече от iOS, но много по-малко от Android. Серията Lumia обхваща телефони от бюджетен клас (Lumia 520 с 4-инчов дисплей) до 6-инчовия Lumia 1520, който се очаква съвсем скоро. Nokia има какво да предложи и откъм камера.

 

Лошата новина, с която трябва да се съобразят някои от потребителите, е липсата на физическа клавиатура. BlackBerry беше един от производителите, който продължаваше да залага на нея в някои свои апарати, но компанията преминава през твърде тежки времена.

Коя е най-неприятната част?

Най-неприятно – време е за плащане

След избора на оператор, операционна система и хардуерен производител идва време и за плащането. Цена с договор. Това е един от най-разпространените начини – подписвате/преподписвате нов договор и взимате отстъпка или лизинг. Лошото е, че засега в България отстъпките не могат да се сравняват с тези, които се предлагат в чужбина. Друг проблем е, че цените в операторите за някои телефони не са оптималните. Да, с подписване на договор цената пада, но не толкова, колкото ни се иска. Най-добрата ситуация е да имате договор, който изтича, да сте доволни от оператора си и просто да добавите телефон на изплащане. Ако не изтича вашият договор, а искате телефон с отстъпка или на лизинг, ще трябва да се възползвате от някоя нова услуга, с която да получите приятните бонуси.

 

В цените между операторите няма особено голяма разлика. Най-големите отстъпки са за скъпите и нови телефони. Ще вземем един апарат за пример. Избираме абонаментен план до 30 лв. За Samsung Galaxy Note 3 за две години в Globul ще платите 945 лв. в брой или 46.41 лв./месец. Във Vivacom – 989.09 лв. в брой и 47.90 лв./месец. В Mtel телефонът се търгува за 1129.90 лв.в брой и 49.90 лв./месец. В цената на лизинг няма голяма разлика, но в брой се вижда, че Mtel са малко по-назад от конкуренцията.

 

Свободната цена също е опция. Различни вериги магазини предлагат апарати, които не са обвързани с операторите, но не могат да се генерират отстъпки освен ако няма някоя специална промоция. Лизинг също е възможен, но през различни странични лизингови организации, към които трябва да кандидатствате. При операторите това е по-лесно, тъй като там просто трябва да сте от любимите и т.нар. „лоялни“ клиенти.

Най-евтиният вариант са използваните телефони, но тук нямате гаранции (ако има, цената не е толкова далечна от пазарната, тъй като телефонът е нов), а и трябва да се примирите, че устройството вече е използвано или има известни забележки. Тук няма как да вземете лизинг, но често можете да попаднете на добри оферти, особено чрез онлайн сайтовете за обяви. Има я и опцията за поръчване от чужбина, но тя е добра, ако има кой да ви донесе апарата, а и се наблюдават проблеми с гаранцията.

 

На пазара има толкова много модели смартфони, че изборът се е превърнал в нещо много трудно. Не трябва да забравяме и определения бюджет. Изберете оператор, платформа и производител, но винаги правете предварително проучване – набележете няколко телефона, които да разгледате в магазина, а след това, ако все още не сте сигурни, не бързайте. Винаги е лошо, когато човек отива неподготвен, тъй като не знае дали човекът срещу него ще му предложи най-доброто или това, което трябва да се продаде. Има го и момента, в който това, което за един е добро, за вас може и да не е.

Още от Tech