Напоследък гледам Burn Notice. Симпатично сериалче, в което по един доста неангажиращ (и измислен) начин се разкриват подробности от живота и работата на един таен агент. В повечето епизоди главният герой – Майкъл Уестън, бивш шпионин, директно дава съвети и насоки за справяне с една или друга житейска ситуация от гледна точка на служител в секретните служби.

Когато започвах да пиша този материал, някак от само себе си ми пасна именно подобен стил за увода. Затова нека започна така: ако авторът на този текст се казваше Майк Уестън, то началото му би звучало така:
„Понякога човек просто иска да изчезне. В случая – от интернет. Проблемът със съвременните мрежи обаче е, че всяко присъствие в тях оставя следи. Някои от тях са ясно видими, лесни за проследяване и съответно заличаване. Други – не чак толкова. На практика анонимността онлайн е само илюзия – ничия идентичност не е наистина скрита в интернет. Все пак, ако сте достатъчно параноични (в което няма лошо – напротив), можете да ограничите следите, които оставяте с присъствието си в световната мрежа, и дори да заличите напълно някои от тях. Ето как...”

Всеки път, когато зареждате произволен интернет сайт, вие на практика изпращате към него информация за вашия IP адрес. Ако смятате, че това не издава нищо за вас освен анонимна поредица цифри – лъжете се. Точно затова една от първите, задължителни предпазни мерки, които трябва да вземете, за да запазите сигурността си при сърфиране, е използването на софтуер (или хардуер) за филтриране на трафика. Хардуерните firewall решения са доста скъпи, а и ненужни за средностатистическия домашен потребител. За щастие днес можете да намерите много и доста прилични безплатни софтуерни firewall приложения като ZoneAlarm и Comodo Internet Security. След като веднъж ги инсталирате, добре е все пак да проверите доколко е уязвима системата ви. За целта ще са ви от полза инструменти, като предлаганите от сайта ShieldsUP!, които ще ви дадат информация за отворени или уязвими портове на вашето РС.

Единственият 100% сигурен начин, който да ви гарантира, че никой няма да научи ваша лична информация, докато сърфирате, е да ровите из уеб, представяйки се за някой друг. За целта ще ви е нужен достъп до прокси сървър или виртуална частна мрежа (VPN). Прокси сървърите са трудни за използване и ако сте начинаещ потребител, ще ви дойдат малко сложни. Някои популярни браузъри като Firefox например предлагат специални софтуерни добавки (add-ons) като FoxyProxy например, които се занимават именно с това – да предоставят сигурен достъп до интернет. Ако искате още по-сигурен инструмент – свалете си и инсталирайте The Onion Router (по-известен като Tor). Това е симпатично малко приложение, с чиято помощ заявките ви към уеб ще бъдат каскадно пренасочване през серия маршрути и обратното им проследяване ще бъде почти невъзможно.

Ако сърфирате през безжична мрежа, добра идея е използването на Hotspot Shield – програма, която (както подсказва името й) предлага защита при работа с Wi-Fi точки за достъп.

В случай че използвате чужд компютър или просто не желаете да инсталирате нищо на системата си, но все пак искате да сте защитени онлайн, добре е след всяка интернет сесия да почиствате историята на вашия браузър и свалените „бисквитки” (cookies). Всички съвременни браузъри предлагат такава опция от менюто Tools. Други пък, като Firefox, разполагат с режим за сигурно сърфиране, който обаче трябва да се активира ръчно (Tools -> Start Private Browsing). Старайте се и винаги да зареждате сигурната версия на интернет страниците, които посещавате (т.е. тези, чиито адреси започват с https, а не с класическото http).

Всъщност истината е, че днес най-честите кражби на лична информация стават благодарение на сайтове и услуги, в които потребителите доброволно споделят подобни данни. Да, разбира се, говоря за социалните мрежи, които са истински кошмар за сигурността и използването им е строго забранено в повечето корпоративни среди колкото поради факта, че разсейват служителите, толкова и заради рисковете за фирмените бази данни, които представляват.

Ако смятате, че сайтове като Twitter, Facebook и Google+ просто не могат да бъдат по-добре защитени – заблуждавате се. Разбира се, че няма нищо невъзможно, но проблемът идва от там, че в основата на бизнеса на тези сайтове е продажба на личната информация на техните потребители. Звучи грубо, но такива са фактите – социалните мрежи печелят, предоставяйки на различни корпорации данни за своите членове, техните предпочитания, интереси, нужди и персонални вкусове.

Още по-лошото е, че след като ви „впримчат” веднъж в мрежите си, Facebook и Twitter трудно ще ви пуснат на свобода. Ако решите да заличите всяка следа от присъствието си в тях, не е достатъчно да деактивирате създадения от вас акаунт. Това на практика не постига нищо, тъй като изтрива информацията, която вече сте предоставили на сайта. Вместо това тя се запазва „за когато решите да подновите членството си”. Досадно!

За да премахнете завинаги акаунта си във Facebook, ще трябва да се заровите малко по-надълбоко в настройките на сайта. Влезте в социалната мрежа и отворете Account Settings. В менюто Linked Accounts изберете Edit и премахнете всички свързани акаунти. Защо? Много просто – ако в период от две седмици след като сте „изтрили окончателно” Facebook акаунта си, се логнете към кой да е от акаунтите в списъка Linked Accounts, това автоматично ще възстанови „уж” изтрития ви Facebook профил. Причината е, че сайтът пази вашата информация почти месец след като уж сте приключили веднъж завинаги с него.
След това отворете Privacy Settings -> Apps, Games and Websites. Изтрийте всички отметки в списъка Apps you use. На финала ще откриете линк за перманентно заличаване на вашия Facebook профил във Facebook Help center.

След това трябва да изчакате две седмици, през които, както споменах, информацията ви все още се пази от Facebook. Ако през този период се логнете в мрежата, цялата операция отива по дяволите и акаунтът ви ще се запази. Веднага след като приключите с изтриването на профила, е добре да изчистите и историята на вашия браузър. По този начин ще сте сигурни, че няма да се логнете случайно във Facebook и да прецакате внимателно планираното си изчезване от социалната мрежа.

Заличаването на акаунта ви в Google e не по-малко „вълнуващо” преживяване. Уви, и не по-малко сложно. Отново – подобни сайтове са направени така, че да правят регистрирането лесно, а процеса по отписване – сложен.

Първо влезте в акаунта си в Google. Изберете „Настройки на профила”, а след това от менюто „Моите продукти” опцията „Редактиране”. Ще получите достъп до няколко опции – едната е свързана със заличаване на адреса ви в Gmail. Другата е по-глобална и включва „Затваряне на профила и изтриване на всички услуги и свързаната с тях информация”.

 

Избирайки нея, ще изтриете цялата информация, свързана с вашия Google профил – в това число и съхранените през различните cloud услуги данни (снимки, видео, документи). Затова, ако възнамерявате да напускате Google завинаги, е добре преди това да направите цялостен бекъп на вашата информация, която пазите онлайн.

Тагове: