Според Valve можем да очакваме някъде между 2-8 часа живот на батерията от Steam Deck в зависимост от това, колко взискателна е конкретната игра към хардуера. Ранното тестване от няколко канала в YouTube ни дава някои реални данни, за да проверим дали това твърдение е вярно, и става ясно, че 2 часа не е абсолютният минимум за батерията на Steam Deck. Тя свърши с цели 33 минути по-бързо при тестването на GamersNexus.

GamersNexus проведе редица тестове на батерията, включително Devil May Cry 5 с неограничена честота на кадрите и деактивирана Vsync опция. С тези настройки Steam Deck издържа 87 минути – и това е с яркост, зададена на 50%. За сравнение DMC 5 издържа цели два часа с активирана Vsync, малко по-ниски настройки и ограничение на кадрите от 60 кадъра в секунда.

YouTube каналът The Phawx също проведе интензивни тестове за живот на батерията, за да определи най-лошата производителност със Steam Deck, и стигна до много подобна стойност с помощта на играта Control: 85-90 минути.

„Ако изключите Vsync и имате ниски настройки и 90 кадъра в секунда, за което няма причина – имате 60 Hz дисплей, – може по невнимание да имате ужасен живот на батерията“, казва той. И двата канала тестваха още една от другите игри, които Valve направи достъпни за привю (Dead Cells) и получиха шест часа живот на батерията с активирана Vsync. Това е знак, че инди игрите и по-старите, по-малко взискателни към графиката компютърни игри вероятно ще могат да работят в продължение на няколко часа на Steam Deck, въпреки че нито един от тестовете не се доближи до посочената горна граница на Valve.

„Каквото и да направех, така и не успях да стигна до осем часа“, казва The Phawx.

Това тестване подчертава една от ключовите разлики между Steam Deck и традиционните игрови конзоли като Nintendo Switch: конфигурирането на вашите игри с правилните настройки ще бъде жизненоважно за извличане на максимума от системата. Във Forza Horizon 5, The Phawx успява да изкара около четири часа живот на батерията, като заключи честотата на кадрите до 30 кадъра в секунда и направи няколко корекции на настройките.

Стремежът към 60 кадъра в секунда като цяло ще означава по-нисък живот на батерията в съвременните игри – около два часа, съдейки по това, което сме виждали досега – но по-старите и по-леки игри трябва да са повече в диапазона от 4-6 часа. По която и цел да прицелите, задаването на ограничение на кадрите в секунда ще гарантира, че няма да губите мощност за обработка и живот на батерията.

Още една добра новина от тестването на GamersNexus: Steam Deck се зарежда доста бързо. Докато е включен (и неактивен), Steam Deck може да се зареди до 80% батерия за 100 минути. Ще отнеме още 80 минути, за да достигне пълно зареждане – точно като смартфоните, Steam Deck забавя скоростта на зареждане след определен момент, за да запази дълголетието на литиево-йонната батерия.

Някои ранни тестове на Steam Deck също разкриха, че времето за зареждане на данни от micro SD картата е изненадващо бързо и често дори съответства на вътрешния SSD.

Снимка: Tested.com

Виж ощеГолемите сделки в гейминг бизнеса - защо и как ще променят те бъдещия облик на видеоигралните забавления?