С промъкването на технологиите в ежедневието ни хората спряхме да се опитваме да запомним. Днес имаме известия, списъци на телефона, приложения, гласови асистенти, които помнят и записват вместо нас. Но нека си признаем - първото нещо, което правим, когато трябва да запомним и предадем по-голям обем от информация, е да извадим телефона си и просто да снимаме. Било то работното време на личния лекар или инструкции за сглобяване на новата маса за двора - всичко се побира в един кадър. Много често обаче след снимката ни излиза някаква спешна задача, след това ежедневието се завърта и снимката остава някъде там в галерията на телефона ни. И когато я потърсим след известно време - просто не можем да си спомним нито кога сме я заснели, нито пък каквито и да било други подробности. И разбира се - това ни изнервя. Но точно в този момент на помощ ни идва инструментът за търсене в снимки в iOS. И ако сте го пропуснали - знайте, че след като прочетете това, животът ви ще стане значително по-лесен. Само се опитайте да го запомните.

Долната лента във Photos е доста изчистена, но тя съдържа от 4 икони, последната от които е под формата на лупа - точно там е Search. Ако по погрешка сте кликвали върху нея, сте видели, че изкуственият интелект се опитва да разпознава лицата от снимките ви, позабавлявали сте с тази функция и сте спрели дотам. Но всъщност алгоритъмът за машинно обучение автоматично маркира обекти във вашите снимки и е достатъчно добър, за да го разпознае, ако поискате. Ето защо просто потърсете flowers, cars, children или каквото и да е, и той ще се постарае да открие всички снимки, съдържащи зададения критерий. Разбира се - той не е идеален и пропуска някои детайли, но все пак говорим за няколко хиляди изображения, а резултатът идва след секунда. Признавам, че на една снимка снегът беше засечен като water и както и да го гледаме - грешката е вярна.

Освен по ключова дума може да се търси и по дата и локация - тази функция е доста известна, но като че ли е позабравена. Въведете място, месец или пък година - и резултатите ще ви върнат там на мига. Ако сте от феновете на Apple и това не е първият ви iPhone (което предполага, че сте използвали доста удобния пренос на данни), можете да търсите дори за кадри, заснети с конкретен модел телефон - все пак и онзи iPhone 5 е правел доста добри снимки навремето.

Както казахме, Search във Photos разпознава лицата, които най-често снимате. Но по-забавното е, че можете да им зададете име през People -> Unnamed Person -> Add Name, а iOS услужливо ще ви предложи и списъка ви с контакти, за да закачи името и снимката. В някои случаи изкуственият интелект разпознава различните хора по няколко начин - можете да слеете категориите или пък ако ви допада - да им дадете различни забавни имена като например “спящата красавица”.

Функцията Live Text беше въведена с iOS 15 и позволява да сканираме текст от изображение. Ако искате да я използвате, но, разбира се, не можете да откриете въпросната снимка - просто напишете text в лентата за търсене и всички снимани документи и надписи ще са на ваше разположение.

Не забравяйте, че можете да търсите и по категории - портрети, панорамни снимки, макро и т.н., както и по приложения, в които сте получили или изпратили въпросните снимки - например въведете viber или whatsapp в Search и ако сте съхранили снимката, няма нужда да преглеждате отделно директориите на приложенията.

Късмет!

Снимки: Unsplash

Виж още: Какво можете да направите със заключен iPhone?