Както се вижда от заглавието, Android 12 едновременно е тук и не е тук. Това е така, защото от Google малко избързаха с представянето на новата версия на операционната система, а тя от своя страна има много нерешени задачи за изпълнение. Съответно версията Android 12 Beta 2 все пак може да бъде изпробвана на устройства като Pixel 3 (или по-нова версия), както и на Xiaomi Mi 11, OnePlus 9 и редица други. Но какво да очакваме от Android 12?  


На първо място нещото, което липсва на iOS потребителите, е новият дизайн. О, да, традиционалистите могат да се “изприщват” от всяка една промяна, но Android потребителите са свикнали всяко нововъведение да е експлозия от нови и интересни опции. Ето защо Android залагат именно на това: Google дори го описа като най-значимата промяна в дизайна в историята на операционната система. Естетиката ще следва линията на Google Material, но прекроена по мярката на всеки един потребител. Material You ще променя цвета на интерфейса на телефона, известията и други елементи, за да съответства на избрания wallpaper. Да, темите остават в миналото десетилетие, а шрифтът на  екранните “джаджи” е още по-забележим. Освен това дребните на пръв поглед детайли като контролерите за мултимедия, полетата за заключване/отключване на устройството, както и известията започват да се адаптират според индивидуалните нужди. Това като че ли е направено, за да разчисти повече място за новите менюта, които изникват при натискане на бутона за включване: рестартиране, спешно повикване, настройки на устройството, а защо не и за Google Pay портфейла. Продължителното натискане на същия бутон ще извиква на помощ Google Assistant. И ако не друго, по-плавните форми, заоблените бутони, по-разнообразни цветове и анимации определено дават усещане за нещо съвсем ново.  


На второ място (а първо по значимост) е подобряването на сигурността на операционната система с няколко функции, насочени към поверителността. Появява се табло, което улеснява да бъдат прегледано кои приложения са получили най-високо ниво на достъп. Специална диаграма информира за честотата на използване на камерата, микрофона, данните за местоположение в последните 24 часа. Удобни списъци информират кое приложение до какви данни има достъп, а известие се появява всеки път когато приложение използва някоя от тези функции. И, разбира се - ще има възможност за поставяне на ограничения.  


И ако тези ъпдейти изглеждат някак размити, то интересен факт е, че някои папки в приложенията могат да бъдат “заключвани”, а достъп до тях може да бъде осигурен само с идентификация чрез пръстов отпечатък. Android потребителите може и да са позавидели на опцията за отключване на Apple Mac с Apple Watch, ето защо мечтата им ще се сбъдне и Chromebook ще може да се отключва със смартфон с инсталиран Android 12. Същото важи и за телевизор, поддържащ Android или Chromecast - телефонът се превръща и в дистанционното, което отново е изгубено в дебрите на дивана.  
Тук е мястото и да споменем функцията Car Key - да, електромобилът ви трябва да е съвместим и все още не е ясен пълният списък на поддържаните модели, но вече не е нужно да сте сред гордите собственици на Tesla, за да отключите, заключите и дори да стартирате двигателя от вашия смартфон. А благодарение на ултрашироколентовата технология няма да е необходимо дори да изваждате телефона от джоба си.  
Още по-изненадващото е, че ще има опция за споделяне на дигитален достъп до автомобила и по този начин приятел ще може да вземе назаем колата за определен период, без реално да му предоставяте ключа. Стига, разбира се, да имате приятели, на които да имате чак толкова голямо доверие. 

 
Подобрения са въведени и в мениджъра на пароли, както и в Google Play, като ще позволи инсталирането на приложения от онлайн магазини с ранга на Amazon App Store, APKUpdater и Samsung Galaxy Apps. И като стана въпрос за приложения, Google обещаха, че ще намалят с до 22% времето, необходимо на процесора да се справи с основните системни услуги, а големите ядра ще използват до 15% по-малко системния сървър, като всичко това също трябва да означава подобрен живот на батерията. 
И нещото, за което може би ще има смесени чувства, е въвеждането на AVIF формат при изображенията. Той обещава подобна компресия на JPEG, но с по-добро качество. Какво ще се случи при конвертирането - е все още неясно.  
Подчертаваме, че някои от споменатите функции не са интегрирани в пълна степен в наличната Beta 2 версия. Очаква се по-голяма част от съвместимите устройства да получат финалния щрих през септември-октомври 2021, а при някои процесът ще се проточи и през 2022. Но явно чакането ще си струва.  

Снимки: Google

Виж още: Android 12 е най-сваляната бета в историята на платформата