Android 12 изглежда доста по-различно от предшествениците си, но платформата също получава няколко нови трика в ръкава - особено в раздела за поверителност. Новата версия на операционната система ви дава ясни индикатори, когато дадено приложение използва камерата или микрофона ви в горния десен ъгъл на дисплея, така че никога няма да можете да бъдете изненадани. Но ако искате да сте допълнително сигурни, че нито едно приложение не може да ви види или чуе? Google добави две специални опции за това.

Както компанията обяви, Android 12 има две нови допълнения към менюто за бързи настройки: бързи превключватели за достъп до камера и микрофон. Ако наистина искате да сте сигурни, че никой не може да ви чуе или види дори на приложения, на които преди това сте дали разрешение, можете просто да изключите достъпа на микрофона и камерата и да се насладите на спокойствие. Разбира се, това все още не е толкова добро, колкото превключвателите за физическо блокиране на сензорите като тези на устройствата Nest.

Google обяснява, че е променил начина на работа на приложенията, когато разрешението за достъп до камерата и микрофона бъде отнето. Те вече няма да знаят, че им е възпрепятстван достъпът до тези сензори; вместо това те просто виждат празно видео и безшумен звук. Това помага срещу приложения, които ви досаждат отново и отново за разрешенията за камера и микрофон. Вероятно това е и онова, което дава възможност на двете опции за блокиране да действат на първо място - в противен случай всички приложения с разрешение да преглеждат камерата и да слушат аудиото ви ще трябва да се рестартират, след като разрешението бъде отменено, поради начина на настройка на Android.

Както споменахме, Google също добави още няколко мерки за поверителност. Има ново табло за поверителност, заедно с разрешения за тракване на местоположение за приложения, които не трябва да знаят къде точно се намирате в момента.

На чисто новия Android 12 Beta 1 превключвателите все още никъде не се виждат, но това важи и за таблото за поверителност и няколко елемента на дизайна, които Google въведе по време на основното си представяне снощи. Това ни оставя някои въпроси без отговор - например не знаем дали ще бъде възможно да се направи разлика между предната и задната камера, когато изключите достъпа до камерата.

Снимка: Android

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута