Ако следите технологичния пазар, най-вече този на смартфоните, няма как да не сте забелязали, че екстремните устройства постепенно излизат от крайно нишовия сегмент, в който се намираха доскоро. Преди няколко години всички ударо-, водо- и прахоустойчиви телефони на пазара бяха подходящи най-вече за потребители със специфични нужди: с подобни бяха снабдявани пожарникари, планински спасители или хора, работещи в зони с висока влажност. Отскоро обаче наблюдаваме тенденцията "коравите" смартфони да придобиват все по-приятен външен вид, което буквално ги прави неразличими от стандартните им алтернативи. Отличен пример за това е Sony Xperia Z, за чиито екстремни възможности говорят единствено капачетата върху портовете. Бихте ли помислили, че флагманът на Sony може да издържи под метър вода за половин час и е напълно устойчив на прах и фини частици, ако не бяхте прочели спецификациите му?

Когато пишем за екстремни устройства, обикновено споменаваме до каква степен са устойчиви те на силите на природата. Вероятно сте забелязали кода IP67 - ясно е, че става въпрос за степен на защита и изолация, но какво точно означава тази буквено-цифрова комбинация? Отговорът е доста по-прост, отколкото вероятно предполагате.

 

IP код

IP кодовете се използват в множество сфери. Всеки предмет, който би могъл да бъде повреден от навлизане и/или интеракция с околната си среда, е годен за класифициране с IP код. Скалата се използва както за механични устройства като оръжия и инструменти, така и за електрически устройства, в случая - смартфони, таблети и други джаджи.

Официално IP означава Ingress Protection, или "Защита от навлизане (на частици)", но често съкращението се чете и като International Protection. Стойностите на различните видове защити са определени преди доста време и не са наблюдавани промени отдавна. В този ред на мисли екстремният ви смартфон се класифицира по същия начин като смъртоносно огнестрелно оръжие например.

Какво означава всяка цифра от кода? Порчетете на следващата страница.

IP

Първата част от съкращението - IP, не се променя. Тя просто индикира стандарта, така че няма различия, за които трябва да следите.

Първа цифра

"67" в най-популярната класификация за смартфони и таблети не е пореден номер, а комбинация от две цифри, всяка от които има различна функция. Класификацията винаги е двуцифрена, ако изключим някои специфични за определени страни степени на защита, които нямат връзка с темата на статията.

Първата цифра отговаря за степента на защита от прах и частици. Тя може да има стойност между 0 и 6.

 

- 0 - без защита от външни предмети.

- 1 - защита от предмети, по-големи от 5 см. IP 1* устройствата могат да се докосват свободно с ръце. Трудно ще откриете потребителски продукт, който не е IP 1* сертифициран.

- 2 - защита от предмети, по-големи от 12.5 мм. Работата с пръсти е подсигурена.

- 3 - защита от предмети, по-големи от 2.5 мм. Частична изолация от инструменти, по-дебели жички и други.

- 4 - защита от предмети, по-големи от 1 мм. Всички жички, винтчета и миниатюрни предмети.

- 5 - частична защита от прах. При нормални обстоятелства устройството не би трябвало да пропусне частици, но сериозни количества прах и/или приложено налягане може да са проблем.

- 6 - пълна защита от прах.

 

Втора цифра

Втората цифра, както вероятно вече се досещате, е свързана със защитата от влага, водни пръски и потапяне. За крайните потребители тя е значително по-важна, защото средностатистическите шансове да намокрите устройството си са далеч по-големи от тези да го изложите на прахово замърсяване.

 

- 0 - няма защита.

- 1 - защита от вертикално падащи капки вода (1 мм дъжд в минута за 10 минути).

- 2 - защита от вертикално падащи капки вода, последвана от накланяне на до 15 градуса (3 мм дъжд в минута за 10 минути).

- 3 - защита от воден аерозол, падащ под ъгъл до 60 градуса (0.7 литра в минута за 5 минути).

- 4 - защита от по-едри пръски вода под всякакъв ъгъл (10 литра в минута за 5 минути).

- 5 - защита от водни струи под всякакъв ъгъл (12.5 литра в минута за 3 минути).

- 6 - защита от силни водни струи под всякакъв ъгъл (100 литра в минута за 3 минути).

- 7 - защита от потапяне под 1 метър вода за половин час.

- 8 - защита от потапяне под повече от метър вода за неопределено време. Конкретната спецификация зависи от производителя.

 

Като допълнителни означения може да срещнете A, B, C, D, H, M, S и W. Те са свързани с конкретните намеси, срещу които устройството е предпазено, но обикновено не се използват при потребителската електроника. A например означава, задната страна на ръката ви, B - пръст, D - жичка, а W - метеорологични условия.

Много устройства и предмети, използвани в професионални среди, имат IP спецификация с втора цифра 8, въпреки че могат да работят под десетки и дори стотици метри вода. Това е относителна слабост на системата, но отново подобен проблем няма как да ви се отрази директно.

 

Трябва ли да внимавам все пак?

Накратко - да. Ако използвате устройство като Sony Xperia Z или Motorola Defy, може да бъдете сигурни, че смартфонът ви е защитен от потапяне и прах, както пише в упътването и спецификацията. Ако обаче разчитате на хардуер от производител с по-слабо реноме, особено на евтин смартфон от съмнителна азиатска компания, вероятно е по-добре да внимавате с устройството си и да не опитвате да го потапяте - може да се окаже, че спецификацията не отговаря на истината. В такива случаи тестването на хардуера се провежда под нереалистични условия, за да бъде получен IP рейтингът.

Дори да притежавате екстремен смартфон, таблет или плейър от висок клас, имайте предвид, че потапянето под вода може да убие чисто новия ви продукт само за секунда. Портовете няма как да бъдат идеално изолирани и за да подсигурите пълна защита от вода, трябва да поставите капачетата им изключително внимателно. С употребата структурата на някое от тях може да се наруши, без да разберете - дори част от милиметъра е достатъчна за проникване на вода.

Споделете своя опит с екстремни устройства в коментарите.