Samsung беше първата компания в света, която пусна комерсиално 5G смартфон. Техният Galaxy S10 5G, който пристигна през април 2019 г., даде тон за нова ера на клетъчна свързаност. Настоящият пазар на смартфони е пълен с 5G устройства в почти всеки ценови сегмент. Но дори и след три години нито един производител на смартфони с Android не продава повече 5G устройства от Samsung. Според изследователската фирма Counterpoint Research първите четири най-продавани смартфони с 5G Android през февруари 2022 г. са произведени от Samsung. Корейският гигант имаше пет модела в челната десетка.

Galaxy A52s 5G, който стартира през септември миналата година, е включен в списъка на десетте най-продавани 5G смартфони с Android, откакто излезе на пазара. Беше начело на класацията през януари тази година и излезе начело през февруари. На средния клас се падат 2.9% от всички 5G смартфони, продадени в световен мащаб през месеца.

След него наблизо е Galaxy S22 Ultra 5G с дял от 2.87%. Флагманът влезе в продажба в края на февруари, така че това е доста изкачване, което направи за кратко време. Новият телефон Note търпи огромно търсене, откакто започнаха предварителните поръчки, благодарение на вградената му поддръжка на S Pen стилуса.

Galaxy S21 FE също се продава отлично през февруари 2022 г. Въпреки пристигането на Galaxy S22 за само 100 долара повече теоретично достъпният флагман на Samsung, който струва 700 долара, беше третият най-продаван 5G смартфон за месеца. Тя завладя 2.63% от световния пазар.

Samsung също има в челната десетка Galaxy A32 5G и Galaxy A22 5G, съответно на четвърто и десето място. Според новия доклад на Counterpoint почти 24% от 5G смартфоните, продадени в световен мащаб през февруари 2022 г., са произведени от корейската марка.

Oppo Reno 7 5G, Honor 60, Vivo S12, Xiaomi Redmi K40 и Honor X30 бяха другите пет модела в челната десетка в този ред. Като цяло тези десет модела представляват 20% от 5G устройствата, продадени в световен мащаб през месеца.

Изминаха три години, откакто 5G смартфоните се появиха на пазара. Но дори днес 5G се разглежда като нова технология за клетъчна свързаност. Това е главно защото 5G мрежите не са достъпни в световен мащаб. Повечето страни все още не са започнали изпитания, да не говорим за стартиране на търговски мрежи.

Това обаче не попречи на компаниите да пуснат на тези пазари устройства, поддържащи 5G. В резултат на това пазарът на 5G смартфони расте бързо. През следващите няколко години се очаква по-голямата част от смартфоните, продавани в световен мащаб, да бъдат готови за 5G. Но ако искате да купите такъв днес, има много опции, независимо от бюджета ви. Така цените им ще продължат да намаляват през следващите години.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Целият Android пазар не може да се конкурира с растежа на Apple за последното тримесечие

 

Тагове: