В домовете ни има много невидими помощници и може би рутерът е един от тях: скрит някъде в шкаф, високо на някоя стена или прикрит зад голям екран, рутерът всъщност ви осигурява неповторимото удобство на безжичния интернет. Но колко често се сещаме за него? Точно така - единствено когато видим, че по някаква причина връзката е прекъсната. С настъпването на есенно-зимния сезон, валежите, ветровете и температурите ще бъдат основни виновници за нашите интернет неволи, но все пак има ли нещо, което зависи от нас по отношение на рутера? 
Роб Рорман, ръководител на IT отдела в CompTIA, е категоричен: „Няма перфектен или научен отговор на този въпрос“. Но все пак признава, че е добра идея рутерът да се рестартира на всеки няколко месеца. Това може да коригира определени проблеми трябва да бъде една от първите ви стъпки за отстраняване на неизправности в домашна или потребителска среда. Ползите от редовното рестартиране на вашия рутер са двойни. Ако искате по-бърза връзка, трябва редовно да включвате и изключвате своя рутер. Според Consumer Reports вашият интернет доставчик присвоява временен IP адрес на всяко от вашите устройства, който може да се промени по всяко време. Ако вашият рутер не улови промяната, връзката ви може да стане бавна. Същото може да се случи, ако имате твърде много устройства, свързани към вашия рутер.

 
Важно е да се отбележи, че рестартирането на рутера не само може да повлияе върху бързината на вашата връзка, но и върху нейната сигурност. Миналата година ФБР препоръча на всички домове и малки предприятия да рестартират рутерите, след като чуждестранни хакери компрометираха хиляди мрежи по света. Използвайки злонамерен софтуер, наречен VPNFilter, хакерите са успели да съберат информация, експлоатирайки устройството и блокирайки мрежовия трафик, което рефлектира под формата на неработещи рутери. Изключването на устройството за временно рестартиране на настройките би затруднило зловредния софтуер.


Ник Мерил, основател на консултантската компания за киберсигурност Broad Daylight, препоръчва да поддържате актуализиран фърмуера си, който осигурява мрежови протоколи, сигурност и административни контроли, за да предотвратите по-нататъшни заплахи за сигурността и рестартиране след всяка актуализация. Познаването на тези ясни признаци също е добра отправна точка, за да разберете кога трябва да рестартирате настройките на рутера.  
„В огромния пейзаж от стратегии за подобряване на връзката с технологиите рестартирането или нулирането на рутера наистина не е първото нещо, за което се сещам“, каза Мерил. „Въпреки това, ако сте наистина параноичен тип, струва си да закърпите фърмуера на вашия рутер и да направите фабрично нулиране на него. Както се казва, една унция превенция е по-добра от половин килограм лечение. Блокерите на рекламен и злонамерен софтуер на вашите компютри и вашия мрежов шлюз ще направят много по-малко вероятно да се наложи да нулирате вашия рутер.“
Докато експертите са съгласни, че рестартирането на вашия рутер не е точна наука, това е една доста лесна стъпка, която трябва да направите, когато се сблъскате с проблеми с качеството на интернет връзката си.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Google дава празничен списък от потенциални измами