Докато мнозина виждат празничния сезон като време да се съберат с близките и да разпръснат радост, за хакерите това е идеалното време да се възползват от липсата на бдителност. Ето защо е необходимо да сте подготвени и да внимавате за измами през това време на годината. За да помогне с тази подготовка, Google разкри някои от най-често срещаните измами, насочени към потребителите на Gmail.

В публикация в блог от Google обясняват, че техният екип за киберсигурност работи усилено, за да защити потребителите на Gmail от различни заплахи, включително фишинг, зловреден софтуер и спам. Компанията твърди, че блокира повече от 99.9% от „близо 15 милиарда нежелани съобщения на ден“. Освен това се посочва, че само през последните две седмици компанията е блокирала над 231 милиарда спам и фишинг съобщения.

Това обаче не означава, че заплахите никога не намират начин да пробият защитата на Google. Технологичният гигант посочва, че е необходимо да бъдете бдителни към края на годината, защото това е времето, когато измамниците засилват атаките си. Що се отнася до какъв тип атаки трябва да внимават потребителите на Gmail, Google разкри, че това са най-често срещаните измами, за които трябва да знаете:

Карти за подарък и подаръци: Съобщението може да покани потребителя да закупи карта за подарък или да предложи награда в замяна на информация за кредитна карта.
Благотворителни организации: Не е необичайно злонамерените участници да се представят за благотворителни организации.
Демографско таргетиране: Някои измами ще се опитат да използват информация, специфична за вашия живот или самоличност, за да ви накарат да следвате злонамерен призив за действие.
Подновяване на абонамент: Това може да включва заявки за подновяване за различни неща, но тези, които фалшифицират антивирусни услуги, са най-обезпокоителни.
Крипто измами: Тези измами ще се опитат да изкопчат пари от вас, обикновено под формата на заплаха, с искане средствата да бъдат изпратени в крипто портфейл.

Измами като тези идват в много форми, но Google вярва, че това са едни от най-разпространените, насочени към потребителите на Gmail по време на празниците. Разбира се, ако искате да сте в безопасност през цялата година, винаги трябва да сте нащрек, когато става въпрос за подозрителни имейли. Независимо дали става дума за правописни грешки, странни адреси на домейни или подозрителни прикачени файлове, обикновено има знаци, които ще ви предупредят, че нещо не е наред.

Снимка: Unsplash

Виж още: Gmail вече ще проследява пратките ви