В желанието си да направим нещо важно и смислено често пропускаме базови детали. Това се отнася с голяма сила за мобилната фотография, която е толкова леснодостъпна, че сякаш всичко е ясно още от първата минута. Истината е, че има някои дреболии, които е много лесно да пропуснем, но ако им обърнем внимание, могат да улеснят процесите изключително много. Независимо дали тепърва започвате пътешествието си в мобилната фотография или се считате за изпипан ветеран, има шанс някой от следващите трикове и съвети да се окаже полезен.

Опознайте инструментите си

Най-важната първа стъпка във фотографията е да опознаете техниката си. Това означава да отделите няколко минути, в които да обходите всички настройки. Така ще откриете различните начини на фокусиране, възможността да виждате решетка, докато снимате, за да подобрите композицията си, възможностите за снимане с таймер, докосване на екрана или с бутоните за звука. Също така из настройките са детайли като резолюцията на снимките ви, възможности за поставяне на воден знак и какво ли още не.

Никога не знаете кога може да ви потрябва някоя опция.

На пръв поглед повечето от тези настройки няма да ви трябват. Когато снимате обаче, ще попадате в различни ситуации, в които вероятно повечето от възможностите на телефона ви ще се окажат полезни. Затова и е важно да познавате техниката, с която работите, нейните възможности и спецификации.

Разгледайте и пробвайте режимите на снимане

Почти всеки нов смартфон има разнообразни режими на снимане, които носят своите специфики и позволяват по-лесно и качествено заснемане на определени ситуации. Изключително популярен е портретният режим, в който двойната камера на смартфона се използва, за да се имитира ефектът боке, който размазва фона и позволява лицата на обектите ви да изпъкнат, като че са снимани с професионален фотоапарат. Освен него обаче има панорама, HDR, Moving Pictures и какво ли още не.

Специфичен за топ моделите на Huawei е монохромният режим, в който се използва само черно-бялата камера и снимките изглеждат много интересно и някак по-артистични. При всички положения, познавайки режимите в камерата си, ще можете по-лесно да правите по-добри снимки в разнообразни ситуации.

Почистете обективите

Една от най-глупавите причини да не ви се получават снимките е, че много често камерата просто е мръсна. Независимо дали е останал отпечатък от пръста ви или просто нещо на масата е изцапало обектива й, мръсната камера е честа причина за странни снимки. Затова и не забравяйте да забършете камерата преди да снимате, като можете да го направите с кърпичка за очила или тениската си. Стъклото на мобилните камери обикновено е достатъчно устойчиво, че да не се надрасква прекалено лесно.

Слушалките ви са и дистанционно

Всеки смартфон идва със слушалки в кутията, които имат бутони за контрол на звука. Именно тези бутони може да използвате като дистанцонно при снимане. Това е особено удобно, ако искате да си направите селфи от статив или просто докато телефонът ви е облегнат някъде. Също така този метод е удобен и когато снимате нещо от нестандартен ъгъл, в който протягането на палец към бутона за снимане може да се окаже пагубно. В Huawei Mate 10 Pro трябва да изберете от настройките дали бутоните за звука да се ползват за зуум или за снимане, като тази настройка се отразява и на слушалките ви.

Бърз режим

Понякога няма как да планираме кадрите си и се налага да разчитаме на доза късмет, за да се получи хубава снимка. Най-често причината са бързодвижещи се обекти, като деца и домашни любимци. Един от начините да се справите с това предизвикателство е режимът за серийни снимки или burst mode. Той се активира като просто задържите бутона за снимане. След като направите снимките, можете да изберете само кадрите, които ви харесват, като телефонът ви ще предложи тези, които намира за най-добри. Не се предоверявайте на софтуера и разгледайте всички снимки, тъй като може да откриете интересни кадри, които телефонът не е открил.

Сменете ъгъла

Всички виждаме света от височината на очите си, при това всеки божи ден. Затова когато снимате, не забравяйте, че можете да погледнете нещата по малко по-различен начин. Например ако снимате цветя, слезте до тяхното ниво и ги снимайте отстрани, вместо отгоре. Това е ъгъл, от който рядко виждаме цветя, така че кадрите ви ще са по-интересни. Също така протегнете ръце нагоре и снимайте какво има отвъд стената, която подминавате всеки ден. Замислете се и за улицата, на която живеете. Можете да я снимате от някой покрив или балкон, по начин, който почти никой не вижда, вместо да погледнете, както всеки друг, към небето, застанали пред входа си.

Внимавайте със зуума

Обикновено съветът за мобилната фотография е да не използвате зуум, но в последната година това рязко се промени. Причината е, че някои производители оборудваха телефоните си с втора камера, която има дългофокусен обектив, който се използва за оптично приближаване, при което не се губи качество на снимката. Huawei Mate 10 Pro обаче има друг подход и използва софтуерно приближаване, коеото обаче също не влияе на качеството благодарение на изкуствен интелект.

Изрежете кадрите си по-късно, вместо да зуумвате прекалено.

Затова и съветът е да внимавате със зуума. Проучете как работи вашият телефон и не надвишавайте зададените му възможности, които най-често са за двоен зуум. Ако искате още, просто снимайте с двойно приближаване и след това отрежете частта, която искате. Причината е, че телефоните използват дигитален зуум, който взима част от кадъра и я разширява, което е на практика същото като да си отрежете част от незуумната снимка.

Не спирайте да снимате

Най-смисленият начин, по който да се научите да снимате по-добре, е просто да снимате възможно най-много. Снимайте хора, пейзажи, сгради, домашните си любимци, предметите в дома ви, гледките навън. Не се страхувайте да правите лоши снимки, защото именно от лошите снимки ще разберете как да правите добри снимки.