След като се интересувате дори малко от мобилна фотография, най-вероятно сте попадали на снимки, които са ви карали да се съмнявате, че са правени с телефон. Та нали и вие имате смартфон с камера (ако това е от флагманите на Huawei, имате дори двойна Leica камера), защо снимките ви не изглеждат като онези в Instagram? Тайната е елементарна и се крие в една дума - обработка. И не, не говоря за магии във Photoshop, а за някои елементарни стъпки, които могат да променят реакциите за снимките ви от “Ами… става.” на “Ихааа!”.

За да постигнете подобно постижение, на първо място ви трябват снимки. Точно тук е уловката - няма нужда те да са шедьоври, но все пак трябва да сте спазили основните правила, за които вече говорихме, с фокус върху композицията. Освен това ви трябва мобилен телефон, като за повечето корекции е най-добре да използвате допълнително приложение. И преди да ме обвините в измама - няма фотограф, който да не обработва снимките си по някакъв начин, дори да е просто поправка в композицията.

Приложенията

Изборът на софтуер за обработка е толкова голям, че чак може да е леко плашещ. Истината е, че “правилен” избор няма и всичко зависи от личните предпочитания, навици и вкус. Моят личен избор остава непроменен от години, което установих, когато се върнах към този материал от 2015 г.

На първо място е VSCО, което ме печели с богатия набор от базови функции, комбиниран с приятни, семпли и ненатрапчиви филтри, чийто интензитет можете да контролирате. Освен това приложението има и функции за споделяне на снимки, благодарение на които следвам хора, които ми служат като вдъхновение.

Много по-мощно приложение е Snapseed, където използвам главно три функции. Едната е Healing инструментът, с който можете да изтриете дребни неща от кадъра си, другата е селективната обработка на конкретни зони и накрая са функциите за трансформация на перспективата, които са изключително мощни.

Не на последно място е Adobe Photoshop Lightroom CC, чиито функции са доста ограничени, но пък позволява много приятна и фина намеса в светлината и цветовете. Тук “поправям” кадрите с най-лоша светлина, като дори автоматичните корекции правят чудеса понякога. Някои възможности са достъпни само ако си плащате за пълния Lightroom пакет на Adobe, но важните неща са безплатни.

Освен тях можете да използвате приложения като Photoshop Fix, SKRWT, Afterlight, Pixlr, Prisma и каквото още решите, че ви е удобно. Както обикновено съветът ми е да експериментирате смело, докато не намерите личните си фаворити.

Обработките

Подходът към всяка снимка започва от композицията, което означава изрязване и поправяне на перспективата. Ако не сте успели да изправите хоризонта при снимане, направете го впоследствие, а ако имате по-голяма каша - използвайте и другите инструменти. По-долу е един от немалкото примери за ужасно криви снимки, които съм правил. Поправката на този кадър за щастие ми отне няколко минути във VSCO, като използвах инструментите Crop, Straighten и Skew. След това леко промених Exposure, Highlights, Shadows, Contrast и Vignette (експозиция, акценти, сенки, контраст и винетиране). Накрая добавих и филтър за разкош.

 

Причината да избера именно тези инструменти за обработка е, че поначало имах крив кадър, но все пак с добра светлина. Това, което ми трябваше, е акцентът да бъде върху момичето, а не върху осветената част зад гърба й, заради което намалих акцентите и изсветлих сенките, като малко увеличение на експозицията и контраста доведе до желания резултат, а винетирането добавих, за да затъмня рамката. Филтърът, който избрах, е ACG от каталога на VSCO, като тази стъпка е изцяло въпрос на личната ви визия и вкус и можете спокойно да я пропуснете.

Друг пример за много често срещан проблем е тази снимка на Народния театър “Иван Вазов”. Тук имаме добре запечатано небе, но сградата, която всъщност е важна, е прекалено тъмна. Затова и тук трябваха радикални мерки, включващи увеличение на експозицията и сенките във VSCO. След това увеличих контраста и намалих акцентите, като за финал сложих филтъра LV1. Малко изрязване и завъртане бяха последните стъпки. Така снимката се превърна от абсолютно неизползваема в един приятен кадър, който можете да споделите в социалните мрежи. И тук идеята не е създаването на фотографски шедьовър, а на приятна снимка, която да е част от кадрите, с които разказвате за деня си например.

Последният пример, който ще опиша подробно, идва с минимални намеси от моя страна. При първата снимка в галерията по-долу използвах Lightroom и започнах с автоматичното изправяне на кадъра, като от Crop & Rotate менюто просто избрах Straighten. После отидох в Light и вдигнах експозицията и контраста, а накрая намалих черните. Финалната ми намеса беше вдигането на цветната температура, тъй като исках малко по-позитивно настроение.

Натиснете на снимката, за да отворите галерията

Дори в една снимка да няма история, тя винаги носи някакво настроение. Докато композицията и обектите в кадрите ви са ключови за историята, светлината и цветовете са най-важни за настроението. Ако имате мрачна, студена снимка на мръсно дете, то зрителят вероятно ще се притесни за съдбата на детето, но яркият и топъл кадър със сигурност ще събуди асоциации за лудите детски игри навън. Именно с обработка на кадрите си можете да промените тяхното настроение, а оттам и цялата история, която разказват. И ако трябва да дам един последен съвет, той ще е да не слушате “пуристите” и да изразявате себе си и идеите си както намерите за правилно.

*Всички снимки в статията са снимани и обработени с Huawei P10.