Кой днес не използва компютъра си и за развлечения? Или дори единствено и само за развлечения? И като оставим видеоигрите настрана, следващото нещо, за което се сеща човек в това отношение, са филмите и тв сериалите, разбира се.

Проблемът обаче е, че повечето съвременни компютърни системи не са проектирани с идея да бъдат мултимедийни центрове, а за сериозна работа, т.е. като бизнес машини. Оттам и неудобството, свързано с управлението им от разстояние – когато сте се настанили удобно на няколко метра от екрана с купа пуканки пред себе си и интересен филм за гледане. Повечето потребители в такива случаи използват класическата комбинация от безжична мишка и/или клавиатура, но трябва да признаете, че тя не е много удобна в ролята си на импровизирано дистанционно управление. Дори и да държите само мишката в ръка, пак ви е нужна повърхност, по която да я плъзгате, което създава допълнителни неудобства. Покупката на специално дистанционно управление, предназначено за използване с РС, пък е излишен разход, а цените на подобни аксесоари понякога са неприятно високи.

Защо обаче да не използвате в ролята на дистанционно безжично устройство, с което така или иначе вече вероятно разполагате – вашия Android-базиран смартфон или таблет? Той е достатъчно компактен, мобилен и лесен за употреба, а за да го превърнете в пълноценна система за дистанционен контрол за вашето РС, са нужни само няколко бързи и прости стъпки.

 

Инсталирайте правилното приложение

В Google Play ще намерите доста апликации, които могат да ви свършат работа, но ние си харесахме Gmote 2.0. Това приложение е напълно безплатно и се състои де факто от две части – клиент, който трябва да инсталирате върху вашия Android смартфон или таблет, и сървър, който трябва да свалите от сайта на Gmote и да инсталирате върху вашето РС.


Добрата новина е, че сървърът се предлага във версии за всички популярни днес операционни системи – Windows, MacOS и разбира се, Linux.

 

Осигурете му достъп до интернет

След като инсталирате Gmote върху вашето РС и Android устройство, трябва да му осигурите достъп до уеб. Изберете парола за свързване към сървъра и укажете на апликацията къде се намират медийните файлове, които искате да използвате споделено (и да управлявате дистанционно от вашия смартфон или таблет). Това става много лесно с опцията Add path и добавяне на папката (или папките) с вашите филми или музика.

 

Стартирайте Android

Време е да настроим Gmote клиента за работа. Стартирайте апликацията и името, с което сте кръстили вашето РС при настройката на сървъра, би трябвало да е видимо. В зависимост от това, как е конфигурирана вашата домашна безжична мрежа, може да се наложи да добавите интернет (IP) адреса на компютъра си ръчно.

Въведете парола

Когато Gmote клиентът установи връзка със сървъра, получавате пълен достъп до всички функции за дистанционно управление, разлистване на споделените папки и контрол на файловете в тях.

 

 

Преди да можете да направите всичко това, обаче програмата ще поиска да въведете паролата, която сте задали при конфигуриране на сървъра. Това се налага по съображения за сигурност – така че да не може друг потребител, използващ същата мрежа, да получи достъп до споделените от вас файлове.

 

Управлявайте дистанционно вашето РС

След като се логнете като потребител, контролът на компютъра ви от разстояние е лесен като детска игра. Функциите и бутоните на Gmote са семпли и интуитивни – всеки, боравил с класическо дистанционно управление, няма да има проблем да разпознае универсалните икони за старт, стоп, пауза, бързо превъртане напред или назад и други.
Gmote обаче предлага и редица допълнителни опции. Например с помощта на това приложение можете да прехвърляте поточно медия от вашето РС, т.е. да гледате филми/клипове или да слушате музика, записана върху твърдия диск на компютъра, върху екрана на вашия смартфон или таблет.
При нужда Gmote ще ви позволи също така да превърнете вашето Android устройство в безжична клавиатура и/или мишка! Едно докосване на съответната икона и получавате пълноценна емулация на тези две класически устройства, с които от разстояние можете да използвате пълноценно Windows, Linux или MacOS интерфейс.

Оцени:
Рейтинг: 4
Още от Tech

Lotus Elise Cup 260: мечта в ограничени количества

10 | Преди 17 ч.