Въпреки че резултатите в една от последните ни анкети показаха друго, ние твърдо вярваме, че през 2012 джаджи като смартфони и таблети неизменно оглавяват челните места в класациите за най-желани коледни подаръци. Една друга класация пък ясно показа, че iPhone все още си остава чисто американска мода и у нас най-високо оцененият мобилен телефон всъщност е от Android лагера. Доста е вероятно много от вас да са си подарили или да са получили като подарък именно устройство, работещо под управлението на операционната система на Google.

Въпреки че, откакто бе анонсирана преди пет години, Android се разви неимоверно много и с всяка следваща версия става все по-лесна и интуитивна за използване, все пак за човек, който не се е сблъсквал с подобен интерфейс, базиран на тъч контрол, вероятно ще е малко трудно да се ориентира в нещата. Затова благодарение на колегите от Lifehacker.com сме ви подготвили един кратък материал, който ще ви позволи да настроите, опознаете и в крайна сметка да извлечете максималното от вашето ново Android устройство - било то смартфон или таблет.

 

Ъпдейт преди всичко

Най-важното, което трябва да имате предвид относно всеки съвременен смартфон (а до голяма степен и таблет) - Android, Windows или iOS базиран, е, че той е създаден и проектиран като интернет устройство. Иначе казано, без някакъв вид връзка към уеб той малко се различава от по-просто устроените си и евтини събратя, които не са "смарт".
Точно затова едно от първите неща, които следва да направите, след като включите новия си Android подарък, е да му осигурите достъп до световната мрежа.
Тъй като първите дни в неговата компания ще са свързани с доста сваляне на данни от интернет (приложения, системни ъпдейти, игри, персонализации), не е много добра идея да използвате услугите на мобилния си оператор за целта. 3G връзките все още не са пригодни за трансфер на големи обеми информация, а цените на мегабайт, предлагани от родните телекоми, са доста солени. За това по-разумният начин е връзка през Wi-Fi. Ако не разполагате с такава у дома, един съвсем базов (но напълно достатъчен) Wi-Fi рутер струва не повече от 40 - 50 лв. и е отлична инвестиция, предвид факта, че днес практически всяка модерна джаджа се нуждае от интернет свързване.

 

 


За да получите достъп до уеб безжично, разбира се, първо ще трябва да активирате Wi-Fi модула на вашето Android устройство. Имайте предвид, че повечето насоки, които ще ви дадем в този текст, се отнасят за последните и най-актуални версии на операционната система Ice Cream Sandwich (4.0) и Jelly Bean (4.1). При предходните версии нещата не са кой знае колко по-различни, но все пак имайте едно наум.

Активирането на Wi-Fi връзката става изключително лесно - просто влезте в менюто Настройки (Settings) - то е заровено някъде сред множеството приложения на вашия смартфон/таблет - може да се наложи да ги разлистите, докато го откриете. 
Изберете Wireless & Networks (Безжични връзки и мрежи) и преместете плъзгача на Wi-Fi в положение On (Включено). Устройството автоматично ще сканира за налични безжични мрежи в близост и ще открие вашата. Ако тя не е защитена с парола (лоша идея!), смартфонът/таблетът ще се закачи за нея, ако пък е - ще трябва да въведете паролата.


Следващата ви спирка е Play Store - големият софтуерен магазин на Google.
Заредете го, а след това от менюто (извикващо се най-често с малкия хардуерен клавиш вляво под дисплея) изберете My Apps (Моите приложения).
Ще видите списък с всички инсталирани апликации върху вашето устройство, както и наличните ъпдейти за тях. Повярвайте ми, дори телефонът или таблетът ви току-що да е излязъл от магазина, такива ще са налични поне за някои от приложенията и определено е добра идея да инсталирате всички налични ъпдейти.

Google в най-добрата му светлина

Създателите на Android са се постарали да включат в операционната си система някои наистина интересни и полезни приложения, с които несъмнено ще е добре да се запознаете, в случай че желаете да се възползвате максимално от изумително многобройните възможности, които вашето ново Android устройство може да ви предложи.
Ето и кратък списък без претенции за изчерпателност.


Google Maps
Вездесъщата услуга за навигация просто блести в Android среда. Тя може да се окаже безценен помощник във вашите пътувания, като не само ще ви помогне по-лесно да се ориентирате в непознат град, но и ще ви подскаже какви интересни места и гледки има в близост до вас.

Gmail
Уеб-базираната електронна поща на Google също се чувства като "у дома си" в комбинация с Android и ще ви позволи лесно и бързо да пишете, изпращате и организирате вашите email-и. Ще запомня контактите ви и ще ги синхронизира между всичките ви устройства - ценно!

Voice Actions/Search
Всички сме чували за прословутата Siri - услугата за гласово разпознаване/търсене, предлагана от най-новите версии на Apple iOS. Е, Android предлага аналогични функции. Благодарение на тях ще можете да задавате ключ за Google търсене, като просто го изречете на глас, ще можете да изпращате SMS съобщения, да избирате телефонни номера, а ако притежавате устройство, работещо под последната версия на операционната система - Jelly Bean, ще получите пълната функционалност на услугата Google Now - истински виртуален асистент, реагиращ на вашите гласови команди.

Google Chrome
При все че почти всеки популярен браузър предлага версия и за Android, Chrome сякаш най-добре успява да се възползва от многобройните явни (и скрити) плюсове на мобилната ОС.

Google+
Google алтернативата на вездесъщите Twitter и Facebook. Така че, ако двете популярни социални мрежи вече са ви поомръзнали, потърсете нови приятели в Google+.

Google Play Music
Ако ще ставате истински Android-онавт, свиквайте с факта, че Google Music ще бъде не само основният ви източник на музикални развлечения, но и мястото, където ще съхранявате цялата си колекция от любими песни и изпълнители. Веднъж качени там, ще можете да ги слушате "от облака" винаги и по всяко време (стига да имате постоянна връзка към интернет, разбира се).

Google Currents
Уникално новинарско и информационно приложение, което ще ви позволи да следите любимите си блогове или интернет инфо източници, разлиствайки ги в магазинен формат.

 

 Google Voice (mail)
Безплатна гласова поща и SMS-и без пари - това се крие зад тази страхотна услуга на Google. Създайте си Google Voice акаунт и го активирайте - след това услугата сама ще настрои всичко останало, което е нужно, за да може телефонът ви да приема гласови съобщения. С Google Voice като ваш основен доставчик на гласова поща ще можете да записвате, архивирате и дори да транскрибирате (да превръщате аудиозаписи в текст) вашите входящи обаждания.

Google Drive
Телефонът или таблетът ви не разполагат с достатъчно памет, за да запишат всички ваши любими приложения, колекцията ви от игри, музика, снимки и филми? Значи ви трябва Google Drive! Съхранение в облака - това е бъдещето. Всъщност Google явно толкова силно вярват в това, че последните им Android устройства от фамилията Nexus дори не предлагат опция за разширяване на наличната памет. Подтекстът е ясен - ако тя не ви е достатъчна, използвайте облака!

Android светът отвъд Google

Един от най-големите плюсове на Android се нарича Google Play - магазинът за приложения, предназначени за операционната система, който към края на 2012 включва повече от 700 000 различни апликации. Внушително, нали?
Разбира се, при подобно число даването на конкретни препоръки за това, какво точно да свалите, е повече или по-малко безсмислено начинание. Google Play предлага от всичко за всеки и включва наистина впечатляващо разнообразие от развлекателни, сериозни и недотам сериозни приложения.
Добрата новина е, че Google са въвели строги критерии за публикуването и организирането на различните класове приложения. Всяко от тях включва сравнително подробно описание, кратко представяне, шотове и видео, показващи как изглежда и как действа.

 

 


Разбира се, всички налични в Google Play апликации са сортирани и по-класове. Вероятно първоначално най-интересни ще са ви секциите с игри и персонализации. Преди да започнете да сваляте наред, обаче първо разгледайте не само описанието на съответното приложение, но хвърлете един поглед и на рейтинга му, както и мненията на потребителите, свалили го преди вас - така ще можете да подберете само най-интересните и заслужаващи си апликации.

Все пак ето и някои предложения, които може би ще ви се сторят интересни.

 

Kindle
Въпреки че Google и Amazon са до известна степен конкуренти, това не означава, че съперничеството помежду им трябва да е за сметка на потребителите. Точно затова за Android ще откриете специално Kindle приложение, което ще ви позволи да четете книги в електронен формат на всяко Google OS базирано устройство.

Spotify
Ако сте любител на музиката, но предложенията в Google Music не са ви достатъчни, опитайте това приложение. То ще ви даде достъп до цял куп онлайн радиостанции, при това напълно безплатно.

Instagram
Култовата апликация за споделяне на снимки, която доскоро беше ексклузивно достъпна само за iOS платформата, вече има версия и за Android. Така че, ако смятате да използвате смартфона или таблета си за снимане и споделяне в социалните мрежи, това е вашето приложение.

Snaptastic
Макар да няма равен, що се отнася до "социалните" си възможности за споделяне, от Instagram има още какво да се желае по отношение опциите за постпроцесинг на снимките - добавяне на филтри, промяна на цветовия баланс, контраст - изобщо редакция. Ако искате повече функции в това отношение, Snaptastic е сред най-добрите приложения за целта.

Titanium Backup
За това приложение вече е ставало дума, както и за това, колко безценно може да се окаже то! С негова помощ ще можете да създадете сигурен архив на всички свои приложения, настройки и изобщо всичко важно, което имате върху смартфона или таблета си. Освен това с негова помощ прехвърлянето на личната ви информация от едно Android устройство към друго е лесен и бърз процес.

GO Launcher EX
Неотдавна стана въпрос за така наречените Launchers, с помощта на които можете да промените цялостния външен вид на вашия Android интерфейс. Въпреки впечатляващото изобилие от предложения в тази насока, Go Launcher все още си остава една от най-популярните алтернативи, предлагаща огромни възможности за модификация, персонализиране и разширяване.

Какво още?

Естествено всичко казано до момента дори не успява да одраска повърхността на морето от възможности, които вашият Android таблет или смартфон могат да ви предложат. На практика повечето такива устройства представляват ни повече ни по-малко пълноценни миникомпютри, така че с тях можете да правите всичко, което правите и с всяко РС - било то настолно или мобилно.

Искате, да речем, да превърнете вашето Android устройство в мобилна станция за забавления? Нищо по-лесно. Настройте го да синхронизира вашата музикална колекция или фотоалбум през Wi-Fi (Settings/Accounts and sync) и ще можете да получите достъп до всеки един аудио, видео файл или цифрова снимка, намиращи се върху вашето настолно РС (или качени във вашия Google акаунт). За директно възпроизвеждане на музика можете да изберете много опции, но ако не желаете (или не можете, защото е US базирана) да използвате услугата Google Music, спокойно можете да инсталирате добрия стар Winamp, който има отлична версия, предназначена специално за Android.

И понеже всичкото това инсталиране на нови и нови приложения рано или късно ще доведе дотам, че наличната памет на вашия смартфон или таблет ще започне опасно да намалява, не е лоша идея да помислите дали да не прехвърлите част от свалените апликации върху външен носител - SD карта например. Това, разбира се, е валидна опция само ако съответното устройство разполага със слот за подобна памет. Самото прехвърляне е изключително лесно - от менюто с настройки изберете Settings > Applications > Manage Applications. Ще видите списък с всички ваши приложения. Когато чукнете върху коя да е от списъка, ще се отвори прозорец с няколко опции, една от които е Move to SD card (Преместване върху SD карта).
Между другото това е менюто, от което можете да деинсталирате приложения, които вече не са ви необходими.

Друга полезна идея за оптимизация е да си свалите апликация за енергиен мениджмънт. Иначе казано, приложение, което следи как точно се използва зарядът на батерията на вашия смартфон/таблет и помага за по-ефикасното разпределение на вечно недостатъчните й ресурси.
През последните няколко години дисплеите на мобилните устройства стават все по-големи и с по-висока резолюция, процесорите им все по-бързи и с повече ядра, а батериите, които захранват всичко това, уви, разчитат на технология, която вече ясно показва, че е доста остаряла.
Затова ефикасното изразходване на заряда на батерията е от ключово значение, ако искате да максимизирате нейния живот. В Google Play ще откриете цял куп приложения за целта - като например Easy Battery Saver, които автоматично ще деактивират функции, хабящи заряда на батерията ви, когато не са ви нужни (GPS, Wi-Fi или Bluetooth модулите например).
Ако пък Android устройството ви започне да се забавя видимо или да се държи странно, не е лоша идея да погледнете системната апликация Task Manager. Тя ще ви покаже колко и какви приложения има стартирани и ще ви помогне да изключите ненужните, за да освободите част от оперативната памет.


Имайте предвид, че Android включва редица опции за кеширане (буфериране) на приложения, като ги държи неактивни в системната RAM. Целта е при повторното им извикване те да стартират по-бързо. Това често е полезна опция, но ако вашето устройство разполага с по-скромно количество RAM, може би по-добре ще е да влезете в Task Manager и да изчистите системния буфер, за да освободите паметта.

 

Финални думи

Накрая няколко практични съвета. Едно от първите неща, които ви съветваме да купите за вашето Android устройство (особено ако става дума за смартфон), е протектор за дисплея му и евентуално някакво калъфче. При все че повечето съвременни телефони - особено тези от висок клас, са добре защитени с армирано Gorilla Glass стъкло и трудно могат да бъдат надраскани, това не пречи по повърхността им да останат хиляди мазни отпечатъци. След време, ако решите да продадете устройството, ще ви е доста по-трудно да го почистите и да му придадете търговски вид, ако сте си спестили 20 - 30 лева за протектор и калъф.
Ако моделът, с който сте се сдобили, разполага със слот за SD карта, това е следващата логична инвестиция. Android приложенията като цяло не са големи, но някои игри лесно надхвърлят 1 GB обем, а отделно ще ви трябва доста място за музика, клипове, снимки, а защо не и филми в мобилен формат.

С времето ще откриете и още много неща, с които едно Android-базирано устройство ще ви е полезно, но засега това е достатъчно.