На 30 септември 2011 година профилите на потребителите на Facebook по света постепенно ще започнат да преминават към новия изглед на стената, наречен Timeline, или “Линия на времето”. Както сме свикнали с повечето мащабни промени в дизайна и/или функционалността на социалната мрежа, промяната няма да бъде мигновена за всички по света, а ще се случва в рамките на няколко дни. 

Преди да побързате да осъдите Марк Закърбърг и компания, че сменят интерфейса на Facebook по-често от марковите си джапанки (не е игра на думи), ще започна кратко и ясно - Timeline е супер. Според мен (и не само) това е най-смисленият и важен ъпдейт на социалната мрежа, който до определена степен сменя коренно нейната концепция. Промяната обаче е толкова голяма, че вероятно ще ви трябва определен период от време, за да свикнете с нея и да започнете да се възползвате пълноценно от новостите. Именно затова реших набързо да ви разведа из новия интерфейс, който използвам вече няколко дни. Така ще бъдете с няколко дни пред своите познати и приятели, за да имате възможността да кажете: “Нов дизайн ли? Няма проблеми”, вместо: “Пак ли… Омръзна ми”. 

Приятно четене. 

 

Концепция

Както винаги - и за щастие - стената ви (както Марк Закърбърг вече не иска да я наричате) е организирана хронологично, като времето тече отгоре надолу, колкото и налудничаво да звучи това. Всъщност всички течности текат отгоре надолу. Но пък времето не е течност. Или пък е (мозъчна буря)? След като малката ми доза безумен философски размисъл/опит за тъпа шега премина, ще обобщя, че настоящото е най-горе в страницата, а най-долу е рождената ви дата. Да, Facebook вече се връща в първия ден на живота ви и показва всякакви събития, които сте въвели след тази дата. Системата все още не поддържа хората, които вярват в прераждането, така че сте ограничени до един живот. 

 

Метафорично казано, вие се раждате в най-долната част на линията на времето и постепенно израствате до върха й, където се намира последният ви ъпдейт. Всичко това е много логично и значително улеснява преглеждането на кратката биография на онази красива госпожица, която току-що ви одобри като приятел. Самият акт на това преглеждане ще продължава да бъде смотан и асоциален. 

 

 

Корицата

Над същинската времева линия се намира своеобразна корица, или шапка, на страницата, а в моя случай - съвсем истинска шапка. Там можете да разположите голяма хоризонтална снимка на себе си, котката си или шише бира. Всъщност на каквото си поискате, макар повечето снимки да изглеждат странно, когато Facebook ги изреже в този формат. 

Определено: на корицата е препоръчително да разположите най-красивата си снимка, стига тя да не е от преди няколко десетки години. 

 

Обобщената информация

Резюмето за вашата персона не се е променило много спрямо предишната версия на Facebook, но вече се намира на едно място, вместо да е разхвърляно горе, вляво и вдясно. Блокът е сбит и представя само най-важното: къде живеете и работите и/или учите, какво е семейното ви състояние, кои са вашите приятели и какви неща харесвате. При кликване върху About пред вас ще се разкрие по-разширена информация за потребителя. Като цяло - нищо ново като съдържание, по-скоро козметична промяна. Определено към добро. 

Полето за нов статус

Едни от най-важните промени са именно тук. Докато преди полето за статус позволяваше най-вече да споделите: текст, снимка, видео или локацията си, сега то е в пъти по-разширено и предполага да водите по-динамичен живот, отколкото вероятно правите. Не го приемайте като обида, но човек не завършва образованието си всеки ден. Нито променя местожителство си, съквартиранта си, чупи си кост, преживява операция, научава чужд език или, не ми се искаше да го пиша, но - губи свой близък човек. Въпреки това всяко от тези действия заедно с доста други е изнесено на два клика разстояние. 

 

Последна активност

Полето за последна активност е бегъл спомен от старата стена, който сякаш е залепен върху времевата линия. По-добър начин, макар изразът обикновено да се използва с негативно значение. Тук ще откриете онези действия, които преди намираха място между статусите и снимките на стената ви със ситен шрифт. Например: станали сте приятели с някого, харесали сте страница, имате си ново гадже и т.н. 

 

Линията на времето

До края на страницата остава само линията на времето, която свършва/започва с раждането ви. Информацията от текущата година е най-разширена, докато все по-назад се връщате, ще откривате толкова по-малко постинги на година. По средата на страницата ще видите тънка виолетова линия, която показва къде точно във времето се намирате, а снимките, промените и статусите “излизат” от нея. 

Винаги можете да скриете някой сегмент от времето - например онази вечер, в която само Facebook помни какво се случи. И там спомените не са красиви. Или пък онова момиче/момче, за което партньорът ви по-добре да не знае. Или каквото ви хрумне. Ако се сещате за момент, който ще ви представи в добра светлина, елементарно е да го покажете. Просто кликнете върху появяващия се върху линията плюс, когато придвижите курсора си върху нея. След няколко опита вероятно ще откриете точно това, което искате. 

Като цяло Timeline ви позволява да моделирате профила си така, както искате. Не забравяйте обаче да го направите още в началото, защото по подразбиране Facebook може да включи някои моменти, които не искате да станат публично достояние. 

 

Обобщавайки - новият дизайн на профила извежда на преден план не само настоящето ви, както досега, а целия ви живот. И ако преди някой трябваше да отдели значително количество време, за да се върне с години назад в живота ви, сега това е на няколко секунди скролване. С една дума - внимавайте. 

 

 

Чета книга, гледам филм, ям сладолед, глагол+съществително

Досега можехме само да харесваме (like) страница, която да се отбележи в профила ни и да включва статусите и снимките (които са най-много на света) си в потока ни. Чисто концептуално това вече не е така. Вместо да отбележите, че харесвате книга, Facebook ще предложи действието “чета”. Схванахте идеята, нали? Това на практика не води до  голяма промяна, но влага по-реалистични парадигми в социалната мрежа. 

Разбира се, разработчиците ще трябва да уточнят какъв е съответният предмет, защото Facebook няма как сам да се досети, че “Война и мир” е книга. Въпреки че в бъдеще системата може да започне да се учи. 

 

Заключение

Отдавна преминах периода, в който не харесвах Facebook и смятах, че той разкрива твърде много информация за мен. В един (отдавнашен) момент стигнах до извода, че всички настройки ми позволяват да споделя точно толкова, колкото искам, стига да съм предпазлив и постоянен с проверяването на промените в политиката за конфиденциалност на момчетата на Марк. Така извличам предимно позитиви от социалната мрежа и, казано накратко, тя е важна част от моите комуникационни канали. Без това да звучи тъпо или асоциално. 

Новите промени във Facebook са страхотни и придават много по-функционален, естетически и изчистен вид на социалната мрежа. Буквално съм влюбен в тях. Няма как да не поздравя екипа, който е работил по новата стена, защото той успя да направи едно от най-трудните неща в технологичната индустрия - да предостави нещо ново, което същевременно е неочаквано за потребителите, без да ги разочарова. Timeline не е чакано отдавна подобрение, а фундаментална новост. За финал обаче ще се повторя: внимавайте.

 

Тагове: