Началото на учебната година винаги е съпътствано с намиране на крехкия баланс между стремежа за придобиване на нови знания и забавление за децата, тийнейджъри, студенти или просто за началото на нова работа. Или може би за някое друго ново приключение в живота?

Намирането на подходящите аксесоари за всички тези ситуации понякога граничи с изкуство. В следващата селекция сме подбрали някои от най-интересните помощници, с които да дадете добър старт на забързания живот след по-спокойните летни месеци - независимо дали за вас или за малчугана, който нетърпеливо очаквания първия учебен ден.

3D раница Cerdá - Star Wars
37.90 лв.

Малка и компактна ученическа раничка за всеки фен на сагата „Междузвездни войни“. Предната част е офор­мена с релефно 3D изображение на култовия злодей Дарт Вейдър. Има едно самостоятелно отделение за съхранение на вещи и е подходяща за малки деца в началните класове. Тя може да бъде идеална и за пораснали възрастни, които искат да се отличават с любимия си герой и същевременно да пренасят своя ултрабук и важни документи по нетрадиционен начин. Разполага с вместимост от 9 литра, като е изработена от полиестер и EV композитен материал, което гарантира, че при дъжд вещите вътре в нея няма да се намокрят.

Раница Canyon CND-TBP5B7
79.90 лв. www.technopolis.bg

Тази раница е специално проектирана за динамичния живот на града и в училище. Презрамките са достатъчно широки и изработени от мек материал, който няма да измори раменете при продължително носене. Специалните тъкани на раницата осигуряват висока защита от износване и намокряне. Тя е с обем от 31 литра и в нея може да сложите всичко необходимо за един ученик. Обядът, който сте приготвили, ще остане свеж дълго време заради системата за проветряване на раницата. В нея можете да пренасяте и голям лаптоп с екран до 15.6 инча, което я прави идеален избор за младежи и студенти.

Цветни моливи Faber-Castell
88.90 лв. от www.orangecenter.bg

Колкото и да напредват новите технологии, манията на децата да оцветяват не угасва толкова лесно. Цветните моливи продължават да са неизменен приятел на малчуганите. Тук на помощ се притича комплектът на Faber-Castell. В него ще намерите 48 молива в различни цветове, които идват в елегантна и доста здрава метална кутия. Последното им осигурява по-дълъг живот, предвид ентусиазма, с който децата обичат да играят в училище.

Бутилка за вода Contigo Autospout Chug 720 мл
44.00 лв. от www.contigo.bg 

Стандартните пластмасови бутилки имат доста недостатъци, включително и че замърсяват околната среда след еднократната им употреба. Contigo поставят шишетата за многократно ползване на съвсем различно ниво. Целият дизайн е създаден за по-лесно пиене, по-безопасно и по-здравословно. Материалът, от който е направена Autospout Chug, няма мирис, не се оцветява и не съдържа бисфенол. В същия момент бутилката е специално проектирана да се използва при екстремни случаи и спортове.

Ученически несесер Cerdá - Star Wars
43.90 лв. от www.orangecenter.bg 

Несесерите са неизменен помощник за малчуганите в класната стая. Те им помагат да си организират и предпазят всички дребни аксесоари, като моливи, химикалки, острилки, линии и др. Ако детето е фен на „Междузвездни войни“, то вие можете да го докарате до пристъп на максимално щастие. Несесерът не само има цялостен дизайн в популярната поредица, но включва цял комплект от аксесоари в любимия за детето франчайз. Осем молива и още толкова флумастера заедно с острилка, линия и химикалка с красиви Star Wars разцветки.

Спортни безжични слушалки Canyon
31.90 лв. www.technopolis.bg

Спортни слушалки, които ви помагат да слушате любимата си музика или подкасти, докато тичате в парка. Гъвкавите рамки пасват идеално на ушите и помагат да не изпаднат при по-интензивни упражнения. Вграденият микрофон и дистанционно за управление позволяват безпроблемна работа, без да е необходимо да посягате към смартфона. Предлагат се в три цвята – черен, син и жълт.

Супер компактна аудио колонка Canyon CNS-CBTSP2
16.90 лв. www.technopolis.bg

Малка, компактна и с минималистичен дизайн – това е преносимата безжична колонка на Canyon. Тя е идеалният избор за всички, които искат от своите аксесоари атрактивна визия, комбинирана с разнообразни функционалности. Чрез колонката можете да слушате любимата си музика с добро качество и безжично до три часа с един заряд. Тя може да се включи и към контакт, когато мобилността не е приоритет.

Външна батерия Canyon CNE-CPBF78 (капацитет 7800 mAh)
35.90 лв. от www.technopolis.bg

Тази батерия е с оптимално съотношение тегло/капацитет, когато говорим за допълнителен заряд, който да извадим от чантата при нужда. CNE-CPBF78 може да зарежда едновременно 2 устройства, а 7800 mAh са достатъчни за пълното възстановяване на батерията на един средностатистически смартфон 2–3 пъти. Благодарение на LED индикация лесно може да се ориентирате за нивото на заряд на самата банка. Смарт IC технологията, която Canyon използва при този модел, оптимизира заряда според нуждите на устройството и така съкращава времето за зареждане.

Безжични сгъваеми слушалки Canyon CNS-CBTHS2
41.90 лв. от www.technopolis.bg

Тези слушалки са най-новото попълнение в портфолиото на Canyon. Изработени са от леки материали, а наушниците са направени с мемори пяна за допълнителен комфорт при по-продължително носене. Предлагат стабилна Bluetooth 4.2 връзка, а когато не ги ползвате, можете да ги сгънете и безпроблемно да ги съхраните в раницата. Вграденият микрофон и бутони ви позволяват да приемате обаждания, без да ги изключвате, а бате­рията издържа до 6 часа.

 

Безжични слушаки с активно шумопотискане Sony 1000XM2
699 лв. от www.technopolis.bg 

Още един продукт за по-големите заради високата си цена. Истината е, че тя е заслужена, защото 1000XM на Sony са едни от най-добрите модели с шумопотискане, което гарантира спокойствие за учене дори, когато съквартирантът гледа телевизия или говори по телефона. Силата на този модел е, че тук не се жертва качеството на звука за сметка на шумопотискане (noice-cancelling). Слушалките са удобни, идват с калъф за пренасяне и имат много добър живот на батерията. Сензорните контроли обаче изискват време за свикване.

Nokia 2.1
от 219 лв.

Една от целите на Nokia е да пренесе високото качество и премиум усещането дори в най-достъпния клас смартфони. Nokia 2.1 изстисква максимума от това кредо – изчистен дизайн с акценти в цвят металик, 8 МР основна камера с автофокус и 5 МР предна за селфита. Устройството има два високоговорителя, които придават по-мощен звук. Голямата батерия осигурява до два дни работа с едно зареждане. Чистият Android позволява бърза и безпроблемна работа, както и моментални ъпдейти на операционната система.

Nokia 3.1
от 259 лв.

Nokia 3.1 предлага първокачествено усещане на изключително разумна цена. Смартфонът съчетава изтънчените извивки по краищата с метална рамка, която затруднява изплъзването му от ръката за разлика от повечето изцяло поликарбонатни корпуси. Големият 5.2-инчов екран предлага достатъчно място за гледане на клипчета онлайн, четене на е-книги и сърфиране в социалните мрежи. Nokia 3.1 е надеждният избор, ако искате да представите детето си в света на смартфоните.

Nokia 5.1
от 359 лв.

Елегантен, здрав и надежден, Nokia 5.1 е изработен от цяло парче алуминий и фината обработка придава на смартфона изтънчен вид. Металните корпуси все още са рядкост в достъпния клас умни телефони, но правят устройствата по-устойчиви при изпускане. Снабден с редица екстри, като голям и красив екран, мощен процесор и 16 МР камера, той гарантира, че всички мигове от учебния процес ще бъдат запаметени и споделени подобаващо. Чистият Android позволява на смартфона да бъде бърз и надежден, както и да получава последните ъпдейти почти веднага.

Moto G6
429 лв. от www.technopolis.bg

Срещу 429 лева (към публикуване на материала) трудно можете да откриете по-добър баланс от качество и цена. Тази година Moto G6 спечели вниманието на всички именно с това - отличен дизайн (стъкло и метал) и хардуер (бърз и надежден), чудесна батерия, интересна камера (двойна с възможност за креативни режими) и достъпна цена. Ако търсите “флагман за тийнейджъри”, Moto G6 е именно този телефон.

Samsung Galaxy S9
1399 лв. от www.technopolis.bg 

Много елегантен и приятен дизайн и телефон, който се усеща страхотно в ръката. Един от най-добрите екрани в мобилно устройство, една от най-добрите камери и все по-удобен интерфейс. Galaxy S9 е много добър избор, ако е време за смартфон от по-висок клас, но все пак модел, който не гони 2000 лева. Единствената ни препоръка е да го вземете със защитен кейс, защото красивият дизайн от стъкло може лесно да падне жертва на невнимателно използване. Разбира се, по-подходящ е в ръцете на студентите, отколкото на учениците.

Huawei P20
1129 лева от www.technopolis.bg  

Още един качествен флагман, чиято цена не надвишава прекалено много 1000 лева. Много приятна комбинация от стъкло и метал, както и камера, която ще допадне на всеки фен на мобилната фотография. Подпомагана от изкуствен интелект, тя се напасва според ситуацията, за да предостави с лекота възможно най-добрите резултати. Не трябва да забравяме страхотния монохромен сензор, с който няма да спрете да снимате.

Четец мемори карти (LMP USB-C, USB-A & microUSB)
49 лв. от www.dice.bg 

Може би снимате с фотоапарат, дрон или искате да прехвърлите бързо файлове от картата памет на смартфона ви, но нямате кабел? Или искате да обмените файлове с някой колега? Тук идва на помощ този четец за карти памет, който можете да използвате както на устройства с USB-C, USB-A, microUSB. Четецът поддържа скорост до 5 Gbps и има вход за microSD и SD карти.

Флаш памет (32 GB,USB3.1+TYPE-C)
30 лв. от www.most.bg

Облачните услуги са все по-масови и лесни за използване, но понякога е добре доклад, презентация или курсов проект да се намират на “офлайн” памет. На пазара се предлагат много модели и с различен капацитет, но днес трябва да помислим за още - портът Type-C. Adata UC350 е с компактен размер, 32 GB памет, но можете да я използвате както в USB порт, така и в Type-C. Така ще служи вярно повече години - може би дори през цялото образование?

Външен харддиск Western Digital
115 лв. от www.emag.bg 

Да загубиш всичките си файлове, спомени, домашни и курсови проекти само защото компютърът е достигнал жизнения си цикъл или е бил откраднат, е изключително неприятно изживяване. Редовният бекъп обаче може да е добра застраховка, а този модел  на Western Digital се предлага в капацитет от 1 до 4 TB. Предостатъчно място.

Platinet Magnetic Plug Cable (USB-C, MicroUSB и Lightning конектори)
39 лв. от www.dice.bg 

Със сигурност ви се е случвало да се спънете в зарядното и това да запрати телефона ви към пода. През 2006 година Apple представи технологията MagSafe, която елиминираше тези обяснения - накрайникът на зарядното има магнитна връзка към порта на лаптопа. Така, ако някой се спъне в него, то просто се разкача, без да развали порта или да издърпа със себе си устройството. Platinet Magnetic Plub Cable използва същия принцип. В комплекта има три накрайника - microUSB, Type-C и Lightning. Достатъчно е да сложите този, който ви трябва, в порта на смартфона си (може дори постоянно да седи там), а след това само да доближите кабела. Имате връзка! Кабелът е с дължина 120 см и е допълнително защитен от фабрична обвивка.

Телевизор Panasonic FX700
от 1399 лв. (49 инча)

Новият LED телевизор Panasonic FX700 съчетава елегантен дизайн, високо качество на картината и достъпна цена. Той обаче успява там, където много други се провалят – да допринесе за максимално добро гейминг усещане. В специалния игрови режим времето за реакция е сведено до минимум. При този високоскоростен режим се извършва изключително бърза обработка на изображенията, което осигурява ясни и прецизни HDR образи. Това е дори още по-ключово при 4K игрите, в които има бързи движения и се изисква много бърза реакция от страна на играчите и всяко забавяне от страна на телевизора би било фатално. FX700 елиминира тези опасения и допринася за едно от най-добрите гейминг изживявания на голям екран.

Asus ZenPad Z380KNL 
259 лв.

Таблетите могат да покрият голяма част от дигиталните нужди на детето. Asus ZenPad Z380KNL предоставя доста добър баланс между цена, качество и здравина. Има 8-инчов екран, който е достатъчно голям, за да може да сърфира в мрежата и да гледа клипчета онлайн. В същото време е достатъчно компактен, че да се събере и в най-малката ученическа раница. Вградената мобилна 4G връзка позволява на децата и младежите да са онлайн. Хардуерът позволява добра и бърза работа с основните приложения.

Huawei MediaPad 10.8 LTE
899 лв. от www.technopolis.bg

Ако имате семеен таблет, на който сърфирате в интернет, четете новини, а децата играят на игри и гледат забавни клипчета, знаете точно какъв е фокусът на тези устройство. 10.8-инчовият MediaPad M5 се справя отлично с всичко това, като дори може и повече. Това го прави отличен както за горния сценарий, но така и повече за работа със специалния десктоп режим. Устройство, което има много качествен звук, екран и приятен дизайн.

Acer Predator Helios 300
2899 лв. от www.laptop.bg

Преди година нямаше да препоръчаме с такава лекота Predator Helios 300 най-вече заради екраа му, но тази година нещата се променят. Геймърският лаптоп в средния клас има да даде изключително много, включително и голям 17-инчов екран, ако търсите заместител на конфигурацията настолен компютър и монитор. Е, почти, но пък имате и мобилността на лаптоп. Видеокарта GeForce 1060 с 6 GB GDDR5, 6-ядрен процесор Intel Core i7-8750H, 17.3-инчов 144 Hz екран с Full HD резолюция и комбинация от 256 GB SSD и 1 TB HDD. За охлаждането се грижи металният вентилатор AeroBlade 3D, а дизайнът е едновременно геймърски, но и една идея по-спокоен. Всичко това за цена под 3000 лева. Да, не е подходящ за най-малките, но е отличен за студентски проекти - както за обработка на снимки и видео, така и за някоя битка във Fortnite, PUBG или нещо по-сериозно.

Lenovo Legion Y530
1949 лв. от www.laptop.bg

Геймърски лаптоп, който балансира майсторски между цена и качество, за да се превърне в лесен избор за ученици и студенти. Моделът започва от 1449 лева за процесор i5-8300H, видеокарта GTX 1050, 8 GB RAM и 1 TB HDD, за да достигне до най-сериозната конфигурация с видеокарта GTX 1060, допълнително 256 GB SSD и процесор Intel Core i7-8750H. Дисплеят е 15.6-инчов IPS Full HD. Това, което отличава модела, е и дизайнът, който е много по-елегантен изчистен в сравнение с други лаптопи, влизащи в геймърския сегмент.

Amazon Kindle Paperwhite
299 лв. от www.technopolis.bg 

Един от най-добрите модели Kindle, който е неостаряващ. Има страхотен екран, на който текстът изглежда отлично - фонът е бял, а буквите изострени. Това прави четенето по-лесно и щадящо за очите. Самият дисплей е сензорен и се разпростира на 6 инча с резолюция 1440x1080 пиксела. Има 4 GB вътрешна памет, което означава огромен набор книги, а според официалните данни батерията може да издържи до 6 седмици, ако четете до 30 минути на ден. Истината е, че няма много какво да кажем - това е Kindle и той прави това, което трябва - дава ви възможност да четете навсякъде и да не носите тежки книги. И го прави отлично.

Конзола Nintendo Switch
649 лв. от www.pulsar.bg

Домашна или преносима конзола? Независимо дали търсите подарък за добър ученик, или искате да вземете нещо, с което да се забавлявате с приятели, Nintendo Switch е подходящ избор. Конзолата е приятен придружител по време на път, а когато се приберете - просто я поставяте на докинг станцията и играете на телевизора. Joy-Con конролерите предоставят някои интересни функции и забавни режими на игра, а много хора казват, че си заслужава цялата инвестиция дори само за The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

SNES Classic Edition
179 лв. от www.emag.bg

“Поотрасналите деца” ще се зарадват най-много на SNES Classic Edition. Ретро конзолата идва с 21 игри от относително далечното гейминг минало - 16-битовите игри се завръщат в компактна форма. Конзолата може да се побере на дланта ви. Налични са два джойстика, за да може да се впуснете в битка с приятели с игри, като Super Mario Karta и Street Fighter II Turbo. Сред останалите по-известни заглавия са Contra 3, Donkey Kong Country, Final Fantasy 3, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Mega Man X и др.

Google Home Mini
86 лв. от www.emag.bg 

Умният дом е в се по-близо и все по-лесен за реализация, но за съжаление - все още скъп. Все пак Google Home mini е относително достъпна първа стъпка към него. От него можете да слушате музика, макар малкият размер да предопределя по-скромните му аудио възможности, но можете и да задавате въпроси на Google, да питате за новини, прогноза за времето и т.н. Ако имате съвместими устройства, можете да контролирате и тях чрез гласови команди - например Nest, Philips Hue и други. Устройството е подходящо както за тийнейджъри, така и за студенти.

Xiaomi Mi Band 3
98 лв. от www.emag.bg

Xiaomi е известна не само със смартфоните си, но и с производството на разнообразни технологични продукти, сред които електрически скутери, прахосмукачки роботи, пречистватели за въздух, умни аксесоари и други. Всички те се отличават с високо качество и добра цена. Именно това направи серията Mi Band предпочитан аксесоар за спортуващите хора. Вече е факт и нейната трета версия, която следи упражненията ви, съня, сърдечен ритъм, както и изобразява входящи уведомления. Има по-голям OLED екран спрямо предишните модели и е водоустойчива. Батерията трябва да издържа до 20 дни с едно зареждане (според използването). Лека и удобна, Mi Band 3 е приятен спортен аксесоар, който може да амбицира носещия го още повече.

Настолна игра Exploding Kittens
49 лв. от www.boardgames-bg.com

“Как да разберете дали котката ви се опитва да ви убие” е изключително забавна книга от Матю Инман, известен още като The Oatmeal. Леко грозноватите, но много симпатични рисунки и преекспонирането на същността на котките по изключително забавен начин направиха книгата хит. Със сигурност The Oatmeal ви е познат с онлайн комиксите си, а през 2015 година представи и първата си игра - Exploding Kittens. Родена като проект в Kickstarter, тя събра търсените 10 000 долара за 8 минути, а в края на кампанията - над 8.7 млн. долара. И има причина - Exploding Kittens е забавна и щура игра, която можете да играете с приятелите си, докато се смеете на забавните рисунки върху картите. Докато не откриете експлодиращата котка, която да сложи край на играта ви.

Настолна игра Codenames
37 лв. от www.boardgames-bg.com

Има толкова много сложни и дълги настолни игри, но следващата, която сме включили, отново е концентрирана върху по-неангажиращата игра. Codenames (Кодови имена) е отлично съотношение между цена и забавление. До известна степен в основата ѝ са асоциациите, докато се опитвате да откриете цвета на вашия отбор сред скритите карти. И докато внимавате да не попаднете на Убиеца.

Настолна игра Dixit
49 лв. от www.boardgames-bg.com

Може би най-популярната и предпочитана настолна игра, подходяща както за родителите, така и за децата. Dixit също е базирана на асоциации и креативност, като самите карти предпоставят към това по отличен начин - с красиви илюстрации. Създадена е за между 3 и 6 играчи, като забавлението е гарантирано.

"Ужас във висините" (твърди корици)
20.70 лв. от www.ozone.bg 

Не можем да кажем, че книгата е подходяща за подрастващите, но ще е вълнуващо четиво за тийнейджъри, студенти и по-възрастните фенове на страховития трилър. Има ли по-подходяща обстановка за хорър разказ от… кабината на самолет? Място, върху което нямаме контрол, където една малка грешка може да коства всичко? Явно и Стивън Кинг, който въобще не обича да лети със самолет, смята така, защото именно той заедно с Бев Винсънт са както редактори, така и автори в сборника с разкази “Ужас във висините”. Сред останалите автори личат имената на сър Артър Конан Дойл, Ричърд Матисън, Дан Симънс, Джо Хил и други. Понякога имаме нужда от малко страховити емоции, нали?

"Лятото на страха"
28 лв. от www.ozone.bg 

Книгата “Лятото на страха”, която леко напомня на “То” на Стивън Кинг, излиза през 1991 година, но сега идва на български от издателство “Изток-Запад”. Автор е Дан Симънс, който за пореден доказва, че умее да гради вълнуваща история около различни теми и истории.

Действието се развива в градчето Елм Хейвън, Илинойс, а в центъра са шест 11-годишни момчета. Лято е, но само това не е достатъчно за история от Симънс. Това лято е различно и децата ще имат сериозно изпитание пред себе си, когато едно хлапе изчезва безследно, а възрастните започват да се държат странно. И това е само началото на мистерията.

"Да мечтаеш отвъд"
12 лв. от www.ozone.bg 

Има нещо пленяващо в сборниците с разкази. Макар и често да не можеш да потънеш в тях по същия начин, както в роман, те ни представят разнообразни идеи и истории. Когато към това добавим и научна фантастика, получаваме часове, прекарани в приятни разкази. Именно такъв е случаят с “Да мечтаеш отвъд” на Александър Ненов, който вече има зад гърби си не само книгите “На 1 клик разстояние”, “Как да печелим от интернет?” и “Интернет безопасност”, но и успешен фантастичен роман - “Летящата планета”. Със сборника ще надникнете в близкото и далечното бъдеще на хората и ще напуснете пределите на планетата Земя.

God of War: The Official Novelization
16.90 лв. от www.ozone.bg 

Може би най-добрата игра не само тази година. Заглавие, което винаги ще остане в историята на видеоигрите - God of War, а сега идва и под формата на роман в 416 страници. Написан от Джей Ем Барлог, баща на Кори Барлог, игровия директор на заглавието. Ако имате намерение да играете God of War, направете го, преди да прочетете книгата, която следва много близо историята от играта. Ако нямате възможност да изиграете новия God of War, тази книга е отлична алтернатива. Към момента се очаква само версия на английски, което е отличен начин учениците да се упражняват на този език.

Метален постер The Witcher 3: Wild Hunt
79.99 лв. от www.ozone.bg

Всяка ученическа или студентска стая би изглеждала по-добре с постер на любим филм, изпълнител, игра или сериал. Затова и подборът зависи много от предпочитанията, но ние, като фенове на играта и книгата, а надяваме се някой ден и на сериала с Хенри Кавил, предлагаме металния постер на The Witcher. Причината е, че изглежда готино и се монтира лесно - няма нужда да пробивате стената. Размерът е 45 x 32 см.

Фланелка NASA
39.99 лв. от www.ozone.bg 

Нищо не казва по-ясно, че сте готови за училище и да залягате на уроците от фланелка с логото на NASA. Изработена е от 100% памук и е щампована с популярното лого. Налична е в различни размери до XL. Да се носи с мечти за полет в Космоса!

Тапи за уши Etymotic ER20
38 лв. от www.muziker.bg 

Понякога тапите за уши са именно това, което може да спаси закъснял курсов проект. Тези модели, които осигуряват пълна тишина, могат да бъдат открити и в аптеките, като цената е в порядък на лев-два. Защо тогава този модел струва близо 20 пъти повече? Etymotic ER20 са създадени за друг тип приложение - много шумни места, на които искаме да чуваме звуците около нас. Просто по-тихи. Тапите пропускат звука непроменен, без да се губи нищо от него, но много по-тих. Изключително подходящо, ако сте на шумен концерт или клуб.