Android продължава да се бори със зловредните приложения и атаки независимо от версията си - този тип софтуер се появява бързо и незабелязано, като все по-умело заблуждава по-разсеяните потребители. Разбира се, Google Play Store непрестанно обновява своите правила и се старае да ни защити от атаките, но винаги има изключения. Миналата седмица технологичната компания за киберсигурност Bitdefender публикува списък с изключително агресивни приложения за Android, които подмамват потребителите да ги изтеглят. Първоначално те изглеждат като полезни придобивки, но след инсталирането им променят имената и иконите си, за да останат скрити в устройството. Много от тях дори се маскират като Settings и дори ви препращат към действителните настройки на телефона.

Но целта им е съвсем друга - да ви засипят с купища реклами, които заобикалят защитите на операционната система. Това позволява на разработчиците да свързват с въпросните реклами зловреден софтуер, чрез който да се доберат и до личните данни и информация на потребителите. Ето и пълния списък на Bitdefender.  
    Walls light - Wallpapers Pack 
    Big Emoji - Keyboard  
    Grad Wallpapers - 3D Backdrops  
    Engine Wallpapers - Live & 3D  
    Stock Wallpapers - 4K & HD  
    EffectMania - Photo Editor  
    Art Filter - Deep Photoeffect  
    Fast Emoji Keyboard  
    Create Sticker for Whatsapp  
    Math Solver - Camera Helper  
    Photopix Effects - Art Filter  
    Led Theme - Colorful Keyboard  
    Keyboard - Fun Emoji, Sticker  
    Smart Wifi  
    My GPS Location  
    Image Warp Camera  
    Art Girls Wallpaper HD  
    Cat Simulator  
    Smart QR Creator  
    Colorize Old Photo  
    GPS Location Finder  
    Girls Art Wallpaper  
    Smart QR Scanner  
    GPS Location Maps  
    Volume Control  
    Secret Horoscope  
    Smart GPS Location  
    Animated Sticker Master  
    Personality Charging Show  
    Sleep Sounds  
    QR Creator  
    Media Volume Slider  
    Secret Astrology  
    Colorize Photos  
    Phi 4K Wallpaper - Anime HD  

Ако сте изтеглили някое от тези приложения на вашето устройство, съветът е да го изтриете незабавно. Не забравяйте, че то може и да е преминало през модификации, така че бъдете щателни в разследванията си. Специалистите отново призовават да внимавате, ако дадено приложение има голям брой инсталации, но малко или никакви рецензии. Добре е да проучите и самите отзиви - ако повечето са изпълнение с грешки, то по всяка вероятност те са написани от фалшиви профили. Бъдете нащрек и за приложения, които искат специални разрешения - това често е индикатор, че софтуерът иска да прави някои сенчести неща във фонов режим.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Колко далече е Meta от метавселената си?