Днешните мобилни телефони са истинско чудо на техниката – откъдето и да ги погледне човек, те са си пълноценни компютри с джобен формат, осигуряващи ни не само постоянна връзка с интернет, но и пазещи кажи-речи целия ни личен живот: снимки, електронни съобщения, контакти, а нерядко и номера на кредитни карти, пароли за достъп и прочее безценни персонални данни.

Парадоксът е, че всички техни полезни функции ги правят неустоима мишена за крадци и хакери, търсещи лесна плячка. Това с особена сила важи за устройствата, работещи с Android, тъй като отворената архитектура на тази операционна система е едновременно нейният най-голям плюс и опасен минус.
За щастие не е много трудно да повишите нивото на сигурност на вашия  Android смартфон – за целта е нужно да предприемете само няколко лесни и бързи предпазни мерки.

Обръщайте повече внимание на нивото за достъп на различните приложения

Винаги когато инсталирате нова апликация, от вас се очаква да укажете точно на операционната система какво ниво на достъп следва да й разреши тя. За съжаление диалогът, с който се извършва това, открай време е доста труден за разшифроване, при все че в последната версия на Android Google се постараха много, за да го направят по-достъпен и разбираем.

Уви, повечето хора изобщо не обръщат внимание на предупредителния прозорец на операционната система и просто използват настройките по подразбиране, а това невинаги е добра идея – особено ако става дума за приложение, за което не сте сигурни какво точно върши. Дори когато става дума за популярни апликации като Facebook app обаче, настройките по подразбиране не са добра идея – в този конкретен случай те позволяват на приложението „да шета” както си иска по целия ви телефон и цялата записана в него информация.

 За да се предпазите от излишни разходи или загуба на ценна за вас информация, отделете няколко минути и преди да инсталирате ново приложение, огледайте какво ниво на достъп изисква то, за да работи коректно. В някои случаи, ако ви се стори, че изискванията на апликацията са прекалено широки за вашия вкус, може би е добре да потърсите алтернатива.

Сваляйте приложения само от Play Store

Факт е, че най-запалените поддръжници на Android отхвърлят всякакви ограничения. Според тях е безсмислено да използвате операционна система с отворен код, а изборът ви на приложения да бъде сведен само до официалния Play Store магазин на Google.

 Да, на теория това звучи наистина добре: всеки от нас да инсталира каквото пожелае, откъдето пожелае върху собствения си телефон. Пълна свобода, нали така?

За съжаление, както вече споменахме, отворената архитектура на Android е едновременно благословия и проклятие и много създатели на зловреден софтуер охотно се възползват от нея, за да откраднат или увредят ценната ви лична информация.

Точно затова не е добра идея да инсталирате приложения от непознати източници извън официалния Play Store. Не че и през филтъра на Google не са се промъквали зловредни апликации – не е тайна, че като цяло контролът върху публикуваните в Play Store приложения е по-слаб, отколкото, да речем, в алтернативните App Store или Windows Store магазини, но в общия случай свалянето на приложения от там носи значително по-малък риск, отколкото тегленето им от непознати източници.

Разбира се, онлайн можете да намерите и доста сайтове за апликации с отлична репутация – като например Amazon App Store или F-Droid, но въпреки това ви препоръчваме приоритетно да използвате Play Store – като най-сигурен за момента.


Инсталирайте програма за сигурност

За щастие смартфоните все още не са под толкова сериозна заплаха, що се отнася до зловреден софтуер, колкото са добрите стари РС, но за съжаление нещата бързо вървят натам. Затова може би е добра идея да помислите и за някакъв защитен софтуер, който да предпази телефона ви от малуер и вируси.

В Play Store ще намерите хиляди подобни решения, някои от които дело на реномирани имена в бранша като McAfee и Norton. Повечето от тях обаче са доста тежки и ще затруднят работата на телефона ви, особено ако става дума за някой по-масов модел със скромен хардуер. Две доста добри и леки алтернативи на пакетите за защита от „тежка категория” са Lookout Mobile Security и TrustGo Mobile Security. Те се класират в челните места на независимия център за антивирусни тестове AV-Test и освен това предлагат доста повече от защита срещу зловреден софтуер.

 Те например включват опция за съхраняване на архивни копия на информацията, записана във вашия смартфон – възможност, която по принцип липсва в Android. Те също така разполагат и с функции за отдалечено заличаване на данните от телефона – в случай че той бъде откраднат или го изгубите. Така поне ще сте сигурни, че ценната ви лична информация няма да попадне в чужди ръце.

Заключвайте телефона си

Това решение за защита е колкото просто и очевидно, толкова и често пренебрегвано. За да улеснят достъпа до стартовия екран на телефона си, много потребители изобщо не си правят труда да се възползват от двата най-сигурни механизма за протекция, вградени във всяка версия нa Android: заключването с шаблон или с ПИН код.

 И двете опции са дотъпни от менюто с настройки на операционната система – ще ги откриете в Settings/Security & Screen Lock option. Ако изберете заключване с шаблон, самият Android ще ви предупреди, че това е по-малко сигурната от двете опции. Причината е, че твърде често следите, които пръстите ви оставят по екрана на телефона, лесно могат да издадат формата на шаблона, който използвате за защита.

Точно затова по-сигурният вариант е въвеждането на ПИН код за заключване.
Разбира се, това е по-тромавият метод, но ако наистина държите телефонът ви да е максимално защитен, това е единственото ви спасение. Е, поне докато някоя Android компания не предложи опция, която да копира технологията за биометрично заключване, предлагана от новия iPhone 5.


Не се поддавайте на параноята

Въпреки всичко казано до момента не изпадайте в крайности. Да, Android е относително по-слабо защитена от iOS или Windows Phone, но още легендарният хакер Кевин Митник беше казал, че най-слабата точка в една компютърна система, колкото и сериозно защитена да е тя, е човешкият фактор.

Така че нивото на сигурност на вашия Android смартфон зависи най-вече и преди всичко от вашите навици за използването му. Ако подхождате разумно към приложенията, които използвате, и източниците, от които ги инсталирате, придържате се към някои съвсем прости правила за защита и не поемате излишни, необмислени рискове, вашите лични данни ще са достатъчно надеждно защитени.

Тагове: