Виртуалната реалност е тема, която е постоянен лайтмотив на всички технологични изложения през последните две години. В този сегмент се включиха дори Facebook (след придобиването на сензацията Oculus VR), Google, Samsung, Sony, а със сигурност можем да очакваме още много производители. Причината е, че именно виртуалната реалност може би ще е т.нар. следващо голямо нещо.

В началото на годината Microsoft също се включи в този интересен сегмент, но с един по-различен продукт, който изненада всички – HoloLens. Тук очилата са за смесена реалност, тъй като комбинират виртуалното с реалната среда, в която се намира носещият ги.

Още нещо много важно и отличаващо HoloLens от конкуренцията е, че за тяхната работа не е нужна връзка нито към PC, нито към телефон. Причината е, че те комбинират целия нужен хардуер и софтуер (разбира се, версия на Windows 10) в тялото си. Това ги прави много по-мобилни и практични, а и отваря сериозна възможност разработчиците да се развихрят.

Въпреки че Microsoft влиза късно в тази категория (когато компанията пусне бройките към разработчици, останалите компании ще пуснат в продажба готови продукти), софтуерният гигант позиционира своя продукт в друга категория. Microsoft мисли за бъдеще, в което реалният свят ще се свърже с виртуалния, а това ще бъде в помощ на много професионалисти, но и ще осигури вълнуващи гейминг изживявания. Интересен продукт, а развитието му тепърва започва.

Тагове: