105” извит телевизор от тазгодишната серия S9 на Samsung може да не е подходящ за всеки дом, но представлява произведение на изкуството, включващо всички технологии от съвремието и тези от бъдещето. И точно това би трябвало да го направи интересен за всички почитатели на модерната потребителска електроника.

 

105 инча и всичко, свързано с това

Колко сантиметра са 105 инча? – 266 сантиметра. Телевизор с такъв диагонал на екрана е предназначен за големи помещения и преди всичко – за специална поставка. Както миналогодишният модел от серията Samsung S9, неговият продължител идва със стойка, заради която изглежда като произведение на изкуството – като голяма картина, изложена в арт галерия.

Такъв исполински дисплей обаче означава и друго – висока разделителна способност. Ако най-добрите комерсиални решения днес залагат на Ultra HD резолюция или 8 MP, извитият S9 идва с 5120х2160 пиксела, равняващи се на 11 MP.

 

Нищо не е оставено на случайностите

Технологията UHD Upscaling на Samsung използва набор от алгоритми, с които в реално време се извършва анализ на всеки кадър от видеото, за да се преоразмери по оптималния начин гигантският дисплей. Източниците на сигнала са без значение – могат да са SD, HD или Full HD.

Иновативният енджин Auto Depth Enhancer автоматично коригира контраста в отделните зони от картината, а резултатът е, че потребителят получава усещане за дълбочина на образа, съпоставим с този при стереоскопичната 3D мултимедия.

Други ключови технологии са UHD Dimming и Precision Black Local Dimming, чрез които се регулират отделни зони от подсветката, за да се получи най-наситеният черен цвят или най-яркото бяло. Това допълнително повишава контраста.

 

Немислими доскоро цветове

Палитрата на повечето телевизори зависи от способността им да извличат максимума от стандартната гама RGB чрез комбинирането на подпикселите с червен, зелен или син цвят. Но новият S9 използва две палитри – освен обичайната RGB може да адаптира цветовете към полиграфическата алтернатива Magenta, Cyan и Yellow.

Налична е и добре познатата технология Wide Color Enhancer Plus, с която Samsung гарантират, че цветовете на видеото ще са верните спрямо тези, заложени от създателите на любимите ви филми и сериали. Важи не само за новите заглавия, но и за по-стари записи, включително любителски в различен от HD формат. Опресняването на картината е светкавично бързо с Clear Motion Rate 1200 – система от алгоритми, добавяща допълнителни кадри и регулираща подсветката и скоростта на процесора.

 

Мигновено стартиране

Големите телевизори се нуж­даят от известно време, преди да „загреят“, но това не важи за тазгодишния S9. Това се дължи на 4-ядрения Quad Core Plus процесор, който има съществена роля още за леката навигация в панела Smart Hub и за мултитаскинга. С негова помощ екранът може да се разделя на независими една от друга зони, във всяка от които безпроблемно се визуализира съдържание с пълна чистота на образа. С функцията Screen Mirroring пускате клипове, снимки и игри от мобилно устройство върху исполинския екран.

Интелигентното общуване с S9 включва жестове с ръцете, улавяни от вградената камера, и гласови команди – за управление на функциите и за въвеждане на думи в търсачката. Не е забравено и дистанционното Smart Remote, което се използва като мишка и е с вграден микрофон.

 

В бъдещето с One Connect Box


Независимо какви нови Ultra HD стандарти ни очакват и независимо как Samsung обогатяват функциите на телевизорите си, външната кутия One Connect Box към този телевизор гарантира, че винаги ще можете да имате най-новите софтуерни разработки и хардуерни интерфейси.

Телевизорът идва и с отлична вградена звукова система. Тя е със 160 W обща мощност: три говорителя по 40 W за високи, средни и ниски честоти и 40 W уфер.

Тагове: