Текст: Никола Папукчиев

 

Samsung Electronics са най-голямата технологична компания на света по продажби. Продуктовата им гама е толкова широка, че надали има нещо, което те да не произвеждат. И тъй като ми се падна да ревюирам 3D монитор/телевизор, реших да го изнеса от офиса и да го включа към конзолата и HD TV декодера в хола, където да проведа истински тест.


Смисълът на търговските имена


Аз страдам от предразсъдъци на тема изсилени търговски наименования. Ако попадна на продукт, чието описание включва възможности, съдържащи думи като „хипер“, „ултра“, „меджик“, „мега“ и „бъдеще“ ставам негативно предубеден за съдържанието като спам филтър. В случая със Samsung Т23А750 нямаше изключение и отново първият ми досег с функционалността му ме сблъска челно с търговските приоми. За щастие бързо видях, че дори и изваден от кутията и просто включен на 1920х1080 резолюция този LED монитор/телевизор има най-малкото обещаваща картина. Следващите минути в които преминах от настройките към филмите не правят изключение. Наложи ми се да се пренастроя, защото въпреки шумните думички, с които сейлс отдела на Самсунг са решили да комуникират възможностите на монитора, трябва да призная, че това, което видях в началото надмина очакванията ми. Всъщност, убеден съм, че грешката е в мен – твърде много пъти съм се чувствал заблуден от гръмките описания на всякакъв вид посредствена електроника, че вече предпочитам просто да включа модела и да преценя как се справя.

 

С какво разполагаме?

Не обичам да преразказвам спецификации, за това ще отбележа само най-важното: 23 инча, full HD резолюция от 1920 х 1080 пиксела, динамичен контраст 5 000 000:1, максимален видим ъгъл: 170°/160°, както и HDMI, USB 2.0, RF In, Audio Out (Mini Jack), Digital Audio Out (Optical), PC Audio In (Mini Jack), Component In (Y/Pb/Pr), Composite In (AV), Ethernet (LAN), RF In.
Има и чифт 7W говорители, възпроизвеждащи оптимизиран 
SRS TheaterSound HD звук, a при свързване с външно озвучаване поддържа Dolby Digital и DTS стандартите.

 

-

3D картина?

За момент щях да забравя, че това е 3D монитор/телевизор, който използва технология на Samsung, преобръщаща в реално време 2D изображенията в 3D. С изключение на AVATAR съм против 3D киното, главно заради опасенията ми, че ефектите са за сметка на други, по-смислени качества на филмите. Трябваше ми време за да се пречупя и да започна да гледам филмите и игрите в 3D, защото си ми харесваха и по старомодния начин, но след като сложих очилата (които изглеждат доста добре, за разлика от всички останали, с които съм имал досег) привикнах изненадващо бързо. Отново отскочих до менюто за още настройки на 3D картината (менюто на Т23А750 е рай за любителите на прецизирането на картината – има всичко, което някога бихте поискали да промените, както и няколко неща, които не бихте) и в крайна сметка като изключим като цяло по-тъмният образ в 3D, картината всъщност се оказа много приятна. И под много приятна нямам предвид – сравнена с останалите 3D екрани, които съм виждал. В сравнение с тях тя е най-доброто на света, просто ми отне време да започна да гледам 3D. И така – плейстейшън игрите ми неусетно станаха 3D, а на места, особено при автомобилните симулатори това наистина повишава реализма.

Телевизия в 3D гледах сравнително малко, просто не съм от онзи тип хора, които си мечтаят за Ани Салич и Юксел в три измерения, но с някои малки изключения – и там успехът е голям. За съжаление не тествах по-големия – 27“ модел, който би бил по-добрият вариант за тези от вас, които ще гледат телевизия на него.

Двуизмерният образ


Екранът с TN матрица и LED подсветка покрива 100% sRGB. Цветовете и контрастът са много добри, за домашен монитор, и определено моделът на Samsung превъзхожда 3-годишният ми екран на NEC със същата резолюция. Не бих могъл да влизам в конкретни сравнения, тъй като моят е с матово покритие, за разлика от glossy Samsung-а, но освен ако не работите под слънчева светлина, това ви носи само преимущества.
Когато върнах монитора в офиса поработих на него 2 седмици. Настроих го да е точно толкова ярък и контрастен, колкото очите ми биха издържали след 8-10 часа взиране и бих казал, че и в това отношение Т23А750 се справя успешно. Би трябвало да спомена и дизайна, по който колежките се прехласват – да, наистина е тънък, и изглежда стилно, но както и с търговските имена съм подозрителен към фенси формите, които биха могли да отклонят вниманието от същинското - съдържанието на корпуса.

 

В заключение


На пръв поглед би трябвало да не се харесаме с Т23А750 – авангарден дизайн, купища технологии със смели имена. Сигурно съм повреден, но твърде много пъти съм бил подвеждан от продукти, чиито основни достойнства са в главите на маркетинговия отдел, а не там, откъдето трябва да дойдат всъщност – от инженерите, които са го създали.
Но този Samsung ми доказа обратното и ме научи да бъда една идея по-доверчив, защото това е един наистина страхотен 3D монитор/телевизор, който прави всичко, за което е създаден много добре. A в крайна сметка това е целта ни – на този сайт и на това списание – да препоръчваме страхотни продукти, които изпълняват предназначението си по начин, по който всички очакваме.