Ако преди десетилетие „тема на деня“ беше Full HD, а преди петилетка 4К революцията, то от минимум 1 година насам най-вълнуващата тема от света на телевизорите е Кога 8К ще наследи 4К? Да, въпросът наистина е „кога“, а не „дали“. Защото 8К инвазията вече е на ход, а най-авангардните компании инвестират огромни суми в разработка и продажба на все по-съвършени 8К телевизори въпреки по-високите им цени и доста по-трудното за създаване и разпространение съдържание.

Следващите няколко технологични факта се потвърждават от възможностите на новите топ QLED 8К телевизори на Samsung и показват защо близкото бъдеще на домашните забавления ще се измерва в пропорция 7680 × 4320 пиксела.

ФАКТ 1

8К прави видима разликата при ТV с по-големи размери

Едва ли някой ще спори, че по-големият ТV размер има значение? През последните години един от най-популярните размери при телевизорите е 55“, като щафетата вече се поема от 65“ и все по-големите варианти. Помислете: преди 10 години 42-инчовите телевизори бяха нещо като „златния стандарт“, а преди още 10 масово гледахме CRT модели с 21“ размер и външен вид, наподобяващ куб от мрамор. Ако следваме тази интересна математическа логика, би следвало, че… през 2030 година най-търсеният размер телевизор (ако размерът се удвоява на всеки 10 години) трябва да е поне 84 инча. Ще видим!

Заговорих за инчове и размери неслучайно. Защото съвременните филми и хитови сериали се предлагат във все по-качествен вид (Ultra HD 4K, HDR, Dolby Atmos и т.н.), който иначе не би бил видим, ако имате телевизор, по-малък от монитора в офиса ви, нали? Затова и размерът им непрекъснато расте – за сметка на дебелината. За да се наслаждавате на 4К качество, ви трябва телевизор с големина между 43 и 65 инча, но какво ще правим, когато след няколко години масово се предлагат 80-инчови модели на добри цени?

Точно тук ще дойде на помощ 8К съдържанието, което се нуждае от нови модели панели с четворно по-голяма разделителна способност, спрямо масовите днес 4К. Телевизорите с по-големи размери имат нужда и от видео съдържание с още по-висока резолюция, за да предоставят перфектна картина. И те се справят чудесно – ще разберете как след малко.

Но има още един факт, който безспорно осмисля покупката на 8К телевизор и днес. Това е фактът, че при по-големите телевизори по-високата резолюция е наложителна, за да бъде картината добра. Този показател се измерва с т.нар. PPI (points per inch). Накратко: ако резолюцията се запазва, а размерът на телевизора се увеличава, тогава този показател пада. Чрез 8К резолюцията този показател се подобрява така, както и качеството на картината.

ФАКТ 2

Технологиите моделират дизайна и външния вид

Samsung е пионер и лидер в 8К ТV сегмента, затова очевидно има и най-много какво да покаже. Последните топ 8К модели за 2020 г. (Q950TS и Q800T, налични на нашия пазар) доказват, че напредък по отношение на дизайна може да се постига ежегодно. Освен намалената дебелина (Q950 е едва 15 мм по протежение на целия дисплей) двата флагмана имат и променен дизайн с фиксирана позиция на панела под лек наклон. Установено е, че тя е най-удобна за седящия и гледащ фронтално зрител. Но дори той да се намира доста по-встрани от екрана, Ultra Vieweing Angle технологията на панела се грижи за това картината да не промени качеството си значително.

Минималистичните форми и дизайн не са само дело на продуктовите дизайнери. Те нямаше да са възможни, ако технологиите „зад тях“ не бяха налични. Именно те позволяват ползването на огромна спрямо моделите отпреди десетилетие площ на екрана, минимална дебелина, липса на разсейващи издатъци, дори стойки или кабели. Много хора може би не се замислят, но чак когато поставят новия си телевизор у дома, установяват, че от него излизат толкова много кабели, че плетеницата наоколо е притеснително грозна, събира ужасно много прах и лесно може да задуши домашния любимец. Затова решения като Samsung One Invisible Connection (събиращо всички жици и захранване в тънко бяло кабелче) и No Gap Wall Mount (прибиращо максимално телевизора към стената) могат да променят обстановката в хола ви за миг!

И още една новост. 8К моделите и технологиите в тях правят възможна появата на Infinity Screen. Така се наричат новите панели, които вече имат толкова тънка странична рамка, че тя е почти невидима, ако гледате от няколко метра, черните ръбове са сведени до минимум, а целта е тя да не пречи на зрителното изживяване. Ето и трите размера на флагмана Q950TS: 65, 75 и съответно 85"!

ФАКТ 3

Всичко „зад екрана“ е изключително важно за образа отпред

Силно се надявам повечето от вас да знаят какво е „подсветка“. Но ако случайно не знаете, набързо: това е система от LED осветителни тела, грижещи се да осветяват нужните участъци от екрана така, че да виждате ярка, контрастна картина. Старите модели LCD телевизори използваха няколко реда „лампи“, Edge LED телевизорите осветяват панела странично и предизвикват „сияние“ около ярки обекти на черен фон, но при 8К QLED технологията на Samsung се използва най-съвършеният и съвременен вариант – Direct Full Array. Това е, чисто и просто казано, голям масив отделни светодиоди под цялата повърхност на екрана, които могат да светят силно, слабо или да се изключат напълно, така че нежелателният Glow ефект около обектите да се намали драстично. Технологията постига много добро съотношение на контраста и много добро ниво на черния цвят, докато в същото време яркостта остава на страхотно високи нива – доста по-големи от тези на OLED (Organic LED) технологията например.

33 милиона пиксела. Точно от толкова е съставен 8К панелът, а това е брой, 4 пъти по-голям спрямо този при 4К телевизорите. Тук ще забележите и големия скок в качеството на образа при филмите с ултрависока резолюция. Ако при 4К разполагате с 8.3 милиона пиксела за всеки кадър, то повишаването до 33 милиона е значителен скок, но… не само в качеството. За жалост повишава се значително и нужната ширина на интернет връзката, възможностите на процесора, дори ако щете – цената на оборудването за заснемане и обработка на видео студиата, които създават филмите. Въпреки това днес масово се предлагат и купуват камери, заснемащи 8К видео, като някои (като новия модел на Black Magic например) дори вече снимат при 12К, сваляйки след това записа до 8К стандарта. Как всичко това ще се отрази на интернет връзките и стрийминг гигантите, като Netflix, Amazon, HBO, YouTube, ще разберем тепърва. Но едно е ясно – те ще се пригодят към новите изисквания на потребителите.

И още една много полезна функция – Adaptive Picture. Тя разпределя светлината в рамките на конкретната сцена така, че телевизорът да осигури ясна картина в осветени помещения при оптимален контраст. Quantum HDR пък използва HDR10+ стандарта, за да настрои кадър по кадър динамично всяка сцена от красивия филм, който гледате. Стига той да поддържа технологията, разбира се.

ФАКТ 4

Мозъкът е този, който обработва зрителната информация

Този факт неусетно прелива от предходния. Когато трябва да покажете 8К видео, определено ви трябва значително повече процесорна мощ, не само скоростна връзка. Затова „мозъкът“ на всеки телевизор – процесорът, има изключително важно значение за качеството на картината. Използваният в Q950TS и Q800T моделите на Samsung процесор се нарича Quantum Procesor 8K и може с лекота да преобразува всякакви видове видеосигнал в 8К, използвайки чистата си хардуерна мощ в комбинация с AI машинно обучение и AI Upscaling (мащабиране) – добавяне на допълнителна информация към видеото с ниска резолюция. Така става възможно получаването на страхотни детайлни текстури и очертания, шумът в картината намалява значително, изчиствайки се пиксел по пиксел, а в крайна сметка изображението е максимално остро и реалистично. Според потребители, преминаващи от 4К към 8К телевизори, зрителната разлика в подобреното до 8К изображение е осезаема, правейки тези модели възможно най-добрия избор днес на пазара, що се отнася до Hi-Res качество и детайли.

Друга интересна технология, разчитаща на процесора, е AI Scale Net. Тази технология на Samsung използва специален кодек за компресия и стрийм на видео, която позволява на източника (например услуга като Netflix) да проверява качеството на интернет връзката на потребителя и да качва съдържание към телевизора с необходимото качество така, че той да няма проблеми с гледането. Тя може да се използва за различни източници и видео с по-ниска разделителна способност, като, разбира се, отново процесорът се грижи за всичко, а крайният ефект ще ви изненада. Дори стари филмови заглавия оживяват на екрана, изглеждайки все едно са снимани наскоро.  

ФАКТ 5

Добрият звук определя настроението от изживяването

Свикнали сме, когато говорим за телевизори, да не смятаме, че те са предназначени за Hi-Fi маниаци. Въпреки това всеки нов модел прибавя още по-интересни технологични новости, като например следващата голяма „звукова тройка“: Q-Symphony, Object Tracking Sound+ (OTS+) и Active Voice Amplifier.

Q-Symphony се задейства, когато свържете саундбар към телевизора си, използвайки HDMI кабел или оптичен кабел. Предполагам всеки горд собственик на супер як телевизор би се радвал да добави саундбар, така че след като го свърже, ще получи още по-добро звуково удоволствие, защото тази технология позволява да използвате не само тонколоните на саундбара, но и тези, вградени в телевизора – едновременно! Така звукът ще идва не само отдолу, но и отгоре и отстрани на телевизора, създавайки много по-добро усещане. Поддържа се от всички нови телевизори на компанията, включително и 4К моделите.

Object Tracking Sound+ (OTS+) звуковата технология обаче ще намерите само в 8К телевизорите на 2020 г. (в 4К моделите се ползва OTS). Тя създава динамично движещ се звук по екрана в синхрон с картината, използвайки вградените високоговорители и създавайки усещане за движение в триизмерното пространство. Използва масив от високоговорители, разположени на гърба – отдолу, отстрани и отгоре. Така че при озвучаване на движещ се обект по екрана, буквално можете да го проследите по звука и със затворени очи.

Active Voice Amplifier пък е още една интересна технология, която вероятно ще оцените. Телевизорът следи нивото на шум около вас и в случай че установи потенциално нарушаващи концентрацията ви звуци, автоматично усилва звука на екрана. И не само него – изчиства и вдига допълнително нивото на гласовия поток – говора, идващот екрана. Така че ако се наложи някой да мине с прахосмукачката няколко пъти около вас, за да изчисти, нейният шум няма да попречи на това да гледате филма или сериала си. Или пък да го спирате на пауза, докато чистенето приключи.

ФАКТ 6

Умните 8К телевизори могат да управляват умния дом

Операционната система на 8К флагманите за тази година е, разбира се, Tizen. Казвам „разбира се“, защото това е добре оптимизирана за телевизори, изключително бързо работеща OS, която няма как да не ви бъде удобна. Освен това поддържа всякакви масови приложения, макар и сега да няма време да говорим за тях.

Новите (както и някои по-старите) QLED телевизори на Samsung притежават специално табло за управление – SmartThings. Както името говори, то служи за обединяване и управление на всички умни устройства, налични у дома. С него можете лесно и бързо да контролирате всичко – IoT устройства и сензори, осветление, хладилници, прахосмукачки и изобщо всякаква техника, която позволява да бъде свързвана и управлявана. Това наистина е цял нов свят, който си струва да изпробвате – свиква се бързо!

Ако обаче устройството, което искате да командвате, не разполага с интернет и Wi-Fi, не се отказвайте. Интересната технология Digital Butler ще сканира дома ви за устройства, които използват инфрачервена или Bluetooth връзка, и ще ги добави към списъка в телевизора. Така ще можете да ги контролирате и ползвате по всяко време.

Виж още: QLED телевизорите на Samsung са най-щадящи за очите

Tap View ви позволява с едно докосване да пренесете филми или музика от телефона към телевизора – с едно движение. Вместо да показвате снимки или клипчета на приятелите си на смартфона, лесно ще ги споделяте (устройството трябва да е съвместимо) на големия екран. Ако разполагате със Samsung телефон, ще можете дори да разделяте ТV екрана на две, като в едната част върви телевизията, а в другата споделяте съдържанието от дисплея на смартфона.

В условията на все още продължаващата пандемия множество „домашни“ функции тепърва ще се оказват полезни и търсени. Затова колкото по-лесно можете да свържете устройствата си с телевизора и да използвате големия екран за работа, толкова по-добре. Remote Access представлява точно такава възможност за дистанционен достъп и безжично споделяне на дисплея на компютъра. Така може да се ползва за работа с документи и достъп до файлове с Microsoft Office 365 например – докато сте се поизлегнали удобно на дивана.

ФАКТ 7

Домашните забавления се издигат на 8К ниво

Игрите и геймингът, наред с гледането на филми и слушането на музика през стрийминг платформи са част от съвременния начин на живот. Наближаващото огромно събитие от света на игрите – появата на новото поколение конзоли – Playstation 5 и XboX Series X, ще даде нов тласък на 8К в тази област – не само заради новия хардуер, графични технологии и скорост, но и заради поддръжката на 8К резолюция за новите топ игри. Тези новости обаче изискват и допълнителни технологични екстри, като една почти вече митична такава се нарича HDMI 2.1.

Новите 8К QLED флагмани притежават този порт, но какви възможности ще предложи той на геймърите? Ами… да играят игри в 8К резолюция, и то при цели 120 херца опресняване на екрана. Или както казват на гейм жаргон – „изключително мазно движение“. AMD FreeSync придава допълнителна яснота на кадрите и намалява размазването при бързи сцени от игрите. Цялостно функцията, която позволява получаване на по-добър контрол над игрите и съответно да печелите повече такива, се казва Real Game Enhancer+. Като, разбира се, зависи от конзолата за игра и размера на телевизора.

Home Entertainment обаче не означава само игри. За много хора това включва гледане на филми и слушане на музика. А растежът на стрийм гигантите като Netflix буквално диктува прогреса на технологиите. Новите телевизори на Samsung също предлагат решение за справяне с тежките 8К видеофайлове – кодека AV1. Собствениците на 8К устройства от компанията ще могат да пускат видео с AV1 кодек, заснето в 8К, на своите QLED 8K телевизори, а функцията ще бъде вградена във всички модели с 8К възможности. Използването на AV1 кодека позволява по-добри степени на компресия и дава възможност за поддръжката на HDR10+ технология, голям размер на кадъра, оптимизация на яркостта и съотношението на контраста. Освен това Samsung работи съвместно с партньори като YouTube, за да осигури възможността за излъчване на оригинално 8K съдържание.

Ако добавим и възможността да гледате директно на телевизора си 8К видео съдържание, заснето с флагмана Samsung Galaxy S20, вероятно ще разберете колко сериозно се отнася компанията към бъдещето на домашните забавления.

ФАКТ 8

8К дисплеите са бъдещето на телевизията 

Телевизията вече не е това, което беше. Кой днес асоциира телевизора с устройство, на което може да гледа 1-ва и 2-ра програма за няколко часа на ден? Тя е вече интерактивна, с висока резолюция, с възможности за отложено гледане и много други екстри. А самите устройства, наречени все още телевизори, вършат десетократно повече работа. Те се ползват за работа от къщи, за спорт вкъщи и дори пазаруване от къщи.

„Начинът на живот непрекъснато се променя и развива, телевизионният екран го следва неотлъчно в тази трансформация, за да ни предостави достъп до любимото ни съдържание и информация в реално време когато и където поискаме“, казва Йонгхи Хан, президент на отдел „Визуални дисплеи“ в Samsung Electronics.

Затова новите модели на Samsung са толкова интересни – те буквално материализират всички иновации, най-силно демонстрирани при новия флагман QLED 8K модел Q950TS. Това е първият телевизор, който включва съраунд саунд аудио система, реалистична 8K разделителна способност и уникален ултратънък формфактор в едно.

„8K резолюцията ще преобрази индустрията. Екраните с размер над 75 инча са най-бързо растящият сегмент на пазара, а именно в този сегмент 8К резолюцията играе най-важна роля“, споделя Джо Стинциано, директор „Потребителска електроника“ в Samsung Electronics America. „Нашата линия 8K телевизори за 2020 демонстрира силата на този потенциал. Невижданите досега способности за завладяваща картина и уникалните „умни“ функционалности позволяват на потребителите да се отдадат пълноценно на това, което обичат, както никога досега.“

Така е. Моделите QLED 8K ТV за 2020 въплъщават желанието на Samsung за заемане на водеща роля в областта на имплементиране, усвояване и възпроизвеждане на 8K резолюцията. Напомняме, че и именно Samsung представи първия 8К телевизор в България през 2018 година. Тя е бъдещето и затова конкурентните компании създават и предлагат свои 8К модели и технологии. А когато конкуренцията става все по-силна, се раждат истинските иновации, създават се нови чудесни технологии, а потребителите се радват на все по-достъпни цени за спиращото дъха качество. Тепърва предстои да станем свидетели на всичко това.

Снимки: Samsung