Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

Когато през 2007 година Стив Джобс постави началото на смартфон революцията, неговата визия беше кратка и ясна: „Един iPhone, събрал в себе си най доброто, което Apple могат да предложат през съответната година“.

Вижте още: CES2020: Ето така изглежда телефон с 48МР камера, струващ 1/6 от iPhone 11 Pro 

С времето идеята за „един телефон годишно“ бързо се превърна в „серия модели“ – особено за производителите в Android сегмента, които предпочетоха да покрият колкото може по-широк ценови спектър от пазара, вместо да мерят сили единствено в премиум сегмента, изправяйки се директно срещу вездесъщия iPhone.

Така се родиха първите телефони от достъпен клас – устройства, които предлагаха „смартфон“ преживяване, но с цената на доста компромиси – дисплеи с по-ниска резолюция и диагонал, по-бавен хардуер, слаби камери. Само за няколко години обаче технологията се придвижи с няколко гигантски крачки в посока напред и огромните мащаби на смартфон индустрията позволиха на бюджетните модели бързо да стопят разликата с телефоните от флагмански клас.

Днес устройства като Alcatel 1S (2020) например предлагат толкова много за изненадващо малко пари, че с лекота се превръщат в пазарни бестселъри. Особено след като потребителите им лично се убедят, че въпреки достъпната им цена, на подобни телефони всъщност не им липсва почти нищо в сравнение с многократно по-скъпите топ флагмани.

 

Повече от сбора на съставните части…


Alcatel 1S (2020) е изключително интересно предложение. Неговата цел (според самите Alcatel) e да предложи, накратко казано, value – стойност. С други думи – колкото може повече за колкото може по-ниска цена. Категорията, в която се прицелва 1S (2020), е една от доказано най-благодатните на смартфон пазара през последните години – ценовият клас около 100 евро. Подобни устройства традиционно оглавяват класациите за най-продавани телефони в последно време и обяснението на този факт е доста по-комплексно от кратката фраза „просто защото са достъпни“.

В крайна сметка Apple продават огромно количество iPhone-и всяка година въпреки непрекъснато растящата им цена. Иначе казано – цената е фактор, но не е единствено определяща. Разковничето за успеха на телефони като Alcatel 1S (2020) се заключава в сбора от съставните части на това, което подобни устройства предлагат „в пакет“ – сбор, който (ако производителят си е изиграл правилно картите) се оказва по-голям от елементите, които го съставляват.

В случая с Alcatel 1S (2020) говорим за телефон, който не предлага „всичко на MAX“, но предлага достатъчно – дори предостатъчно за нуждите на една огромна, преобладаваща част от масовите смартфон потребители. При това на изключително атрактивна цена, която наистина е „по джоба на всеки“, без това да звучи като кух маркетингов слоган и предизвикващо саркастична усмивка преувеличение. Разбира се, на Alcatel им се е наложило да вземат няколко много внимателно преценени дизайнерски решения, за да успеят да се вместят в рамките на подобна изумително ниска цена.

Тялото на смартфона например е изработено основно от пластмаса, което, ако се замислите обективно, всъщност не е толкова лоша новина. Пластмасата е значително по-здрава и устойчива като материал от масово използваното напоследък стъкло в повечето смартфони. От което, бързам да подчертая, много често няма никаква практическа полза – особено когато играе ролята на гръб на телефона.

Да, ако съответният телефон предлага опция като безжично зареждане, стъклото е безспорно по-подходящ материал от алуминия, да речем, тъй като за разлика от него пропуска радиовълните, необходими за реализацията на тази технология. Ако обаче подобна екстра не е налична, стъкленият гръб има само и единствено естетическа функция, но в същото време прави устройството по-уязвимо и създава още една слаба точка, която може лесно да се повреди при изпускане или удар. Да не говорим, че увеличава физическото тегло на телефона, понеже тежи повече от пластмасата.

От тази гледна точка фактът, че 1S (2020) е с пластмасов гръб, всъщност означава по-лек, по-здрав, а в крайна сметка и по-достъпен телефон. Екранът обаче (който е по-важната „страна“ на устройството) е надеждно защитен от закалено стъкло, така че нямате причина за притеснения, че може да се надраска и повреди при използване.

Хардуерът, на който са заложили Alcatel, също е подбран на принципа на „достатъчно за повечето потребители, но не най-най-бързото на пазара“.

Платформата Helio P22 на Mediatek не може да предложи бързодействието и възможностите на топ SoC алтернативи като Snapdragon серията на Qualcomm или Kirin на HiSilicon, но предлага повече от достатъчно производителност за повечето ежедневни приложения за сърфиране в интернет, общуване в социалните мрежи, гледане на видео, слушане на музика и леки игри. За това, разбира се, помагат и 3-те гигабайта оперативна памет.

По-тежките 3D заглавия обаче не са по силите на 1S (2020), както ясно показват резултатите от Unreal System Benchmark. Дори при най-ниското ниво на визуални настройки 20 кадъра в секунда е доста скромен резултат. Candy Crush Saga обаче върви отлично.

Не прекалявайте с инсталираните игри и приложения, тъй като 1S (2020) разполага с относително ограничено (по модерните стандарти) количество вградена памет – 32 GB. Можете да я разширите обаче с microSDXC мемори карта. Имайте предвид, че в този случай ще се лишите от възможността да използвате телефона с две SIM карти едновременно, тъй като флаш паметта се инсталира във втория, хибриден SIM слот.

 

Обмислено скромен


За цената му физическите размери на 1S (2020) са внушителни – цели 6.22 инча диагонал, но теглото му е скромно – едва 165 грама. При резолюция от 720 x 1520 точки пикселната гъстота на дисплея не е от най-високите, особено за екран с подобни размери, но при повечето сценарии на ежедневно използване това едва ли ще ви направи впечатление. Може би при визуализация на текст символите са една идея „по-назъбени“, отколкото при по-високорезолюционен екран, но нищо фатално. Ако играете игра или гледате видео в YouTube, обаче разделителната способност на 1S (2020) е напълно достатъчна.

По-малкото пиксели на екрана се отразяват изключително благотворно на живота на батерията на телефона, както ще видите след малко – по-ниската резолюция означава и по-малко използвана енергия, а дисплеят на един смартфон винаги е сред основните консуматори на заряда на вградения акумулатор.

„Магическото“ съотношение „екран – тяло“, което е сред основните спецификации, на които смартфон производителите акцентират в последно време, е прилично – над 80% благодарение на изключително скромната „изрезка“ (notch) за предната камера в капковиден стил.

Четецът за пръстови отпечатъци е удобно разположен на гърба и е физически, за разлика от все по-масово използваните напоследък оптични и ултразвукови сензори, които, честно казано, рядко са точни и сигурни. Това, което предлага 1S (2020) не е най-бързият четец на пазара, но върши работа, ако желаете да защитите телефона си по максимално сигурен начин. Налична е и модерната напоследък опция за лицево разпознаване, която обаче предлага по-ниско ниво на защита, тъй като в повечето случаи не е трудно да я заблудите.

Една от най-интересните изненади на модела е наличие на отделен физически бутон за бързо активиране на Google Assistant, който обаче може да се деактивира, ако не смятате да го използвате.

Говорителят е един, моно, разположен в долната част на телефона и предлага приличен звук, но не очаквайте чудеса – особено що се отнася до силата на звучене. За сметка на това смартфонът предлага вграден жак за слушалки – една „екстра“, която все по-често липсва дори при смартфоните от най-висок клас. Използва и последната, десета версия на Android, при това в изненадващо „изчистен“ вид, т.е. без излишни, неподлежащи на деинсталиране фирмени приложения.

 

А как снима?

Все по-често напоследък фотографските и видео възможностите на един смартфон са сред основните аргументи за избор на конкретен модел и са сред топ характеристиките, от които потребителите първо се интересуват. Лично аз смятам, че животът на батерията е значително по-ключов показател за устройство, което се предполага, че ще се използва първо и преди всичко за комуникация (много често критично важна комуникация), но както казах – това си е персонално, мое мнение. Логиката ми е следната – ако в средата на деня телефонът ви предаде богу дух и нямате опция да го заредите, каква полза ще имате от няколкото му камери, огромното количество памет или супер бързия му процесор?

Но както казах, това не пречи на маркетинговите отдели на големите компании да говорят надълго и широко за мегапиксели, бленди и 4К (а вече и 8К) видео заснемане, така че това е тема, която така или иначе няма как да не засегна подробно.

За телефон в подобен ценови клас Alcatel 1S (2020) всъщност предлага изненадващо широки фото опции. Моделът разполага с цели три вградени камери на гърба и една предна камера. На практика получавате една 13 МР широкоъгълна, една 5 МР ултра широкоъгълна и една 2 МР теле/макро камера плюс 5 МР селфи камера отпред.

Ако цифрите ви се струват относително скромни, не бързайте да съдите за финалното качество на снимките и видеото, което може да предложи 1S (2020).

Всеки човек с базови познания по фотография (и особено смартфон фотография) ще ви каже, че повече мегапиксели в никакъв случай не означават автоматично по-високо ниво на заснетото изображение. Ето ви за сравнение кадри, заснети с телефон, разполагащ с камера с трикратно по-високорезолюционен сензор (и четири пъти по-висока цена).

Видеото, което снима 1S (2020), макар с относително нисък битрейт и резолюция (1080р, 30 кадъра в секунда), също не е никак лошо и е с качество, напълно достатъчно за споделяне в социалните мрежи.

Сами преценете колко „губите“ и колко „печелите“, ако решите да си вземете значително по-скъп телефон единствено на база бомбастичните маркетингови обещания за снимки с „DSLR“ качество. За справка някои от най скъпите и елитни DSLR (цифрово-огледални) фотоапарати на пазара в момента, които струват хиляди левове, всъщност са екипирани с относително скромни сензори с резолюция между 20 и 26 мегапиксела.

Това не означава, че флагманските смартфони не снимат по-добре. Просто не снимат драматично по-добре от по-достъпните модели – по-скоро предлагат повече и по-гъвкави фото и видео възможности.

Основното, което може би ще ви липсва в 1S (2020), ще е все по-популярният напоследък „нощен“ режим. Подозирам, че отсъствието му се дължи на факта, че Alcatel са заложили на Helio P22 платформа, която просто няма възможностите на топ алтернативи като HiSilicon Kirin или Qualcomm Snapdragon 8xx. За сметка на това фирменото камера приложение включва редица други „модни трикове“ – режими, като панорама, портрет, макро, тайм лапс, дълги експозиции, AR емоджи и филтри с различни ефекти – доста впечатляващо като за достъпен модел.


14 часа с едно зареждане!

Ето тук е моментът, в който Alcatel 1S (2020) искрено ме изненада. В доста сериозния PC Mark for Android тест за издържливост на батерията телефонът отбеляза внушителните 13 часа и 56 минути време за непрекъсната работа!

Имайте предвид, че в Work частта си този бенчмарк измерва смесена производителност с постоянно активен екран, включваща както леки задачи като сърфиране в интернет и разлистване на текст, така и гледане/редакция на видео – на практика всичко без тежък, 3D гейминг.

Комбинацията от голяма, 4000 милиамперчаса батерия и изключително енергоефективна Helio P22 хардуерна платформа се оказва, меко казано, печеливша идея от страна на Alcatel от гледна точка на времето за автономно използване.

Това означава първо и преди всичко, че 1S (2020) е телефон, на който можете да разчитате напълно в рамките на един цял ден интензивно използване и да сте сигурни, че в нито един момент батерията няма „да ви предаде“ и да ви остави без връзка с интернет и света по никое време.

Това, което липсва тук (до голяма степен очаквано предвид достъпната цена на телефона), е каквато и да било опция за бързо зареждане. При по-скромна употреба обаче внушителният живот на батерията означава, че вероятно ще ви се наложи да зареждате вашия 1S (2020) веднъж на средно два дни – нещо, което донякъде компенсира отсъствието на фаст чарджинг. Една идея по-неприятен минус на модела е фактът, че той все още разчита на вече доста стария microUSB 2.0 порт за зареждане и трансфер на информация вместо по-новия и бърз USB 3.0/Type-C стандарт. Както се казва – няма пълно щастие.

 

На финала

Alcatel 1S (2020) е отличен аргумент в подкрепа на т.нар. достъпни смартфони – такива, каквито ги заварваме днес, на старта на 2020 година. Здрав, лек, разумно бърз, изненадващо добре екипиран с екстри за цената си и с меко казано, впечатляващ живот на батерията Alcatel 1S (2020) е емблема на концепцията „По-малко е повече“. Телефон, отлично отговарящ на нуждите на по-голяма част от масовите потребители, при това на впечатляващо достъпна цена.