Началото на новата учебна година често изправя съвременните родители пред един интересен казус – кой е най-подходящият телефон, с който да изпратим спокойно детето си на училище? Той трябва да отговаря на три изисквания – да е на достъпна цена, да има достатъчно добри характеристики и да изпълнява всичко, от което един ученик има нужда.

Value for Money

И трите точки се изпълняват чудесно от базисния, минималистичен Alcatel 1S – най-достъпния от тазгодишните модели на компанията. Той има 5.5-инчов, 18:9 Full View дисплей, 8-ядрен процесор, 3 GB RAM, 32 GB вградена памет (+ слот за SD карта), Android 9.0 Pie, 3060 mAh батерия, 13 MP + 2 MP двойна камера на гърба и 5-мегапикселова предна камера за задължителните селфита в междучасието. Всички тези характеристики превръщат Alcatel 1S в може би най-достъпния телефон с 8-ядрен процесор на пазара. А с това той успява да трупа много точки в съотношението цена/качество, или както казват по света – value for money. Бонус точки, ако ученикът, който го ползва, се казва Валери и заради новия си телефон стане известен като Вальо For Money.

Камерата

Колкото и да обичаме high end функциите на скъпите флагмани, надали вашият петокласник има крещяща нужда от 15 камери на телефона си, с които да записва hyper super slow motion видео и да снима професионални портрети на съучениците си в 4K. Двойната задна камера на Alcatel 1S и софтуерът ѝ създават учудващо добри снимки и дори боке ефект в реално време. Освен това автоматично разпознава чрез изкуствен интелект 12 различни пейзажа (портрети, храна, растения, животни, сгради и др.) и ги оптимизира за по-добро пресъздаване. С други думи, ако въпросът е телефонът да прави достатъчно добри снимки за безбройни сторита в Instagram – да, прави ги!

Медийна консумация

Alcatel 1S доставя всичко необходимо за консумация на медийно съдържание, браузване, социални мрежи и дори губене на време в междучасията в игри с по-ниски изисквания. YouTube видеата изглеждат повече от добре на яркия екран 5.5-инчов екран, а комбинацията от 8-ядрен процесор и 3 GB RAM е напълно достатъчна за добър мултитаскинг и плавно прескачане между функциите без сериозен лаг. Колкото отново до игрите – да, възможни са на ниски до средни детайли. И макар че има и по-бързи телефони за тежките популярни заглавия, надали родителите пращат децата си на училище с думите „Хайде и днеска в училище да ги смачкаш на PUBG!”.

Какво още получаваме?

Докато флагманите все още се мъчат с новата технология за пръстов отпечатък, вграден в дисплея (забележимо бавен начин за отключване на телефона, поне на този етап), Alcatel 1S разчита на добре познатия и удобен пръстов отпечатък на гърба. Устройството разполага и с 3.5 мм аудио жак, който все по-често бива изоставян от производителите на водещите флагмани – неприемливо решение за обикновения потребител, който все още не може да си позволи да даде половината си заплата за TWS Bluetooth слушалки, които да вадят звук, не по-добър от този на слушалки с кабел за 30 лева. Alcatel 1S разполага с AW8737 аудио усилвател, поддържа всякакви видове кодеци и формати аудио файлове, затова тийнейджърите ще слушат музиката си с удоволствие. Предлага се в двата най-практични и подходящи за момичета и момчета металически цвята – черен и син.

Нов смартфон в джоба, лаптоп в раницата или яхнал ел. тротинетка? Вижте първата част от продуктовата селекция за ученика - тук.

От какво се лишаваме?

Забележки към Alcatel 1S могат винаги да се извадят, но ще изглеждат малко нечестни, тъй като устройството наистина предлага твърде много за скромната си цена. Ако трябва да ги споменем, ще включим видимо солидните рамки на дисплея, които изглеждат архаично на фона на купищата безрамкови дисплеи в наше време, както и употребата на micro USB порт – вече морално остарял и без нито едно предимство спрямо USB-C портa.

Крайна срочна и годишна оценка

Alcatel 1S се предлага от мобилните оператори, както и за свободна продажба в големите вериги. Има всичко необходимо за добрите ученици, нямащи нужда от куп излишни функции. А в свят, в който говорим за флагмани с цени от по над 2000 лв., телефон с добри основни функции и горе-долу 10 пъти по-ниска цена изглежда повече от примамливо. Пък и ако сте родител – наистина ли мислите, че е добра идея да пуснете детето си на училище с телефон за 2000 лв.? За какво? За да гледате как го ползва за сторита в час с надпис skuka po bio, davam mneniq 1-100?

Тагове: