Футбол, група приятели и студена бира – перфектната рецепта за лятото. Нещо сякаш липсва обаче? Как ви звучи „Футбол на ултра голям екран“? Доста по-добре, нали?

Вижте още: Epson EF-100 е най-малкият 3LCD лазерен проектор в света

Проблемът е, че ако под „голям екран“ разбирате телевизор, всичко над 55 инча влиза в един ценови клас, който трудно може да се нарече „достъпен“. За щастие алтернатива има. EF-100 е един от най-яките модели минилазерни проектори на Epson – компактен, със супер яркост до 2000 лумена и възможност за проекция на изображение с диагонал до цели 150 инча.

 

Малък, лек, преносим идеален за стрийминг

Едно от първите неща, които впечатляват в EF-100, са неговите компактни, буквално портативни размери. С габарити от 21 x 8.8 x 20 см и тегло малко под 3 килограма този проектор е изключително лесен за пренасяне и инсталация. Това означава, че с негова помощ буквално за 10 минути можете да пренесете емоциите от предстоящото Европейско футболно първенство на двора или в гостната си, за да ги споделите с приятели, а след това също толкова бързо и безпроблемно да го върнете обратно в спалнята си, за да продължите да бинджвате любимия си сериал по Netflix.

За уникалната лекота на използване допринася и фактът, чe EF-100 разполага с вградени опции за поточно видео възпроизвеждане от широк спектър съвместими устройства – Amazon Fire TV, Google Chromecast, Roku. Това означава, че спокойно можете да имате само един-единствен кабел, който да излиза от проектора – този за захранване.

Epson предлагат EF-100 в две цветови вариации - ефектно бяло и стилна комбинация от черно и златисто, както и във версия с пълноценна вградена поддръжка на Android TV така, че на практика EF-100 да е готов за стрийминг забавления веднага след като го извадите от кутията.

Разбира се, предвиден е и стандартен HDMI вход, в случай че искате да свържете проектора към друго мултимедийно устройство – телефон, таблет, DVD плейър, лаптоп, гейм конзола. Предвидени са още и два USB порта както и VGA вход.

Устройството разполага с вградени 5-ватови говорители и 3.5 мм жак за слушалки, но също така поддържа и опция за бързо и лесно свързване на допълнителна аудио система през Bluetooth.

Управлението от разстояние също е по детски лесно – EF-100 идва с две отделни дистанционни – едно, което е по-скоро предназначено за контрол на основните функции на проектора, като яркост на картината, геометрия, ниво на звука. Другото е ориентирано изцяло към мултимедия и разполага с вграден микрофон, за да можете да използвате Google Assistant за гласова навигация и търсене.

 

150-инчова картина, която няма да ви разори

Разбира се, всички тези екстри не биха имали особено значение, ако качеството на картината не беше на ниво. EF-100 обаче се представя блестящо в това отношение въпреки ултра компактните си размери и ниското си тегло.

Проекторът използва лазерна 3LCD технология на Epson, която гарантира изключително висока яркост на изображението (2000 лумена) и динамично контрастно съотношение от 2 500 000:1, което означава, че този проектор може да ви гарантира отлична картина дори в осветени помещения и на дневна светлина. На разстояние от едва 2 метра от проектиращата повърхност EF-100 може да прожектира картина с диагонал от 22 до цели 150 инча, което означава, че може да ви осигури истински впечатляващо big screen преживяване дори в по-малко помещение или скромен хол.

Освен това корпусът му е така проектиран, че може да се постави вертикално, хоризонтално и дори да го насочите директно към тавана и това по никакъв начин не пречи на качеството и размера на прожектираната картина.

Повечето контроли са дублирани върху дистанционното управление и когато настройвате EF-100, вероятно ще ви се налага да използвате единствено слайдера за управление на фокуса, намиращ се непосредствено над обектива му.

Поддържаната резолюция е 1280 х 800 пиксела (формат 16:10), a животът на лазерния светлинен източник е впечатляващ: до 20 000 часа или 10 години по данни на производителя. Вграденото охлаждане също е изключително тихо и по никакъв начин няма да ви пречи да се насладите на футболния мач или любимия си Netflix сериал – нивото на работен шум не надхвърля 30 децибела.

 

На финала

С EF-100 Epson предлагат на феновете си уникален шанс да се насладят на картина с отлично качество, висока яркост и диагонал до 150 инча, при това с минимум усилия и време за настройка. Компактният дизайн и атрактивните технически характеристики на този проектор го правят идеалното мултимедийно предложение за горещото футболно лято на 2021 – чудесен начин да споделите емоцията на Европейското с приятели, при това на много достъпна цена.
Още повече специално за предстоящата футболна фиеста Epson предлагат специални промоции не само за EF-100, но и за доста други модели от гамата си мултимедийни проектори.

Снимки: Epson