Nikon 1 J5 е еталон за това, как един безогледален фотоапарат би могъл да е по-достъпен от DLSR, без това да е за сметка на качеството на изображенията. Този модел е по-бърз от огледално­рефлексните си събратя, като осигурява серийно заснемане на статични кадри при скорост до феноменалните 60 fps. А в същото време J5 е удачно потребителско решение за запис на клипове с 4К резолюция (макар и само с 15 fps) за бързо навлизащите Ultra HD телевизори.

Текст и снимки: Иван Георгиев

Пълното представяне на фотоапарата можете да прочетете в статията ми за юнския брой (169) на HiComm. Хардуерните му данни и софтуерни функции са налични и на официалния сайт на продукта. Тук е мястото за „снимки, всяка от която се равнява на 1000 думи“. Заснети са с различни стойности на ISO, при различни сцени и задължително от ръка, без използването на стативи или други помощни материали.

Имайте предвид (особено тези от вас, влизащи чрез мобилна връзка), че някои от тях са с доста голям размер — над 10 MB. Също така изображенията във формат JPEG не представят най-добрите възможности на фотоапарата, които могат да се извлекат само от RAW формата. Нито един от фотосите не претендира за художествени качества, тъй като този аспект зависи изцяло от задфотоапаратното устройстно (човека), а не от техниката. Снимал съм конкретни сцени, подбирани с намерението да наблегна на една или друга функция на апарата.

 

(Ляво: ISO 400, 1/250 сек) Тази снимка, както и съседната отдясно, са правени с китовия обектив 1 Nikkor, 10-30mm, f/3.5-5.6 VR PD-Zoom. Винетирането в ъглите на кадрите е минимално, а хроматичните аберации са пренебрежими.
(Дясно: ISO 400, 1/200 сек) В тази сцена исках да изглежда така, сякаш възрастната жена целува кръста на попа, макар реално да е доста далеч от него. Ултрабързият фокус на фотоапарата ми позволи да го постигна.

(Ляво: ISO 160, 1/500 сек) Умишлено направих тази снимка, без да се съобразявам с правилата за точно измерване на светлината. И все пак резултатите са повече от прилични. Виждаме разработка дори в най-светлите зони.
(Дясно: ISO 180, 1/500 сек) Поне за мен няма нищо по-важно от това, фотоапаратът да осигурява максимално верни цветове спрямо тези в сцената. В случая тухлите розовеят, без да се натрапват, като точното цветопредаване важи за краските на стената, дървената дограма и цветята зад стъклото...

(Ляво: ISO 800, 1/8 сек) Много фотоапарати се затрудняват с улавянето на червения цвят. Не и J5. Оттенъците на червените речници са верни с оригинала!
(Дясно: ISO 800, 1/6 сек) За теста получихме и втори обектив - Nikon 1 Nikkor VR 30-110mm f/3.8-5.6. Снимката с матрьошките и книгите са правени с него — при почти максимален зум (и съответната понижена светлосила). Резултатите по отношение на контраста остават на високо ниво.

(Дясно: ISO 160, 1/1250 сек) Винаги досега във фототестовете съм обръщал внимание как фотоапаратите се справят със снимането по обяд, когато слънцето хвърля най лошите сенки и създава условия за „прегаряне“, преекспонация на детайлите. Смятам, че J5 на Nikon успява да неутрализира доста от обичайните недостатъци на „пладнешките кадри“.
(Ляво: ISO 160, 1/640 сек) Облачното време също не притеснява J5, нито тези, които го използват. Спокойно можете да снимате от ръка на минимална ISO стойност, като просто се намалява двойно скоростта на затвора.

(Ляво: ISO 200, 1/800 сек) Контрастните сцени, в които има плътни сенки и силно осветени зони, са голямо предизвикателство за всеки фотоапарат. Както можете да се убедите, снимката има достатъчно разработка както в бялата боя около прозореца, така и в сенчестата част на стената.
(Дясно: ISO 160, 1/500 сек) А тук можете да разгледате снимка с много, макар и не непременно красиви детайли. Правена е с най-ниската стойност на ISO, така че практически е без какъвто и да било шум.

(Ляво: ISO 800, 1/15 сек) Задължителната снимка на изкуствено осветление, което не можем да контролираме. За да се избегне лекото размазване от движещите се модели/обекти (в случая то е търсен ефект), можех да използвам по-висока ISO стойност — апаратът поддържа до ISO 12,800.
(Дясно: ISO 220, 1/250 сек) Сред най-силните страни на Nikon 1 J5 е неговата безшумност. След натискане на спусъка се чува звук, понеже компаниите са длъжни да не правят фотоапаратите си напълно шпионски тихи. Но тук той е толкова тих, че по никакъв начин воайорството ми не наруши нормалния работен процес в този зъболекарски кабинет.

Ако търсите мнение, свързано с творческия потенциал на фотоапарата, вижте какво има да каже и да покаже един urban творец.

* * *

Технически характеристики на Nikon 1 J5:
• Габарити (без обектив): 98.3 x 59.7 x 31.5 мм
• Тегло: 265 грама
• Сензор: 20.8 MP CMOS
(CX формат, 13.2 x 8.8 мм)
• Видео:
4К UHD (15p), Full HD (60p)
• Скорости на затвора:
30 - 1/16000 сек.
• Серийни снимки: до 60 fps
• ISO 160 - 12800
• Процесор: EXPEED 5A
• 3-инчов накланящ се сензорен дисплей с резолюция 1 037 000 точки
• Свързаност: Wi-Fi и NFC
• i-TTL управление на вградената светкавица