Fujitsu Siemens LIFEBOOK P1620 е от малките мечти на всеки компютърен фен. Скъп и елитен продукт, който за жалост е основно по джоба на сериозни бизнес клиенти. А и може би единствено те най-добре могат да оценят и да се възползват пълноценно от ключовите му възможности.

Простете, че прескачам хардуера и дизайна, но най-важната възможност, поне според мен, е вградената поддръжка на UTMS/HDSPA. Това означава наистина скоростен достъп до интернет навсякъде и по всяко време, там където има 3G покритие от мобилен оператор. Съответно отпадат притесненията, напрежението и нервното обикаляне в отчаяно търсене на безплатен Wi-Fi хотспот или пък трескавото свързване с клетъчен телефон, кабели и т.н. UTMS/HDSPA позволява да сте почти в постоянен контакт с бизнес кореспонденцията си, а съвременните цени за мобилен интернет трафик, макар и малко стряскащи за масовия потребител, са напълно приемливи за хора със сериозен бизнес. Не ви препоръчвам да се лишавате от UTMS модема, но ако смятате, че нямате нужда, FSC са оставили опция за доставка на LIFEBOOK P1620 без него.

Втората много силна страна на настоящия мини ноутбук е дисплея. Той може да се завърта на 180о в двете посоки вертикално и хоризонтално. В това отношение LIFEBOOK P1620 e уникален. Поправете ме, но аз не съм се натъквал на друг таблетен ноутбук, който да позволява толкова голяма свобода.

Теглото на LIFEBOOK P1620 също е впечатляващо. Под килограм. Съвсем толкова. Може да го носите навсякъде със себе си. Няма да ви пречи по никакъв начин, тъй като размерите му са наистина компактни. Съответно дизайнът е безупречен. Сами може да видите - привлича окото, изчистен е и несъмнено вдъхновен от типичната бизнес строгост и стил. За да се постигне толкова ниско тегло и висока компактност са налице редица компромиси. В началото най-осезаема е липсата на тъчпад. Но после доста бързо ще установите, че тя се компенсира от управлението чрез сензорния дисплей (може да го докосвате или с върха на пръстите си или чрез пасивния стилус) и допълнителните бутони под него. Екранът наистина е мъничък, едва 8,9, но пък осигурява повече от добра резолюция, като трябва да отбележим оптималната яркост и чудесен контраст на матрицата. Аз останах особено доволен от клавиатурата. Мининоутбуците винаги са ми били неудобни, но при LIFEBOOK P1620 може да се набира текст спокойно и сравнително бързо.

Хардуерната конфигурация също е на добро ниво, като e избран двуядрен нисковолтажен процесор на Intel (U7600), който оптимизира енергопотреблението и удължава живота на батерията. Моделът по принцип се доставя с Windows Vista Business, но ако приемате съвети, ви препоръчвам да го поръчате/инсталирате с Windows XP.

Технически данни

Процесор - Core 2 Duo ULV U9300 (1.2 GHz, 2 MB L2 кеш)
Видео карта - Intel GMA 950
Дисплей/Резолюция - 8,9" TFT LCD 1280x768
RAM / Твърд диск - 1 GB DDR2 / 80 GB
Оптично устройство - n/a
Връзки - SD четец на карти, 3xUSB 2.0, 1хHDMI, Ethernet, модем, UMTS/HDSPA модем, Bluetooth 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g
Работа на батерия - 4,5 часа
Размери/Тегло - 34.5 - 37 x 232 x 167mm / 0,95 kg .

Тагове: