Водеща компания като Lenovo не може да си позволи да спира подсилването на гейминг арсенала си. Новите им предложения от света на мониторите също следват тази политика – Lenovo G27C-10 и Lenovo G34W-10 са предназначени директно за двата типа геймъри – „класиците“, предпочитащи да играят в класическото екранно съотношение от 16:9, и „ентусиастите“, за които ултрашироката 21:9 площ на екрана е стандарт, от който няма връщане назад.

 

LENOVO G27C-10

 

Моделът ни радва с 27-инчов екран и извивка от 1500R, която идеално запълва периферното зрение. Базиран е на VA панел, което означава великолепен контраст (3000:1), яркост (350 cd/m²) и ъгъл на виждане (178°/178°), както и добро цветопредставяне – 16.7 милиона цвята и 72% NTSC, което е приблизителен еквивалент на 99% sRGB. Екранът е с Full HD (1920 х 1080) резолюция и честота на опресняване 165 Hz, благодарение на което движенията в топ игрите ще изглеждат гладки и естествени. Портовете на монитора включват един HDMI 2.0 и един DisplayPort 1.2, както и един 3.5 мм аудио изход. Може да се повдига на 130 мм и да се накланя от -5° (напред) до 22° (назад). Мониторът може, разбира се, да се монтира и на стената заради VESA съвместимостта си. Ключова роля за качественото гейминг изживяване обаче имат две отделни технологии: AMD FreeSync Premium и Moving Picture Response Time (MPRT).

Ако решите да активирате AMD FreeSync Premium, технологията ще осигури гладко изображение, без засичане и накъсване, а ако изберете да включите MPRT, това ще подобри времето за реакция на до 1 милисекунда и ще намали размазването при движение. Важно е да се уточни обаче, че AMD FreeSync Premium работи само с графични карти на AMD. Ако притежавате графична карта от Nvidia, може да използвате съответно G-Sync, но за целта ще трябва да ползвате DisplayPort кабела. Дори и без G-Sync екстрата обаче DisplayPort кабелът пак е по-добрата идея. Мониторът е подходящ за дълги гейминг сесии, тъй като VA панелът е сертифициран за Low Blue Light (по-ниски нива на синия цвят), което автоматично означава по-малко натоварване за очите. Мониторът е идеално решение и за онези геймъри, които играят игри, в които по-широката резолюция от 16:9 е забранена опция, тъй като се смята, че тя би дала нечестно предимство на ползващите я. Няколко такива заглавия са например Overwatch, Paladins и Psychonaut 2. Fortnite пък може да се играе в 21:9 в Casual mode, но Arena сблъсъците се играят само при резолюция от 16:9. Точно затова за някои специфични игри и геймъри мониторът със съотношение на изображението 16:9 може да се окаже по-примамливата опция.

 

LENOVO G34W-10

 

G34w-10 е нещо като баткото на G27c-10. 34-инчовият извит WQHD панел предлага великолепно гейминг изживяване в любимото на все повече геймъри (и не само) съотношение на изображението от 21:9. Разделителната способност е 3440 x 1440 пиксела, което прави около 110 ppi (пиксела на инч), което може да се разбира и така: предостатъчно пространство и ясни детайли. Честотата на опресняване пък е чудесните за гейминг 144 Hz. Мониторът има NearEdgless дизайн на рамката от три страни и 1500R извивка, за да влиза максимално добре в периферното зрение на играча и да създава усещането за пълно потапяне в геймплея. Почти безрамковият екран дава усещането, че действието на екрана се случва дори още по-близо до самия играч. Технологията AMD FreeSync Premium и тук елиминира накъсването и насичането на картината в името на гладкия гейминг, а времето за реакция се скъсява до 1 милисекунда с помощта на Екранът, също като този на по-малкия му събрат, е сертифициран по Low Blue Light, щади очите при дълги гейминг сесии и няма трептене. Портовете също не се различават: един HDMI 2.0, един DisplayPort 1.4 и един аудио изход. DisplayPort кабелът също е препоръчителен в случая, като се има предвид огромният брой пиксели, с които трябва да се справя машината. Стойката пък позволява повдигане (до 130 мм) и накланяне (от -5° до 22°), като е възможен и VESA монтаж. Впечатление прави и че дори извън гейминга, VA панелът предлага висок контраст, който прави мултимедийното забавление наистина добро.

Гледането на филми на огромния извит екран може да е направо шокиращо за хора, които досега не са консумирали мултимедийно съдържание по този начин, но както се казва – с хубавото бързо се свиква. Управлението на настройките и на двата монитора става чрез малък джойстик в долната им част, който служи и като малък оранжев светлинен индикатор и който не дразни очите в тъмнината. Всеки, който е имал монитор с мигащ на standby LED индикатор, осветяващ цялата стая през нощта, ще оцени този малък, но важен детайл. Moving Picture Response Time, намалявайки ghosting ефекта при игри с висока динамика на движенията.

Снимки: Lenovo