В последно време започват да набират популярност така наречените „ултралеки“ геймърски мишки. При тях корпусът е целият перфориран, като целта е да бъде премахната всякаква излишна тежест, включително и ненужна пластмаса. Този тип са подходящи за FPS (first person shooter) игри и всякакви други жанрове, които изискват бързи рефлекси и една милисекунда забавяне може да се окаже разликата между победа и загуба. Интересното е, че има мишки, които правят точно обратното и дори добавят допълнителни тежести в комплекта. Те са по-популярни сред играещите MMORPG заглавия и други жанрове, при които от значение е прецизността. В крайна сметка всичко се свежда до лично предпочитание, но защо да се налага да избираме, когато предложения като Genesis Xenon 800 ни предлагат най-доброто от двата свята?

 

Game changer

Тук е наличен именно споменатият перфориран дизайн и благодарение на него Xenon 800 тежи само 58 грама, което я прави категория перце дори при леките мишки. Както за по-голяма скорост при движение, лекотата ѝ спомага и за това да не се натоварва китката при продължителни гейминг сесии, а също така предоставя и изглед към вътрешните компоненти, които биват осветени от вградените RGB светлини. И като говорим за тях, нека кажем, че подсветката има общо девет режима на работа. Те могат да бъдат сменяни от специалния софтуер на Genesis, който може да се изтегли безплатно от техния сайт. Всички направени настройки ще бъдат автоматично запаметени във вградена памет на борда.

Ако сте поливалентен геймър, който обича да изпробва всякакви игри, то тогава ще оцените опцията за манипулиране на теглото на мишката. В сърцевината ѝ може да бъде поставена табличка с до 12 миниатюрни тежести. Ако бъде запълнен до максимум капацитетът ѝ, общото тегло на мишката става 79 грама. След като така или иначе трябва да бъде отворена мишката (което само по себе си става безпроблемно), има опция при затваряне да смените капака с втория включен в комплекта, който е плътен, а в долната му част се намира логото на Genesis. Още един плюс на лесното разглобяване е, че така мишката може да бъде почиствана безпроблемно, като естествено преди това трябва да бъде изключена от компютъра.

 

Кралят на персонализацията

От приложението на Genesis може да задавате функции по ваш вкус на всички 6 бутона, с които разполага мишката. Двата основни (ляв и десен) са с OMRON суичове, които гарантират устойчивост на до 20 милиона клика. Дори на най-запалените геймъри ще им отнеме години, преди да достигнат това число. Между тях се намира скролът, който също може да бъде препрограмиран относно това, какви задачи да изпълнява, когато го въртим нагоре и надолу. Зад него се намира бутон за кофигуриране на DPI стойността, като са налични няколко разновидности на външния му вид в комплекта (черни и червени, по-високи и по-ниски). На него могат да бъдат запаметени до 7 отделни настройки чрез гейминг софтуера. Тук е важно да отбележа, че мишката е пригодена за десничари. Самата извивка на корпуса е с такава нагласа, а и има два бутона от лявата страна, които се активират чрез интеракция с палеца.

Оставяме най-доброто за накрая, а именно факта, че в Xenon 800 може да бъде открит един от най-добрите сензори на пазара – PMW3389. Той осигурява оптимална скорост, прецизност и цялостен контрол върху игрите. Това е постигнато чрез вариращ DPI от 200 до 16 000, ускорение от 50G и скорост на проследяване от 400 IPS. Сензорът позволява и да се избира между три нива на LOD (Lift off distance). Това е много удoбна функция, когато се играе с по-нисък DPI, понеже позволява мишката да бъде повдигана за по-бързо придвижване, без сензорът да отчита това, но естествено може да има и обратната функция.

За прецизността и скоростта допринасят и тефлоновите крачета, които предоставят гладко движение върху всякакви подложки. Ако след време решите, че е дошъл моментът да ги смените поради износване или друга причина, в комплекта е включен още един сет от тях. Кабелът е преплетен с текстилни нишки, което го прави по-лек, но и по-здрав, а дължината му от 180 сантиметра е предостатъчна и няма да ограничава движенията по време на игра.

Genesis Xenon 800 е съставена от куп качествени елементи, но най-голямото ѝ предимство, е нейната поливалентност. Тя се дължи не само на всички настройки, които могат да бъдат правени от гейминг софтуера на Genesis, но и на факта, че много от частите ѝ могат да бъдат подменяни според личните предпочитания на всеки, а резервните части са включени в комплекта, така че дори няма нужда да бъдат харчени допълнителни средства за персонализация.

Снимки: Genesis

Вижте още: Genesis Neon 600 RGB - звук в цветовете на дъгата (Unboxing)