Напиши думата, която търсиш и натисни Enter

През последните няколко години т.нар. mesh системи придобиват все по-голяма популярност. Причината? Домовете ни стават все по-гъстонаселени с всевъзможни хай тек устройства, които изискват непрекъсната връзка към интернет. Съответно доскоро беше достатъчно да имате достъп до световната мрежа само в едно, най-много две помещения в жилището си. Сега вече с все по-масовото разпространение на технологии като Internet-of-things, интернет ви трябва и в кухнята (за да могат интелигентните ви кухненски уреди да работят коректно), в спалнята, където вероятно имате модерен смарт телевизор, и дори в мазето, където може би сте си устроили комфортен man cave за видеоигрални забавления.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Три случайни думи си остават една от най-добрите пароли


Най-лесният и бърз начин да имате солиден и надежден интернет достъп във всички точки на дома, разбира се, е да заложите на сериозна безжична мрежа. За целта обаче един и дори два рутера няма да са ви достатъчни, за да гарантирате плътно покритие във всяка точка на жилището си. Точно в такива случаи една добра, качествена mesh система ще ви е от голяма полза. Благодарение на нея ще имате отлично WiFi покритие навсякъде, при това на достъпна цена, бързо и лесно, без нужда от комплексни настройки и конфигуриране.


Mesh система като Halo H50G от Mercusys например.

 

 

На пръв поглед

 

Един от най-големите плюсове на Halo H50G е фактът, че е дискретна. Системата се предлага във версии с два или три модула (в зависимост от това, колко обширно покритие ви е необходимо), като всеки от тях представлява млечнобял куб с размерите на кубче на Рубик. Тъй като не заемат много място и са с доста изчистен, елегантен дизайн, модулите на Halo H50G можете да разположите навсякъде в дома си – те се вписват идеално в буквално всяко помещение.

Всеки от тях разполага със собствен адаптер за захранване, така че разбира се, трябва да предвидите локация в близост до източник на електроенергия, но извън това практически ограничения за позициониране няма. Веднъж инсталирана, системата покрива обща площ от над 550 квадратни метра (във варианта с три модула), което я прави подходяща както за големи апартаменти, така и за средноголеми еднофамилни къщи. По данни на производителя Halo H50G осигурява едновременна поддръжка на до 100 свързани устройства – повече от достатъчно за един типичен модерен дом.

Всеки от модулите освен това разполага с три Ethernet мрежови порта, така че към тях можете да свържете не само безжични устройства, но дори и такива, които по някаква причина не разполагат (или не желаете да разполагат) с опция за WiFi свързване.

 

Компактна и мощна

 

Друго солидно предимство на Halo H50G е, че изградената с нейна помощ обща, унифицирана WiFi система де факто се възприема от всяко свързано устройство като цялостна домашна безжична мрежа с единно име и парола за достъп. Ако вместо mesh комбо като Halo H50G използвате, да речем, отделни рутери за тази цел, те трябва да разполагат със специална функция, позволяваща основното устройство (в което влиза сигналът от интернет доставчика ви) да „подчинява“ останалите и те да работят като точки за достъп, препредаващи сигнала, който то разпръсква. В противен случай реално ще имате отделни самостоятелни рутери във всяко помещение, които обаче ще създават собствени безжични мрежи с различни имена и пароли, а това сами разбирате не е много удобна опция. Да не говорим за крайната цена, която ще трябва да заплатите, в случай че не разполагате просто така с 3–4 различни рутера подръка.

За разлика от едно подобно доста тромаво решение Halo H50G ви предлага безпроблемно и лесно свързване и конфигурация с помощта на специалното Mercusys приложение от вашия смартфон. То предлага интерфейс и на български език, а използването му е просто, тъй като включва последователност от няколко прости, бързи стъпки.

На практика от вас се иска само да разположите всеки от Halo H50G модулите на подходящи места в дома си и да ги свържете към източник на захранване. След това трябва да включите основния модул към вашия рутер (най-добре с помощта на включения в комплекта мрежови кабел) и готово – имате пълноценна безжична мрежа с впечатляващо покритие и без мъртви точки във всяко ъгълче на дома си.

Нещо повече – след като веднъж заработи, Halo H50G ще ви позволи безпроблемен роуминг, т.е. ще можете да се движите свободно из целия си дом, без да имате проблем с безжичното свързване, като прехвърлянето от един модул към друг става напълно автоматично и без никаква намеса от ваша страна. Така винаги ще можете да се възползвате от максимално бърза и надеждна безжична връзка за всички ваши мобилни и стационарни устройства.

Тъй като Halo H50G е двубандова система, тя гарантира свързването както на по-нови WiFi устройства, разчитащи на 5 GHz диапазон за безжична комуникация, така и на по-старите 2.4 GHz модели. Максималната поддържана скорост за трансфер е до 1900 Mbps, което е повече от достатъчно за всяка типична домашна мрежа.

 

В заключение

 

Halo H50G е отлично решение за осигуряване на максимално плътно и надеждно безжично покритие на вашия дом. Системата се конфигурира по детски лесно, значително по-достъпна е от всяко друго решение и е достатъчно компактна и дискретна, за да се впише без проблем във всяка точка на жилището ви. Накратко – чудесно решение за всеки модерен интернет свързан дом.