Когато си мечтаем или пък говорим за телевизори с някой приятел, винаги трябва да имаме едно нещо предвид – че пазарът е буквално залят от различни марки и модели, по-голямата част от които дело на гигантите в бранша – Samsung, Sony, LG, Philips. Някак си на по-заден план остава голяма част от продукцията на не толкова популярните нови марки. И това донякъде е разбираемо – повечето потребители залагат на вече познатото или много по-добре рекламираното лице на големите имена.

В последно време обаче се появяват все повече компании, които успяват да се преборят с лидерите и да заемат достойно място на пазара най-вече заради комбинацията от качествени модели телевизори, които предлагат и добрия ценови диапазон, в който реализират продукцията си. Така става възможно най-съвременни функции и екстри да станат далеч по-достъпни за крайния потребител.

Точно такава – успешна и забележителна е китайската компания Hisense, която наскоро ни зарадва с няколко нови модели телевизори с различна големина на панела. И не само според нас, но и според голяма част от критиците технологични гурута в този бранш те заслужават всяка една стотинка от цената си. Ето и модела, който лично успяхме да разгледаме, като имате предвид, че той е от по-висок клас – 65-инчовия Hisense 65U8QF.

Дизайн, който веднага печели вниманието

Няма как – дизайнът на един качествен и голям съвременен телевизор трябва да бъде на подходящото ниво, за да може да украси дори най-изисканите интериори. Още докато вадите Hisense 65U8QF от кашона, ще забележите неговото високо качество на изработка. Корпусът е красив и доста тънък и плосък, с вградени канали за кабелите отзад и като цяло залага на усещането за алуминиев дизайн.

Моделът спокойно може да се закачи директно на някоя от стените у дома ви – чрез закрепване според стандарта VESA 400 x 300. Ако търсите традиционните странични рамки на телевизора, ще трябва доста да напрегнете зрението си – те са почти незабележими с дебелина от само няколко милиметра и допълват усещането за висока класа на изработката. В долната част, под т.нар. Floating Glass дисплей, е разположена звуковата система – дело не на кой да е, ами на JBL! Но за самата акустика ще говорим малко по-късно.

В задната част на телевизора и отстрани са разположени 4 HDMI порта, два USB 2.0, оптичен вход TosLink, аналогов аудио-видео вход и антенен вход. Относно свързаността добри думи можем да кажем за наличието на безжичните Wi-Fi и Bluetooth връзки в модела, задължителни за всеки днешен добър телевизор. А за феновете на кабелното свързване с интернет, разбира се, е наличен и стандартният LAN RJ45 порт. Аналогов изход за слушалки липсва, но това може да се реши или ако ползвате безжични такива (Bluetooth), или чрез SPDIF адаптер, който включвате към оптичния вход.

Дисплей и качество на картината

65U8QF предлага страхотен ULED 4K Quantum Dot дисплей със скорост на опресняване от 100 Hz и локално затъмняване в целия масив. Любителите на висококачествени изображения би трябвало да оценят тези параметри, които далеч не всеки телевизор предлага. Серията телевизори Hisense U8QF може да се похвали с пълно цветово пространство DCI-P3 в допълнение към разширената цветова гама от над 1 милиард цвята.

С яркостта си от 600 cd/m² Hisense е идеален за гледане на модерните филмови заглавия, поддържащи HDR10+ и Dolby Vision съдържание. Телевизорът осигурява изображение с изключително висок контраст (5000: 1) с много живи цветове. За да постига тези невероятно ярко изглеждащи обекти, LED подсветката се форсира на максимум, достигайки за кратко яркост от порядъка на 1500 нита. Когато гледате класически кино филми, ще забележите още, че тоновете на кожата на актьорите изглеждат естествени и лишени от онзи пластичен, монотонен (куклен) вид, който получавате от телевизорите, поддържащи само ограничен цветен диапазон. Или пък там, където налице са достатъчно фини разлики в... да речем, зеленият цвят на горите или жълтеникавочервените цветове на пустините. Всъщност при доста много ситуации 4K HDR картината на 65U8QF наистина достига територията, която вече са заели най-скъпите модели от водещите компании. 

При тъмните сцени например специфичните области на изображението се затъмняват допълнително (технологията Full Array Local Dimming със 132 контролируеми зони за затъмняване), така че богатите черни и ясно видими сиви нюанси изпъкват още повече и се виждат перфектно дори и при изображения с висок контраст. Благодарение на VA матрицата черното не се „превръща“ в млечносиво, когато бялото е изключено. Това е една от причините експлозиите, лазерните светлинни ефекти и звездите в Космоса да изглеждат грандиозно.

Бързите движения също се възпроизвеждат плавно и хармонично – благодарение на 100-херцовия панел, което е пък е ясно предимство, особено когато гледате екшън филми или директни футболни мачове. Другото, което впечатлява, е, че картината на 65U8QF е отлична не само за гледане на 4K съдържание с ултрависока разделителна способност. Дори да сте фен на традиционната телевизия и новините, когато гледате стандартни телевизионни програми с ниска резолюция или DVD филми, образът е достатъчно добре обработен и дори на този голям панел се гледа отлично. 
Въз основа на всичко по-горе може да се каже, че 65U8QF е почти толкова добър, колкото някои от водещите модели от компаниите лидери. От друга страна, имайте предвид, че много конкурентни марки не поддържат едновременно HDR10+ и Dolby Vision (обикновено предлагат само едната). И когато можете да закупите телевизор със същото високо качество на картината, че и отгоре заради поддръжката на тези HDR формати за такава привлекателна цена, това определено може да се нарече добра сделка.

Звук, който ще ви изненада приятно

Слабото място на повечето телевизори с плосък екран често са вградените високоговорители. Простичко е – големите високоговорители не могат да се поберат в изключително плосък корпус. От Hisense са помислили за този проблем – акустичната система на 65U8QF е създадена в сътрудничество с небезизвестният американски производител на високоговорители JBL. Резултатът от тази колаборация е добре координирана и убедителна, с много добра динамика звукова сцена и ясни диалози.

Използвайки технологията Dolby Atmos, налице е забележимо усещане за пространство, височина, произход на звука от всяка точка. Ефектите като кръжащи наоколо хеликоптери например, със сигурност ще звучат в ушите така, сякаш се появяват отвъд горния ръб на телевизора! Широчината и вертикалността на звука също помагат на телевизора да създаде впечатляващо детайлна и отворена звукова сцена. Това пък се дължи на високоговорителите, които са достатъчно чувствителни, за да възпроизведат дори най-фините звуци. Това е нещо, с което доста топ телевизори с вградени аудио системи обикновено не се справят добре. Диалозите на актьорите от екрана са доста ясни и идват от средата на телевизора, а не отдолу, въпреки че системата от високоговорители е доста тънка и разположена в долния край на телевизора. При дълбоките басове технологията все пак бързо достига своите граници, макар че дори при максимално натоварване не се усещат сериозни изкривявания на звука. Затова, ако искате и звук като на кино, в краен случай може да добавите външен звуков саундбар, но гледайте поне да поддържа Dolby Atmos технологията, за да не се чувствате така, сякаш правите даунгрейд. 

VIDAA Smart TV – фирмената операционна система

Важен елемент в модела Hisense 65U8QF са функциите SmartTV, като налице тук имаме собствена операционна система, наречена VIDAA. Да, в сравнение със Samsung и LG изборът на приложения е относително по-малък. От друга страна обаче потребителят е пощаден от досадните принудителни реклами или недобре написани приложения. В допълнение към медийните библиотеки и уеб браузъра са достъпни и всички основни доставчици на стрийминг услугите. Amazon Prime Video, Netflix, YouTube и Rakuten TV дори имат собствен бутон върху дистанционното.

Като цяло контролът с последното е доста бърз – телевизорът реагира със светкавична скорост, като всички опции на системата може да се управляват интуитивно. Вместо двоен тунер 65U8QF предлага само приемник (DVB-S2 / T2 / C). По този начин е възможно да записвате програми само чрез свързано USB устройство за съхранение. 

Като цяло за финал може да обобщим, че героят в днешното ни ревю – телевизорът Hisense 65U8QF се отличава с високо качество на изработката си, предлага топ модерни технологични функции и в същото време изглежда много стилно. Моделът предоставя качество на изображението, съвместимо с всички най-модерни стандарти. Те са подсигурени от 100-херцовия панел с пълно локално затъмнение FALD с пикова яркост, достигаща до 1500 нита, и ярките цветове, обогатени от HDR10+ / Dolby Vision технологиите. Звуковата система дело на JBL пък само добавя максимално приятен вкус на всичко, което ще получите в крайна сметка на изключително достъпна цена. Искате нов, модерен, голям, но не безумно скъп телевизор? Заповядайте!

Вижте още: 16 полезни „хакa“ за умния ви телевизор, за които не подозирате