Новините тази седмица са толкова шокиращи, че е трудно да повярваме. Google купи Motorola Mobility, а HP уби WebOS. По-малко от година и половина след като компанията купи заплашваната от фалит Palm, тя се отказва от най-добрия и продукт - WebOS. 

Разбира се, тези 1.2 милиарда долара донесоха на HP и цялата патентна база на Palm, която далеч не е малка. За момента не е напълно ясно какво ще правят Лио Апотекър и компания с платформата, но е сигурно, че няма да видим повече устройства от HP с нея. Стивън ДеВит, шефът на WebOS подразделението, обяви, че до две седмици ще бъде ясен планът на компанията, но тя няма да се откаже напълно от WebOS. Вероятно остават плановете за лицензиране на софтуера от други компании, но, кой производител на смартфони и таблети би искал да я притежава? WebOS е невероятна платформа, но тя така и не успя да стане достатъчно популярна, за да привлече голям брой разработчици. А неналичието на разработчици и екосистема в наши дни е равно на провал. Ето и обяснението на HP:

 

"За да направим тази инвестиция (WebOS) финансово успешна, трябва да я подкрепим със значителни инвестиции в следващите една или две години. Това би било рисковано. Именно затова решихме да преустановим дейността си, свързана с WebOS, но ще търсим стратегически алтернативи как да извлечем полза от софтуерната платформа и възможностите й за разработка" 

 

Другият важен анонс, който HP направи е, че планира да продаде или отдели Personal Systems Group, подразделението, което отговаря за техните десктопи и лаптопи. Компанията вероятно ще се преориентира в сектора на услугите и софтуера. 

 

 

 

 

 

 

Тагове: